Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Vi har ingen flyktingkris

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

Den 2 september spolas Alan Kurdi upp på stranden i turkiska Bodrum. Alan blev tre år och hann bara uppleva hur det är att leva i ett krig, och på slutet – hur det är att fly utan att vara välkommen. Bilderna på Alan uppspolad på stranden spred sig som en löpeld över världen och rörde upp en våg av solidaritet.

Under hösten har det brunnit på flera asylboenden. Foto: Adam Ihse/TT

Under hösten har det brunnit på flera asylboenden. Foto: Adam Ihse/TT

I Sverige ordnades en tevesänd insamlingsgala och hundratals andra initiativ. Massor av frivilliga gjorde ankomsten till Sverige lite trevligare och bättre för dem som anlände. Samtidigt dominerades nyheterna av hur EUs yttre gräns byggdes allt högre, hur taggtråden rullades ut, nya murar planerades och vilken mänsklig katastrof det leder till.

Opinionssiffrorna visade på ett allt starkare stöd för flyktingmottagande. Tiotusentals människor gick ut på gator och torg och krävde humanare flyktingpolitik och lagliga vägar in för asylsökande, och ledande politiker hängde på demonstrationerna. Ja, EU-politikerna lyckades till och med driva igenom kvoter som innebär att alla länder kommer behöva ta emot flyktingar.

Allt detta i september, nu går vi mot oktobers slut och läget är ett helt annat. De frivilliga som länge vädjat om stöd från samhällets instutioner går på knäna. EUs fördelning av flyktingmottagandet hamnade på så låg nivå att både Sverige och Tyskland själva tar emot fler än vad som fördelades på alla EUs länder.

Fortfarande finns inga lagliga vägar in i EU och Sverige, transportörsansvaret och Dublinförordningen är orubbade. Istället förordar allt fler partier en än mer omänsklig flyktingpolitik, med minskat mottagande och bara tillfälliga uppehållstillstånd.

Nyhetsrapporteringen om den så kallade ”flyktingkrisen” fokuserar inte längre på flyktingarnas situation, utan på vilka problem det blir för Sverige när fler kommer hit och söker asyl. Under torsdagen pratade Aftonbladets rubrik om chocksiffror när de nya prognoserna för flyktingmottagandet kom. De kortsiktigt ökade kostnaderna för flyktingmottagandet tillåts gröpa ur biståndsbudgeten och därmed minska hjälpen på plats. Artister som Christer Sandelin kommer ut som SD-anhängare och börjar med rasistiskt hetsande. Och mitt i detta börjar SDs och Sandelins svans elda upp flyktingboenden! Först tomma byggnader men nu även anläggningar med boende i!

Vi har ingen flyktingkris i Sverige, däremot har vi en mottagarkris skapad av en rasistisk opinion och en flyktingfientlig politik. Men framför allt pågår en mänsklig katastrof i de länder där krig och terror pågår och runt EUs allt högre murar. En katastrof som vi är med och skapar, både som en av världens största vapen-
exportörer och genom deltagande i militära aktioner. Och nu genom att inte ordna lagliga vägar för att komma till Sverige och EU för att söka asyl. Så länge transportörsansvaret och Dublinförordningen gäller har vi lika stort ansvar för den mänskliga katastrofen som de som startat krigen och terrorn.

Visst behöver vi diskutera hur vi löser praktiska saker som boende, men inte ens tillfälliga tältläger i Sverige eller boende i varulager, 
fabrikslokaler, mässhallar och skyddsrum kan jämföras med de katastrofer som de flesta flyktingar kommer ifrån. Visst kan en se det som ett misslyckande, men det måste ändå ställas mot vad som händer om vi stänger gränserna än mer.

Det är svårt att se ett större mänskligt misslyckande än när flyktingars bostäder eldas upp och döda barn spolas upp på Medelhavets stränder. Barn vars föräldrars enda mål var att kunna ge barnen en mänsklig framtid. Vi har en pågående katastrof och om ni vill en kris för mänskligheten, men vi har inte en flyktingkris.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar