Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Vill du bli övervakad av Kent Ekeroth?

Ledare, Malin Bergendal - 8 år sedan

Minns du när FRA-lagen röstades igenom 2008? När Försvarets radioanstalt fick rätt att kartlägga vår kommunikation, inte bara enstaka misstänkta för allvarliga brott, utan allas.

Cirka 1 000 göteborgare demonstrerade mot FRA-lagen i september 2008. I dag väcker övervakningen färre protester. Foto: Adam Ihse/TT

Cirka 1 000 göteborgare demonstrerade mot FRA-lagen i september 2008. I dag väcker övervakningen färre protester. Foto: Adam Ihse/TT

Kritiken var massiv från såväl privatpersoner som företag och myndigheter. Justitiedepartementet skrev till exempel i sitt remissvar att ”det är helt främmande för vårt statsskick att ge Regeringen eller Regeringskansliet befogenheter att i politisk ordning fatta de avgörande besluten om avlyssning av telekommunikationer”. Men FRA-lagen röstades igenom, liksom senare en rad andra lagar och bestämmelser som ökade möjligheterna att bevaka oss på internet.

I tisdags publicerades FRAs årsrapport för 2015, och i samband med det talade myndighetens generaldirektör Dag Hartelius ut i Dagens Nyheter. Han förklarade att de har mycket att stå i numera. Trots att anslagen har ökats till nästan en miljard och ska öka ännu mer. De ska spana på terrorister, stoppa cyberattacker och arbeta med traditionell säkerhet, till exempel spana på Ryssland. ”Vi räcker inte riktigt till” erkänner Hartelius.

Som Dagens Nyheter skrev har FRA medvind. Protesterna mot svensk och internationell kartläggning av vår kommunikation har minskat. I verkligheten är vi redan utlämnade och det finns så mycket annat att oroa sig för. Vi vänjer oss av vid personlig integritet, vänjer oss vid en viss självcensur och tanken att den som har rent mjöl i påsen gärna tömmer den framför storebror.

Om det kan man ha principiella åsikter, till exempel att det är farligt i sig om staten kan och får logga medborgarnas privata kommunikation. Att självcensuren beskär den intellektuella mångfalden och gör samhället dummare. Man kan också tänka att det inte gör så mycket så länge vi lever i ett demokratiskt land – eller bara så länge allt är som vanligt.

Men det är inte som vanligt. Det kan till exempel sitta sverigedemokrater i regeringen efter valet 2018, och det är från regeringen som FRA får de flesta av sina uppdrag. Sverigedemokraterna är inte bara ett parti med bakgrund i vitmaktrörelsen, det är också ett bland andra fascistoida partier som frodas i Europa.

Till exempel polska Lag och rättvisa, som regerar med egen majoritet. Häromveckan undertecknade Polens president en hårt kritiserad lag om styrning av statliga medier. Enligt tyska Die Zeit är syftet bland annat att medierna ska få ”nationella uppdrag” för att stärka publikens ”patriotiska hållning”. Eller den ungerska premiärministern Victor Orbas parti Fidesz. I Ungern gäller sedan 2011 medielagar enligt vilka ett medieråd får bötfälla eller dra in tillståndet för medier som ”rapporterar obalanserat” eller ”kränker mänskliga värden”.

I den svenska riksdagen lade sverigedemokraten Markus Wiechel i höstas en motion om ”pressetik”. Hans högstämda ord mynnar ut i att staten ska styra media genom hot om indraget presstöd, till exempel för medier som ger ”en grovt negativt vinklad och ibland till och med felaktig” bild av en offentlig person eller en privatperson.

Ett år tidigare motionerade Patrik Jönsson (SD) för en ”översyn av statens roll som ägare till Sveriges Television (SVT) och Sveriges Radio (SR)”, sedan partiet ansåg sig ha råkat illa ut i media. Man behöver inte ens ha Kent Ekeroths tweets om att ”stoppa media” ”i sinom tid” i tankarna för att se vartåt det lutar. Eller hans bror Ted Ekeroths: ”Dagens polischefer ska bort när vi tar makten. Varenda en ska väck och ersättas med riktiga poliser” med tillägget ”Tro mig. När vi tar makten ska vi visa hur enkelt det är att ersätta oduglingar”.

Det här tänker jag på när jag läser FRA-chefens ord i DN. Att han snarast marknadsför sin myndighet, och hur alldeles extra obehaglig den vore i händerna på Kent Ekeroth, Björn Söder och de andra stjärnorna. Förhoppningsvis slipper vi SD i både regering och riksdag efter 2018. Men det vore ändå klokt att inte svälja alla lagändringar och höjda anslag som motiveras med säkerhet.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar