Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Galopperande historielöshet

Krönika, Anna Troberg - 8 år sedan

För några dagar sedan upplyste Spotify mig om att jag inledde mitt musikår 2015 med On Top of the World med The Carpenters. Det förvånade mig. För ett år sedan var jag nämligen i uruselt fysiskt skick, utarbetad och arbetslös. Det fanns helt enkelt inte mycket att känna sig på topp över.

Kring nyår är det vanligt att se tillbaka på året som gått. Många ser det bara som en sentimental tradition, men det kan vara mycket mer än så. Det är en möjlighet att växa som människa. Mitt 2015 började visserligen knackigt, men när livet suger, så suger man tillbaka med allt man har tills livet ger upp och föreslår att man går och gör något roligare ihop istället.

2016 inleder jag nu 40 kilo lättare, utvilad och med ett nytt spännande jobb, men jag vänder inte mitt gamla jag ryggen. Det var mitt gamla jag som med usla förutsättningar baxade mig ända hit. Om jag glömmer bort det, så förlorar mitt framtida jag en stabil grund att stå på. Tillvaron blir skakig om man inte har en aning om hur man hamnade där man är, vilka förhoppningar man hade, vilka uppoffringar som krävdes för att förverkliga dem och vilka händer som sträcktes ut när man behövde en hjälpande hand.

Detta gäller inte bara dig eller mig, detta gäller även samhället i stort. Tyvärr har historia som kunskapsområde devalverats. Den anses numera vara en ”mjuk” vetenskap, som – till skillnad från ”hård” vetenskap – i stort betraktas som en hobby för folk med för mycket tid över. Detta får förödande konsekvenser.

Många av de problem vi ser omkring oss bottnar i en galopperande historielöshet. Självutnämnda sverige(o)vänner värnar om en hittepåvariant av en verklig historia som de inte ens har rudimentär kunskap om. Politiker svarar på kriser och hot med samma sorts förhastade beslut som genom hela historien skapat enormt mänskligt lidande. Samma misstag begås om och om igen bara för att vi kommit att betrakta historien som en sorts dokusåpa som vi snabbt stänger av när den inte matchar vår egen hemsnickrade världsbild.
Det är därför viktigt att bevara och levandegöra historien om de som levde före oss. Det är också viktigt att vi dokumenterar vår egen samtid så att våra liv kan levandegöras för kommande generationer. Historia handlar inte bara om att titta i backspegeln. Historia är något vi alla varje dag skapar och kastar som en flaskpost in i framtiden i hopp om att någon där ska fånga den och lära sig av våra misstag.

Jag är lyckligt lottad. På mitt nya jobb som verksamhetschef för Wikimedia Sverige kommer jag att få jobba med just detta varje dag. Wikimedia gör det med hjälp av den digitala tekniken och samarbeten med enskilda individer, arkiv, bibliotek och museum. Du ser resultatet varje gång du besöker historiens största encyklopedi: Wikipedia – ett av de många projekt Wikimedia arbetar med.

Det finns dock inte tillräckligt många timmar på dygnet för att göra allt man vill. Därför är detta tyvärr min sista krönika i Syre. Jag är så tacksam över att ha fått vara med en bit på resan. Ta hand om varandra. Lär av dem som redan levt. Skapa ny historia tillsammans. Gör 2016 fantastiskt!

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar