Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Mys på Sturebadet för 100 papp om året

Krönika, Kurt Nurmi - 8 år sedan

För ett tag sedan, en fredag, besökte jag överklassens Stureplan i Stockholm. Närmast dit har de som bor på Östermalm. Här kan man köpa en klocka för ett par hundratusen spänn, om man har lust till det. Och här handlar somliga en fredagseftermiddag kläder som ska bäras till helgen och sedan kanske aldrig mera – för summor som skulle ge många familjer ett livslångt festligt fredagsmys.

Navet på Stureplan är en fashionabel galleria. Där finns bland annat Sturebadet, som för några årtionden sedan frekventerades av alla möjliga. Inte tänkte jag bada, men jag är nyfiken av mig, så jag beslöt att kolla lite på badets erbjudanden. Och fann då att man där kan hyra en personlig badrock – för 2 300 kr per år.  Skulle man vilja ha rubbet så finns ett de luxe-paket. Det inkluderar hyra av badrock, skåp och träningskläder, personlig träning 50 gånger per år, frukost vardagar, tillgång till turkiska badet några timmar per år. Och man knyts till badets specialistläkare. Paketet kostar 100 000 kr per år, således 8 333 kr per månad. I dag besöks inte badet av vem som helst.

I en av gallerians barer begrundar jag priserna på Sturebadet. Jaha, det här unnar sig alltså överklassen. Ändå har man det så svårt, ändå klagar man alltid.
Invid mig dyker en man i 45-årsåldern upp, i blå kavaj med något emblem på bröstfickan. Vant beställer han med samma arroganta tonläge och egendomliga r som Carl Bildt har. Så kikar han på en ung kvinna som också står vid bardisken, och säger: ”Det ärrr helt underbaarrrt att åsynen av en sååå ljuvlig kvinna kan förgylla min fredagskvällllll!”.

Jävla sprätt, tänker jag. Och värst av allt: hans tuppkam har växt på senare år i takt med att skiktningen har ökat i samhället. Och det här med ökade klasskillnader är ingen åsikt jag har, utan ett faktum. Sverige har förändrats så till den milda grad att till och med OECD undrar vad som har hänt. I en rapport konstaterar OECD att Sverige för 20 år sedan hade de minsta inkomstskillnaderna av alla OECD-länder, men 2010 hamnar Sverige på 14:e plats.

OECD gör följande reflektion: ”Åtgärder som hjälper till att begränsa eller vrida tillbaka ojämlikhet kan inte bara göra samhällen mindre orättvisa utan även rikare.” OECD menar att den svenska tillväxten skulle ha varit bättre om inte klyftorna tillåtits växa som de har gjort.

Tänker även på SCB som i statistik visat att den disponibla inkomsten sedan 90-talet har ökat generellt för förvärvsarbetande, tack vare höjda löner, lägre skatt och ökade kapitalinkomster. Men, skriver SCB uttryckligen, den disponibla inkomsten har minskat för grupper som arbetslösa, sjuka och förtidspensionärer.
Tankarna går till Jenny som vi intervjuade för Pockettidningen R för ett par år sedan. En kvinna som hamnat på efterkälken till följd av arbetslöshet.
En kväll fick hon jävligt svår tandvärk. I en tand, precis vid sidan om dem man ser vid ett leende, en tandvärk som sociala myndigheterna på inget vis självklart är med och avhjälper. Och Jenny berättar hur hon sparade 800 spänn åt socialen.
”Jag tog en tång och drog. Lite i taget. Det var en sån där poly, polygriptång. Först drog jag tills jag inte orkade längre. Sen fick jag hoppa och skrika ett tag tills jag lugnade ner mig. Och sen drog jag igen. Så fortsatte det. Och till slut var den ju ute.”

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar