Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Den enes bröd – den andres själsliga död

Krönika, Nike Markelius - 9 år sedan

Jag sitter i ett mötesrum på arbetsförmedlingen Kultur i Stockholm. Vi är åtta kulturarbetare som skuffats in här, för att få info om vårt öde som snart utförsäkrade ur a-kassan. Jag känner igen situationen och har stålsatt mig, för att med min psykiska hälsa i något så när behåll, ännu en gång utsättas för den här förnedringen.

Jag har publicerat detaljerade rapporter härifrån i DN för några år sen, som jag vet har gett underlag för många diskussioner bland de anställda här, och jag märker att de tre arbetsförmedlarna som tar emot oss blir nervösa av min närvaro.

Tyvärr kan jag efter bara några minuter konstatera att ingenting har blivit bättre på de dryga två år som gått sen jag senast var här. De tuggar på i samma anda.

Vi fick redan ute i väntrummet veta att vi var ”nästa gäng” som skulle in i grottekvarnens förrum. Här mals människor ner till siffermjöl, blandas upp med lite avloppsvatten från Rosenbad och stöps i små linjära formar, fråntas sina personliga ambitioner, sina erövrade kvalifikationer och definitivt sin mänskliga värdighet innan de släpps ut på en obefintlig arbetsmarknad – alla vet numera att här förmedlas sällan jobb, men alla håller färgen och låtsas som ingenting.

Det är slående hur arbetsförmedlarna skolats i att inte benämna saker vid dess rätta namn. Hur de lindar in obehagligheter i tjusiga ord. De själva till exempel borde sannare tituleras ”kontrollanter”. Arbetsförmedlingen har för länge sen slutat vara en plats som förmedlar kontakt mellan arbetstagare och arbetsgivare. Det är numera ett kontrollorgan och en framgångsrik teater, med skickliga skådespelare i rollerna som ”arbetsförmedlare”.

Efter att gladeligen ha upplyst oss om ersättningen som inte går att leva på, att vi inte får ta emot stipendier eller andra förmåner och definitivt ingen semester, och att aktivitetsrapporteringen varje månad måste skötas för att få ut ersättningen som inte går att leva på, så blinkar bildskärmen på väggen fram långa rader av krav som ställs på de inskrivna. ”Yrkesbreddning” är ett av de första. De använder ordet för att vi ska tvingas skriva in något random yrke i vår handlingsplan som eventuellt kan få träffar i deras datasystem. Men i själva verket betyder det att de vill få oss att släppa våra egentliga yrken, det som vi en gång valt att arbeta med och som de flesta av oss ägnat 30-40 år åt att bli bra på.

Här står avlönade människor och flyttar runt oavlönade människor i ett system som hindrar den egna framåtrörelsen och dödar kreativitet och arbetslust. Mot slutet av mötet talar en av kontrollanterna med högt uppskruvat tonläge och illa dold förljugenhet.

– Ni ska veta att detta är ett erbjudande. Inte tvång på något sätt. Ni väljer själva om ni vill tacka ja eller nej till garantin.

Ett väl beprövat kvalificerat verklighetsfrånvänt skitsnack. Jag undrar på allvar vilken verklighet de tillhör. Vem som har lärt dem att bluffa medmänniskor och hur de kan se sig själva i spegeln efter att ha gjort det.

Jag bad henne sluta hyckla. Ingen människa väljer bort att i bästa fall kunna betala hyran eller gå till mataffären. Hon såg på mig med tomma ögon och jag såg i dess djup att det var just det som drev henne – rädslan att själv hamna på min stol.

———

Eftersom ett elfel i tryckeriet har försenat veckans tidning bjuder vi här på hela veckans nummer.
Läs tidningen som pdf genom att klicka här.
Läs tidningen som ”on-screen-paper” (bläddringsbar) genom att klicka här.

Vill du prenumerera gör du det här.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar