Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ersätt skräck-propagandan med kunskap

Krönika, Anna Troberg - 9 år sedan

Anna Troberg är författare, översättare, debattör, tidigare ledare för Piratpartiet och en av Syres fristående krönikörer. Du kommer att kunna läsa hennes tankar, åsikter och idéer regelbundet på baksidan av Syre. Denna, hennes första Syre-krönika om hur vi förhåller oss till den nya tekniken, går dock endast här på webben.

Jag gav min flickvän ett aktivitetsarmband i julklapp. När jag råkade nämna det över en kopp kaffe med två goda vänner som är lika stora integritetsvurmare som jag blev det dödstyst. I ett slag hade jag förvandlats till en förlängning av Storebror, en potentiell stalker, någon som genast behövde talas tillrätta. De sa att jag om någon borde veta bättre än att utrusta min flickvän med ett ”digitalt koppel”. De sa att jag borde förstå riskerna. De sa att de var besvikna på mig.

Som tur är vet jag bättre. Om jag inte gjort det hade jag antagligen backat långsamt ut ur rummet och sedan sprungit åt andra hållet. Det är nämligen högst osannolikt att civilisationens väl och ve står och faller med just mitt beslut att köpa ett ynka aktivitetsarmband. Personer som påstår det kan framstå som en smula suspekta. Ändå känner jag igen argumentationen från debattsidor, forum och bloggar. Jag har själv använt den och jag vet att den inte fungerar.

Det finns all anledning att vara oroad för hur det står till med integriteten. Det privata utrymmet mellan statens övervakning och företags trålande efter personlig information krymper. Väggarna kommer sakta närmre och närmre som om de vore en listig säkerhetsanordning i en uråldrig gravkammare i färd med att krossa Lara Croft. Det är läskigt, men yxig skräckpropaganda vinner inte över fler själar till integritetslaget.

Den nya tekniken är fantastisk. Den är rolig. Den är praktisk. Det är därför människor använder den. Och varför skulle de inte göra det? Människan har alltid valt att anamma verktyg som gjort vardagslivet lite enklare. Att den nya tekniken ibland även innebär nya risker är ett budskap som sällan kan tävla med nyttan och nöjet den skänker. Folk väljer till exempel inte bort att åka bil, trots att människor dör i bilolyckor varje år. Den nya digitala tekniken är inget undantag och det gör vägen till en bredare opinion mot integritetskränkningar kommunikativt snårig.

Människor som har kul med sina vänner på Facebook är inte mottagliga för domedagspredikningar om att Facebook är onda. Människor som dagligen registrerar positiva träningsresultat med hjälp av aktivitetsarmband identifierar sig inte med skräckhistorier om digitala koppel. Människor som får hem ett personligt anpassat erbjudande om sina favoritköttbullar upplever inte att deras matvarubutik förgripit sig på dem. Skräckpropagandan erbjuder dem inte något, inte ens igenkänning. Den upplevs snarare vara ute efter att beröva dem något som de inte vill vara utan.

Detta gör det direkt kontraproduktivt att agitera för ett massexodus från Facebook, en bojkott av aktivitetsarmband och andra liknande tjänster och produkter. Det må vara ett viktigt personligt ställningstagande för en del, men de flesta väljer till syvende och sist annorlunda. Inte för att de är korkade. Inte för att de skulle vara ointresserade av integritetsfrågor. Nej, de är bara förtvivlat trötta på en argumentation som går ut på att de är idioter bara för att de använder tjänster och produkter som de upplever berikar deras liv.

Integritetsdebatten måste bli mer vardagsnära. Det måste vara okej att tycka det är kul att hänga på Facebook. Det måste vara okej att logga sin träning. Det måste vara okej att bli glad över att få hem erbjudanden i brevlådan. Alla dessa tjänster och produkter måste inte försvinna. De måste bli bättre. De måste få strängare och tydligare lagar att operera inom. Hemliga bakdörrar som läcker information måste spikas igen. Användarna måste få full kontroll över sin personliga information.

En idiotförklarad användare kommer aldrig att ställa sig på en integritetsbarrikad. Det kommer däremot en person som fått möjlighet att inse att hennes personliga information är en hårdvaluta som hon är den enda rättmätiga ägaren till att göra. Ersätt skräckpropagandan med kunskap. Sluta skuldbelägga användare och sträck ut en hand.

 

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar