Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Frihet, solidaritet och öppenhet viktigare än någonsin

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

Så skakades Europa av ytterligare ett hemskt terrordåd, det största i Europa sedan Madrid 2004. Även om det händer då och då är vi relativt förskonade, och kanske är det en delförklaring till de enorma reaktionerna i Paris och hela västvärlden. Men i grunden handlar det förstås om en prioritering av liv, västvärldens invånare ser sig som så mycket viktigare.

En pianist kom cyklande med sitt piano och spelade John Lennons Imagine utanför konserthallen Bataclan, där mer än 80 personer dödades den 13 november. Foto: Francois Mori/AP/TT

En pianist kom cyklande med sitt piano och spelade John Lennons Imagine utanför konserthallen Bataclan, där mer än 80 personer dödades den 13 november. Foto: Francois Mori/AP/TT

I stora delar av världen är denna typ av händelse mer eller mindre vardag. Kvällen innan Parisdådet dog till exempel minst 43 människor och cirka 250 skadades i Beirut när IS på likande sätt slog till där. I de flesta svenska tidningar blev det bara en liten TT-notis om det. Inte ens när 224 ombord på det ryska flygplanet sprängdes i luften häromveckan var det lika stora rubriker och lika mycket extrasändningar som nu. Och hur många i Sverige har koll på de hundra fredsdemonstranter som dog i Ankara för en månad sedan?

I Syrien har i snitt lika många dött som i Parisdådet varje dag i 4,5 års tid. Det är bra att tänka på när politiker stänger gränserna. Så länge terrorn pågår i Syrien är det naivt och extremt osolidariskt att stänga gränserna för att hjälpa på plats. Lika dumt som det hade varit att blockera utgångarna från konsertlokalen och hjälpa på plats genom att hiva in lite vatten och första-hjälpen-förband till konsertbesökarna.

Långt ifrån alla de 200 000 som dödats i Syrien är offer för IS, nu växer till exempel antalet som dödas av Frankrikes, USAs och Rysslands bombning, men en stor del av dem som försöker komma hit flyr från samma terrornätverk som drabbade Paris. Skillnaden är att i Syrien sker terrorn varje kväll, varje natt, varje dag. Och den utförs inte bara av IS utan även av Assad-regimen och en hel rad andra grupper.

Nu bollar EU-länderna runt människor som, liksom konsertbesökarna i Paris, flyr från dessa terrorister. Varje land försöker vara det som erbjuder sämst villkor och har högst murar, i hopp om att flyktingarna ska välja ett annat EU-land istället. Redan dagen efter att Sverige infört gränskontroller och id-krav på färjorna beslöt både Danmark och Norge att strama åt asylpolitiken ytterligare. Danmarks statsminister presenterade en lista på 34 åtgärder, i de flesta fall avsedda att framställa Danmark som ett mindre ”attraktivt” asylland. Bland annat ska polisen få visitera flyktingar och beslagta värdesaker.

Kort därefter förklarade Morgan Johansson att Sverige behöver vidta ännu fler åtgärder, vilket i sin tur kommer att innebära än fler restriktioner i Danmark. Och så kan det fortsätta tills EU-länderna är lika slutna som Nordkorea om inte några tar sig samman. Liksom EU-länderna har partierna i Sverige börjat tävla i ogästvänlighet. Meningen ”vi tar ansvar i en svår situation” har den senaste veckan inneburit:
• att människor på flykt med släkt i Norge och Finland inte kan ta sig dit och söka asyl
• att en massa resurser har lagts på gränskontroller i stället för på mottagandet
• att flyktingar utan godkänt id i praktiken endast kan komma hit över Öresundsbron.
Självklart är det hårt tryck på mottagarorganisationen i Sverige. Men det är både sorgligt och skrämmande att se hur fort alla riksdagspartier förutom V och C börjat tävla i att begränsa antalet som söker sig hit.

Nu kryddas detta med hård krigsretorik, öga för öga – tand för tand. Frankrike har ett formellt undantagstillstånd. Och i Sverige vill regeringen hasta fram nya lagar. Risken är uppenbar att de nya lagarna kommer att begränsa vår egen frihet, integritet och demokrati ytterligare. Retoriken, krigshandlingarna och införandet av inskränkande lagar är kusligt likt kriget mot terror vi såg efter 11 september 2001. Det krig som födde allt fler terrorister och som vi nu tydligare än någonsin ser följderna av.

I tider av krig och terror, då många behöver fly, är det viktigare än någonsin att fokusera på lösningar utifrån frihet, solidaritet och öppenhet. Lyckas vi inte med det har såväl IS och Assad som Behring Breivik och Anton Lundin och inte minst Nationella fronten och Sverigedemokraterna vunnit.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar