Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Vi har både råd och plats

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

På den grekiska ön Lesbos står SD och delar ut flygblad som berättar att Sverige är fullt, det finns inga bostäder och jobb. Sverige har enligt SDs flygblad blivit ett våldsamt land på grund av massinvandringen och har näst flest våldtäkter i världen. Syftet med att sprida direkta lögner om Sverige är förstås att avskräcka flyktingar från att komma hit.

Ungefär samtidigt går regeringen och Morgan Johansson ut med att gränsen för flyktingmottagande är nådd. Vi kan inte längre ge folk tak över huvudet och vi vill både skicka iväg flyktingar och med signalpolitik se till att de som är i Tyskland blir kvar. Alltså samma typ av retorik som SD använder.

Ett par dagar senare, i måndags, meddelade Moderaterna att de vill stänga Sveriges gränser helt. Genom att bryta mot internationella förordningar inklusive Dublinförordningen ska de se till att just Dublinförordningen följs … Det vill säga den del av Dublinförordningen som gör att endast flyktingar som kommer direkt till Sverige, utan att passera ett annat EU-land, ska få söka asyl. Eftersom transportörsansvaret gör det omöjligt för flyktingar att ta flyg eller båt in i EU blir det i stort sett omöjligt att komma hit. Om denna förändring inte genomförs kommer Sverige enligt Anna Kinberg Batra att drabbas av “systemkollaps”.

Så i onsdags föreslår först KD att interneringsläger ska sättas upp för flyktingarna, och sedan föreslår regeringen att både gränskontroller och legitimationstvång på färjor ska införas. Eftersom en stor del av flyktingarna, av naturliga skäl, inte har id-handlingar, innebär det att vi dels riskerar sätta igång flyktingsmuggling med allt vad det innebär även i våra vatten. Dels att många inte kommer att kunna söka asyl här.

Bara två månader efter att treåriga Alans död fick tiotusentals människor ut på gator och torg för att kräva en humanare flyktingpolitik och lagliga vägar in i EU lägger politikerna all energi på att stoppa nödställda som försöker komma hit. Två månader efter insamlingsgalor, en otrolig mängd frivilliginsatser och ett rekordartat stöd för flyktingmottagande så har det, som Moderata Ungdomsförbundets ordförande Rasmus Törnblom uttryckte det, blivit ett ”race to the bottom” som gäller för regeringen och Alliansen.

Enligt de brunblåröda finns det inte plats för fler människor i EUs näst mest glesbefolkade land. Vi har 21 invånare per kvadratkilometer, endast Finland med 16 invånare per kvadratkilometer har färre. Med årets invandringstakt skulle det ta 5,5 år för oss att nå till 22 invånare per kvadratkilometer. Jämför det med det land där EUs regeringschefer träffades i onsdags för att diskutera flyktingfrågan, Malta, som har 1 272 invånare per kvadratkilometer. Eller med Hollands 399, Belgiens 340, Storbritanniens 248, Tysklands 231, Italiens 206 och så vidare. Tittar vi i andra änden krävs 36 år med dagens in- och utvandring för att vi ska ta oss upp till plats 26 (av 28) i befolkningstäthet. Det under förutsättning att Estland, som i dag ligger på platsen före oss med 29 invånare per kvadratkilometer, under dessa 36 år inte ökar sin befolkning. Det är bara att inse att stora delar av Sverige är öde, så har något land plats är det Sverige.

De brunblåröda hävdar också att det inte finns bostäder i Sverige. Bara genom couchsurfing.com, Airbnb och Blocket finns det just nu över 30 000 tillgängliga bostäder, de flesta med plats för flera personer. Och där finns ändå bara en bråkdel av alla fritidshus som står tomma, rum som folk har över, övergivna hus och andra möjliga platser för tillfälligt boende.

Enligt Ipsos undersökning i september kan var tredje svensk tänka sig att ta emot en flykting i sitt hem. Det skulle innebära plats för flyktingar i 1,4 miljoner hushåll. Det vill säga nästan nio gånger så många hushåll som det beräknas komma flyktingar till Sverige i år. Sist men inte minst hävdar de brunblåröda att vi inte har råd att vara medmänskliga. Enligt OECDs rapport som kom i måndags går Sveriges ekonomi som tåget och vår redan alltför höga konsumtion kommer att öka ytterligare. I år beräknas flyktingmottagande kosta 30 miljarder kronor, medan vi betalar 40 miljarder per år till EU och Maud Olofssons Nuon-affär kostade oss 89 miljarder. Om vi låter bli att betala EU-avgiften tills övriga EU-länder tar sitt ansvar, så som V har föreslagit och M har velat ta upp till diskussion, skulle det alltså kunna finansiera hela årets mottagande.

Istället för att fokusera och lägga resurser på att stoppa dem som i desperation flyr hit, är det hög tid att fokusera på hur vi gör mottagandet så bra som möjligt. Utrymme finns, boende finns och ekonomiska resurser finns, det är bara viljan som saknas.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar