Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Vägra id-kravet och inskränkt asylrätt

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

Direkt när den här tidningen är lämnad till tryck tar jag tåget till Malmö. Tillsammans med ett tusental andra kommer jag ta mig till Kastrup på lördag och sedan försöka resa tillbaka utan att visa id.

I morgon lördag genomförs en civil olydnadsaktion på Kastrup mot den svenska regeringens beslut att införa id-krav och mer stängda gränser mot Danmark. Samling 16.00 på Malmö Central för gemensam avfärd till Kastrup. Mer information i Facebook-eventet #VågaVägraID – En aktion mot ID-krav och Sveriges stängda gränser.

Vi gör det som en civil olydnadsaktion mot regeringens inskränkande av asylrätten. Vi gör det på Kastrup för det är just där asylrätten kränks. Där tas möjligheten att söka asyl i Sverige ifrån en stor majoritet av flyktingarna. Och just där uppstår den stora skillnaden mellan det id-krav för att gå på tågen i Kastrupp som infördes i måndags och de id-kontroller i Sverige som infördes i november.

Når du Sverige har du enligt internationell rätt alltid möjligheten att söka asyl. Det garanterar dig inte asyl, men du har rätt att få dina skyddsbehov tillgodosedda och rätten att faktiskt få din rätt till asyl prövad. Men när Sverige nu kräver att transportbolagen inte tar med passagerare utan godkända id-handlingar, når de flesta flyktingarna aldrig Sverige.

Alla de som flyr från länder där de inte kan få id-handlingar som är motståndare till regimen eller för att staten generellt inte fungerar. Alla de som oplanerat fick lämna sitt hem som bombats eller brunnit upp med passen i. Alla de vars pass hunnit gå ut under flykten (vissa länders pass gäller bara tre år). Alla de som förlorat all packning med passen i under flykten. Förra året var det 81 procent av dem som sökte asyl i Sverige som saknade pass. Från Somalia och Afghanistan var det mindre än 1 procent som hade pass och från Etiopien och Eritrea mindre än 2 procent.

Transportbolagen riskerar böter på 50 000 kr per person som de släpper igenom till Sverige utan ett godkänd id-handling. Bolagen har i sin tur lagt ut kontrollen på vaktbolag som inte har någon utbildning i att bedöma id-handlingar. De stoppar hellre för många än släpper igenom en för mycket, vilket snabbt ledde till att även personer med svenska och norska godkända id-handlingar stoppades. Hur ska väktare som inte har koll på nordiska id-handlingar kunna bedöma handlingar från andra länder, på helt andra språk? Utöver inskränkningen av asylrätten skapar alltså id-kravet rättsosäkerhet när outbildade väktare blir myndighetsutövare.

Samma politiker som för bara några månader sedan beklagade sig över att människor dog i Medelhavet valde att sätta upp exakt samma livsfarliga hinder runt Sverige. Hinder som på EU-nivå gör att desperata flyktingar betalar 10 000-tals kronor till flyktingsmugglare för en riskfylld resa samma sträcka som det går flygplan för någon tusenlapp. På Medborgarplatsen den 6 september beskrev Löfven hur miljoner människor tvingas fly undan bomber med sina barn i famnen med orden: ”På vägen riskerar de sina liv – i trånga lastutrymmen, i containrar, i sjöodugliga båtar.”
Nu har han infört samma regler i Sverige. Det handlar inte om en enkel ”oskyldig” id-kontroll, utan om något som gör att vi nu kan börja få se desperata människor i gummibåtar på Östersjön.

Ibland påstås syftet vara att få kontroll över vilka som kommer in i landet för att kunna stoppa terrorister. Om det vore möjligt med id-kontroll skulle det räcka med de kontroller som görs när folk kommer till Sverige. Men de sista som fastnar på grund av id-kraven är terrorister. IS har sedan länge utrustning för att utfärda pass, de säljer till och med pass för att finansiera sin verksamhet. Den affärsidén blir förstås än mer lukrativ för varje land som inför transportöransvar. Men framförallt tar sig terrorister förbi våra murar, hur höga de än är. De som fastnar och blir utan möjlighet att söka asyl är de som flyr IS eller Assad, de som IS eller Assad inte utfärdar några pass till.

Samma dag som asylrätten kraftigt inskränktes i Sverige införde Danmark gränskontroller mot Tyskland. Dominoeffekten är därmed inte bara igång utan förstärkt. Regeringen sa sig vilja tvinga de andra EU-länderna att ta ansvar för flyktingarna, men det har lett till raka motsatsen och flyktingarna trycks allt längre tillbaka. Till massgraven Medelhavet, diktaturens Turkiet och bombernas Syrien.
När regering och riksdag flippar, när de brunas politik blir regeringens, då är det dags att gå ut på gator, torg och broar och sätta stopp. Hoppas vi ses där.

 
Fotnot: Mer information om lördagens aktion finns Facebook-eventet #VågaVägraID – En aktion mot ID-krav och Sveriges stängda gränser.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar