Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

I verkligheten inskränks rätten att söka asyl

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

”Det är ett väldigt dåligt förslag, tillfälliga uppehållstillstånd försämrar möjligheten till integration, försämrar möjligheten att känna sig trygg […]. Det går inte att försvara, det går inte att försvara.”

”Det är fruktansvärda beslut […]. De är fruktansvärda framför allt för enskilda flyktingar som ställt sitt hopp till Sverige som ett tryggt ställe att bygga upp sin framtid.”

Terrorn tar inte paus, människor fortsätter att fly. Foto: Kustbevakningen/TT

Terrorn tar inte paus, människor fortsätter att fly. Foto: Kustbevakningen/TT

Kommentarerna, som är lätta att instämma i, kommer från Miljöpartiets två språkrör efter att regeringen beslutat att införa den mest restriktiva flyktingpolitiken i Sverige i modern tid. Tror ingen som såg presskonferensen med Löfven och Romson kunde undgå att se hur nöjd en var och hur extremt plågsamt detta var för den andra. Men trots de olika ingångarna, så hävdade båda att de mot sin vilja tvingades till dessa beslut på grund av ”verkligheten”. Frågan blir då förstås: vad är det för verklighet regeringen lever i? I detta fall är det flyktingarnas verklighet som är viktigast. Den och ingen annan bör väga tyngst när flyktingpolitik läggs fast. I den verkligheten har vi krig och terrorgrupper som härjar i Ukraina, Nigeria, Syrien, Irak, Kongo, Libanon, Somalia, Afghanistan, Jemen, Palestina och så vidare. Vi har 60 miljoner människor på flykt. Vi har barn och vuxna som flyter upp på Medelhavets stränder efter desperata försök att ta sig från bomber och terror.

Bara i Syrien dör varje dag, sedan 4,5 år tillbaka, lika många av terrorn som dog vid dådet i Paris. Ett Paris per dag alltså. Nu höjs det talet av Frankrikes, USAs och Rysslands bombningar. Men på presskonferensen blev det tydligt att flyktingarnas verklighet inte var regeringens. Istället pratade Åsa Romson om ett krav från Miljöpartiets kommunalråd, ett krav och en verklighet som inget miljöpartistiskt kommunalråd verkar vilja kännas vid. Tvärtom ifrågasätts beslutet och verklighetsbeskrivningen av en hel rad kommunalråd, däribland de tre storstädernas kommunpolitiker. Mest kritiskt verkar MP Malmö vara, lokalavdelningen i den kommun som flest flyktingar anländer till. En annan kritisk kommunpolitiker, Lars Valtersson från Upplands Väsby, kommenterar Romsons verklighetsbeskrivning så här: ”Känner mig som kommunalråd inte glad över att bli utpekad som någon som kanske skulle tyckt eller krävt detta. När det de facto handlar om bilden av MP som regeringsbärande parti måste språkrören klara av att stå för besluten.” Partikamraten Thomas Svensson skriver om sin verklighet: ”Som t.f. ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Borås har jag fått erfara vilket enormt hinder byråkratin är för att snabbt få till stånd flyktingboenden.”

Dagen innan regeringens beslut fick de från Sveriges Kommuner och Landsting ett 18-sidigt PM om hur regeringen skulle kunna underlätta kommunernas verklighet. Hur det skulle bli lättare att ta emot och ta hand om flyktingarna om de byråkratiska reglerna förenklades. Det handlade om regler för byggande, socialtjänst, arbetsmarknad, sjukvård, skola och inte minst ersättningssystem. Inget av alla dessa verklighetsförankrade förslag fanns dock med i det regeringsbeslut som presenterades i tisdags. Regeringens verklighet är tydligen inte den kommunala verkligheten, i alla fall inte Sveriges Kommuner och Landstings och de Miljöpartistiska kommunalrådens verklighet.

Regeringen hävdar att de med beslutet ska få övriga EU-länder att ta ansvar. Och då börjar en verkligen undra vilken verklighet regeringen lever i. När Sverige stramade åt reglerna för en månad sedan tog det bara ett dygn innan Danmark ytterligare stramade åt sitt mottagande. Har regeringen inte märkt att varje gång ett EU-land har försämrat för flyktingarna har det fått dominoeffekter? Att det pågår en tävling om att vara värst i klassen? Att i det läget slå mot flyktingarna istället för mot EU-länderna, till exempel genom att sluta betala EU-avgiften på 40 miljarder per år, är verklighetsfrånvänt.

I regeringens verklighet behöver Sverige en andningspaus, men bomberna, terrorn tar ingen andningspaus. Däremot är vi i den verkliga verkligheten på väg mot vinter och oddsen blir allt sämre för en båtflykting att klara sig över Medelhavet. Det gör att antalet flyktingar som kommer till exempelvis Grekland redan har minskat kraftigt, så i verkligheten var en minskad flyktingström till Sverige redan på gång.

Romson och Löfven förklarade också att de tar detta beslut för att värna rätten att söka asyl. Och då, om inte förr, blev det helt klart att regeringen inte befinner sig i verkligheten utan mer i något som liknar Orwells 1984. En klar majoritet av dem som flyr har inga id-papper. Med regeringens beslut kommer ingen av dem att kunna söka asyl i Sverige med mindre än att vi får flyktingsmugglare och gummibåtar på Östersjön. Det, kära Löfven och Romson, det är verklighet efter ert beslut.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar