Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Man lär sig av att göra fel

Krönika, Maria Wetterstrand - 9 år sedan

Nu börjar skolan igen. Mina barn går i skolan i Helsingfors, i Finland. I Sverige är många ganska okunniga om Finland. Men två saker brukar alla ha hört talas om: Nokia och den finska skolan.

”Vilken tur!” brukar folk säga när jag berättar att mina barn går i skolan i Finland. Ifall mina barn är med brukar jag mumla något ohörbart till svar. Jag vill inte kritisera deras skola när de hör.

Först ändå några bra saker. Visst klagar de finländska lärarna också över att läraryrkets anseende sjunkit. Men lärarna står ändå rätt högt i kurs i Finland. Yrket är attraktivt och det är svårt att komma in på lärarutbildningen. De lärare jag kommit i kontakt med har verkat vara duktiga pedagoger, kompetenta inom sina ämnen och inte minst haft ett gott självförtroende i sitt jobb. Detta för med sig en naturlig respekt från eleverna.

Om en elev behöver extra stöd så finns assistenter som går in och stöttar redan i ettan. På så vis blir lektionerna mindre stökiga. Läsning är högt prioriterat. Allt detta kan ha bidragit till goda finländska resultat i den internationella Pisa-undersökningen. Det negativa kan sammanfattas av ett sällan nämnt resultat i samma Pisa: de finländska eleverna vantrivs i skolan. De trivs sämst i Europa, faktiskt, och värst är det i högstadiet.

Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det är, men jag saknar den svenska diskussionen om mobbningsplaner, genuspedagogik, värdegrund och individens egna utveckling. ”Killar är sådana, tjejerna får lära sig att hålla sig undan” sade en lärare här när en förälder tog upp att några killar betedde sig illa mot tjejerna på rasterna. Jag upplever överlag en alldeles för hög toleransnivå för elaka kommentarer, knuffar och bråk, framför allt bland killar.

Kanske finns grunden till problemen i sättet att hantera dem. I Finland är det fortfarande kvarsittning, straff och betyg i ordning och uppförande som gäller. Den metoden skapar svag förståelse för varför man ska bete sig schyst, ännu mindre lär det barnen hur man beter sig schyst. Fokus ligger istället på vad man inte ska göra, åtminstone inte när lärarna ser. Lägg därtill en kultur av att inte prata om problem, inte erkänna svaghet och aldrig be om hjälp.

I både Sverige och Finland behöver vi avdramatisera bristande perfektion, oavsett om det gäller hur du mår, ser ut eller presterar. Andra mår inte heller toppen varje dag. De är inte perfekta. Och det är faktiskt inte så farligt att göra fel, tvärtom lär du dig ofta bättre om du vågar testa. ”Man lär sig av att göra fel”, brukar jag snusförnuftigt säga till mina barn. “Det tycker inte våra lärare”, svarar de. I skolan är det perfektion som räknas. Fel är fel, rätt är rätt.

Vilket för mig till det tredje svenskar vet om Finland: att språket är svårt. Språk är ett typexempel på ett ämne där du måste våga göra fel för att lära dig. Perfektion hämmar dig bara. Själv låter jag som en idiot på finska. Men jag lär mig. Så ja, höga poäng i ämneskunskaper är en sak. Men det är inte det enda som är viktigt.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar