Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

MP – ta kamp mot den bruna verklighetsbilden

Ledare, Lennart Fernströ, - 8 år sedan

”Att bara ha fått yttra sin åsikt om att det här är dåligt eller det här är bra ger ju inte effekt.” Orden är Åsa Romsons i Ekots lördagsintervju och en del av förklaringen till att partiet ställde sig bakom katastrofbeslutet om immigrationen förra veckan.

Romsons tanke bygger på att partiet hade tvingats lämna regeringen om de hade sagt nej till en politik som några månader tidigare bara Sverigedemokraterna drev. Meningen förklarar i mångt och mycket Miljöpartiets haveri i regeringen. Partiets ledning tror blint på att samhällets utveckling avgörs i förhandlingar i Rosenbad, att de som bara yttrar sin åsikt inte har någon betydelse. Inget kan vara mer fel. Att driva opinion och få opinion med sig är det mest avgörande för att kunna förändra ett samhälle i en demokrati.

Regeringens beslut är en tragedi för alla som drabbas direkt av den omänskliga politiken. Men det legitimerar också de brunas verklighetsbeskrivning. Från Avpixlat och Sverigedemokraterna till GPs Alice Teodorescu och Expressens Anna Dahlberg jublar nu alla över att ha fått rätt. ”Nu har till och med Miljöpartiet insett att det här inte funkar, systemkollapsen är nära”. Och de som tidigare inte trott på Sverigedemokraternas verklighetsbeskrivning konstaterar skräckslaget: ”Är det så illa att till och med Miljöpartiet, Sverigedemokraternas motpol, går med på att stänga gränsen för de flesta – då är det riktigt illa”.

Miljöpartiets gamla valaffisch blev kusligt aktuell i förra veckan.

För två månader sedan ville 44 procent se en generösare flyktingpolitik, ytterligare 20 procent ville ha den som den då var. Endast 16 procent ville att vi skulle ta emot betydligt färre flyktingar. Sedan kom först sexpartiuppgörelsen och förra veckan det totala regeringshaveriet. Nu för regeringen en politik som endast 16 procent önskade för två månader sedan. Men efter att Miljöpartiet godkänt den politiken vill plötsligt 75 procent kraftigt minska invandringen. Så lätt vänder vinden när såväl regering som större delen av oppositionen samt media helt fokuserar på grovt uppförstorade problem istället för att se möjligheterna.

I partipolitiken har både Moderaterna och Sverigedemokraterna skärpt den flyktingfientliga politiken ytterligare efter att regeringen lagt fram sitt förslag. Regeringens beslut får alltså inte bara dominoeffekt i EU utan även inom svensk partipolitik. För, som Fridolin sa i söndagens Agenda, vad regeringen än hade föreslagit hade Moderaterna velat ta ett steg till.

Nu är en allmänt spridd bild att Sverige har en flyktingkris och är nära en systemkollaps. Alltså den bild som Sverigedemokraterna var relativt ensamma om för tre månader sedan. Istället för att ta kamp om den djupt felaktiga verklighetsbilden förstärker miljöpartister nu den bilden. Fridolin pratar om att vi måste bygga två skolor om dagen för att klara detta, Per Gahrton skriver i DN om ett flyktingmottagande på en halv miljon flyktingar per år, många miljöpartister pratar om en flyktingkris och en del har till och med börjat använda det alarmistiska ordet systemkollaps.

Men så är det ju inte. Utöver dem som direkt jobbar (betalt eller ideellt) med att ta emot och ta hand om dem som kommer har få boende i Sverige märkt av någon som helst skillnad. Våra barn går i skolan, vi går till vårdcentralen om vi blir sjuka, kollektivtrafiken går och vi planerar att återigen slå rekord i handlande i december. Vi har ingen flyktingkris mer än i politisk och medial retorik och vi är inte i närheten av en systemkollaps. Vi skulle behöva omfördela en del resurser, men gjorde vi bara det skulle vi alla ha det extremt bra materiellt. Sedan finns det lokala problem med mottagandet, några kommuner säger att de inte fixar mer och en del myndigheter är överbelastade. Men du kapar inte benet på en patient för ett sår på fingret, du sätter plåster på fingret.

Hösten 2005 lyckades Miljöpartiet med Gustav Fridolin i spetsen och tillsammans med en stark opinion få igenom en flyktingamnesti för barnfamiljer. Det trots att partiet inte satt i regeringen och trots att en majoritet i riksdagen ursprungligen var emot. 10 år senare har Miljöpartiet inte bara hoppat i säng med Socialdemokraterna, utan i någon sadomasochistisk lek blivit så bakbundna att de är tvungna att genomföra sverigedemokratisk politik. Miljöpartiet bör fundera på hur de har hamnat i denna sits. Hur de kunde gå i säng med, historiskt sett, ett av Sveriges mest flyktingfientliga riksdagspartier utan att först komma överens om de grundläggande villkoren, utan att ha ett stoppord?

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar