Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Havre och spelt i nya veganska innovationer

Jenny Luks - 8 år sedan

Innovationer inom det vegetariska segmentet har fullständigt exploderat de senaste åren. En liten uppstickare på marknaden är västsvenska Wästgötarna, en sammanslutning på åtta odlare som tagit fram en färs baserad på spelt. Resultatet blev prisbelönt.

Havren och bondbönorna i den nya produkten Gold&Green är odlade i Sverige och Finland. Foto: Katri Kapanen.

Havren och bondbönorna i den nya produkten Gold&Green är odlade i Sverige och Finland. Foto: Katri Kapanen.

Det var i slutet av januari som Wästgötarnas Wegofärs fick utmärkelsen ”Rätt i tiden” under tävlingen Matverk, som är Sveriges största tävling för produktutveckling. Wästgötarna saluför KRAV-märkt spelt, vete, råg och korn. Sex av de åtta bönderna har köttproduktion och enligt dem sker allt i ett kretslopp. Det djuren äter blir gödsel till en riklig speltskörd.

– Faktum är att vi bör äta mindre kött men det kött vi ska äta ska vara det bästa. Vi har en holistisk syn på lantbruk. Allt hänger samman, säger Niclas Dagman från Wästgötarna.

Wegofärsen består av kokt spelt som blandats med tomatkross och kryddor. Spelt, som också kallas dinkel, ingår i släktet vete men innehåller lite mer protein än vanligt vete.

– Nu gör vi färsen hantverksmässigt men vi ska anlita en större tillverkare som kan hjälpa oss. Runt vecka 10 ska produktionen vara igång och då satsar vi stort, säger Niclas Dagman.

Pulled Havre är baserad på havre och bondbönor och kommer ut i butik senare i år. Foto: Katri Kapanen.

Pulled Havre är baserad på havre och bondbönor och kommer ut i butik senare i år. Foto: Katri Kapanen.

I Mjölby finns företaget Food for Progress som saluför sojaprodukten Pulled Oumph. Nu kommer konkurrenten. I Finland lanseras nämligen Pulled Havre.

– Havre är en av de mest ekologiska grödorna i världen. Den älskar det nordiska klimatet och växer mycket större och fetare här än på andra håll, säger Maija Itkonen från företaget Gold&Green som ligger bakom produkten.

Pulled Havre är baserad på havre och bondbönor odlade i Sverige och Finland och finns i flera smaksatta varianter. Produkten finns inte på marknaden ännu, utan kommer ut i butik senare under året.

– Vi ser fram emot att testa på svenska konsumenter under våren för att senare under 2016 sätta igång med marknadsföringen på allvar, säger Maija Itkonen.

En tredje innovation som gjort entré på marknaden är varumärket Edgy Veggies torkade vete, som odlas i Tyskland. Företaget Mountainfield saluför produkten.

– Vårt företag hjälper livsmedelsföretag att utveckla nya produkter.

– När vi såg Edgy Veggie så tyckte vi att den var intressant. Jag tror vi kommer få se en utslagning av de lite äldre typerna av vegetariska produkter till förmån för modernare och bättre, säger Sebastian Bergfelt från Mountainfield.

tzay_soy_strips

Jenny testar: Tuggiga strimlor

Den tuggiga sojaprodukten Tzay lanseras nu i en ny, okryddad version formad som strimlor i stället för bitar, Tzay natural soy strips.

Palmolja: Nej

Ekomärkning: Nej

Fairtrade: Nej

GMO: Nej

Ca pris: 38 kr

Vikt: 250 g

Innehåll: Sojaproteinpulver, sojabönmjöl, sojabönolja, potatismjöl, salt, svartpepparextrakt och majsmjöl.

Tillverkningsland: Thailand

Var: Kan köpas i vanliga matbutiker

Omdöme: Visst är vanlig Tzay lite roligare men formen och den neutrala smaken gör produkten mer användbar. Lite torr i pannan om man steker på för häftigt.

felix01

Jenny testar: Frysta vegorätter

Felix vegosatsar på fyra frysta färdigrätter. Två av rätterna är veganska: Chipotle Chili och Coconut Bean Curry. Det kryllar inte av veganska lunchlådor på marknaden så detta är ett välkommet initiativ.

Palmolja: Nej

Ekomärkning: Nej

Fairtrade: Nej

GMO: Nej

Ca pris: 33-35 kr

Vikt: 380 g

Innehåll: Coconut Bean Curry innehåller bland annat bulgur, kokosmjölk, kikärtor, kidneybönor, spenat, aprikoser, soja och vete. Chipotle Chili innehåller bland annat potatis, tomater, kidneybönor, morot, lök, soja och selleri.

Tillverkningsland: Sverige

Var: Kan köpas i vanliga matbutiker

Omdöme: Frysta färdigrätter brukar inte vara så sexiga men dessa två funkar alldeles utmärkt. Mer smakrika och tuggigare än konkurrenternas.

Mat med Jenny

Läs också Jenny Luks artikel om Vegoforum!

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar