Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Befria boendet från staten och kapitalet

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

Motsättningen är klassisk. I den ena ringhörnan har vi kapitalisterna som vill ge allt till de besuttna och smulorna till övriga. I den andra har vi socialisterna som vill styra och bestämma in i minsta detalj över människors liv.

Bostadspolitiken är bara ett av exemplen på hur politikerna sitter fast i gamla auktoritära ideologier utan förmåga att tänka nytt. Förlegade dogmer och den eviga maktkampen blir viktigare än resultatet.

Den tidigare borgerliga majoriteten i Stockholm satsade allt på att rensa innerstaden från folk med vanliga inkomster. Deras ombildning av hyresrätter till bostadsrätter har gjort innerstaden och andra attraktiva lägen till reservat för de besuttna.

Den socialdemokratiska ledningen har förfasat sig, men inte för att staden blivit ett reservat för de besuttna, för dem tillhör de ju själva. Inte heller för att folk har skuldsatt sig så extremt för att få en lägenhet att vi är ett av världens mest skuldsatta folk. Utan för att de tappat kontrollen över folks boende.

Med planekonomisk centralstyrning, som stopplagar och miljardregn i form av extra subventioner till hyresrätter, försökte den socialdemokratiska regeringen i början av 00-talet styra kommunernas bostadspolitik. Men efter åtta års borgerligt styre även i riksdagen är det bara att konstatera att centrala och attraktiva lägen har blivit över- och medelklassreservat.

Om borgarnas syfte var, som de sa, att ge folk makt över sina liv och sitt boende, så fanns och finns det former som inte innebär bildande av inkomstreservat. Om sossarnas syfte var, som de sa, att ge folk oavsett plånbok möjlighet att bo i innerstaden, så fanns och finns det former som inte innebär ett politiker- och byråkratstyrt boende.

Kooperativa hyresrätter är en sådan möjlighet. I en kooperativ hyresrätt äger de boende huset gemensamt (alternativt blockhyr det) genom en ekonomisk förening som alla är med i. Du kan inte, till skillnad mot om du har en bostadsrätt, sälja din andel på marknaden utan när du flyttar går den tillbaka till föreningen och sedan till den nya hyresgästen. Här finns alltså en form som ger boendeinflytande utan att boendet blir en del av spekulations- och ränteekonomin.

Men det finns ett problem med kooperativa hyresrätter: varken banker, bygg- eller bostadsbolag vill satsa på dem. Ingen vill gå in med kapital i boende som inte hela tiden ökar i värde (tills bubblan spricker). Därför byggs och bildas väldigt få kooperativa hyresrätter trots att den möjligheten har funnits i över tio år.

Det är hög tid för en ny boendepoltik. Först och främst bör möjligheten att spekulera i bostadsrätter tas bort. En bostadsrättsförening är en form av ekonomisk förening, men till skillnad mot alla andra ekonomiska föreningar säljs andelar i bostadsrättsföreningen på den öppna marknaden. Det är den speciallagen som gör bostadsrätter till spekulationsvaror. Ta bort den och låt bostadsrättsföreningar fungera som alla andra ekonomiska föreningar och du har ett demokratiskt och solidariskt boende utan spekulation.

På köpet skulle vi få ner lånebubblan och minska bankernas möjligheter att tjäna stora summor på sin rätt att låna ut skapade pengar. Det är ingen dålig sidoeffekt.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar