Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Tillåt cannabis som medicin

Ledare, Malin Bergendal - 8 år sedan

En mörk höstkväll för ett par år sedan satt jag hemma hos en kompis, vi spelade spel med hans tonårsdotter och hennes bästis, granntjejen Sabina. Polisen var hemma hos Sabinas familj och gjorde husrannsakan, så hon kunde inte vara hemma den kvällen. Någon hade ringt och rapporterat att hennes pappa Daniel odlade cannabis.

Bill Britt lindrar sin epilepsi och sina svåra smärtor med cannabis. Det får han göra eftersom han bor i Kalifornien, en av de 15 amerikanska delstater där medicinsk cannabis är tillåtet. Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Bill Britt lindrar sin epilepsi och sina svåra smärtor med cannabis. Det får han göra eftersom han bor i Kalifornien, en av de 15 amerikanska delstater där medicinsk cannabis är tillåtet. Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Daniel hade varit FN-soldat i ett land långt borta, och det han hade upplevt där lämnade honom inte i fred. Han hade ångest och depressioner och medicinerna som han fick hjälpte inte. Han läste på nätet att cannabis hjälpte till att lindra den sortens plågor för andra. Så han provade – och det fungerade, så han började odla själv i all hemlighet. Med cannabis som medicin orkade han med livet och familjen igen och kunde börja jobba.

Daniel berättade inte om odlingen ens för sin familj, men på något sätt läckte det ut och någon såg det som sin plikt att ringa polisen. Odlingen hittades, Daniel dömdes och hänvisades igen till att ta tabletter mot sina psykiska krigsskador. Tabletterna hjälpte fortfarande inte, så han ökade dosen mer och mer. En dag råkade han ta en överdos och dog.

Tyvärr är den här sorgliga historien sann. Om inte svenska politiker hade en så rabiat inställning till den växt som hjälpte Daniel att leva ett rimligt liv hade Sabina och hennes syskon haft sin pappa kvar. Han hade kunnat leva och må bra, men han är död.

I tisdags var det rättegång mot en annan person som har använt och odlat cannabis som medicin. Han heter Andreas Thörn och bröt nacken i en motorcykelolycka 1994. Sedan dess är han förlamad, spastisk och har ständig värk som ger honom ångest och depressioner.

Han har provat många mediciner, starka, narkotikaklassade mediciner med mycket biverkningar, men de hjälper inte. Till slut var metadon allt läkaren kunde erbjuda, men det ville han inte ta. Han gjorde efterforskningar på nätet och upptäckte att cannabisolja kunde hjälpa, så han provade. Och det hjälpte. Med en tesked cannabisolja i kaffet på morgonen kunde han börja arbeta mer, träna mer och vara mer med sin familj. I två år fungerade Andreas Thörns liv – ända tills polisen kom och tog hans plantor i beslag.

Han blev åtalad, men i augusti blev han frikänd i tingsrätten. Han hävdade att han hade handlat i nödvärn – utan cannabisoljan var hans hälsa i fara. Tingsrätten höll med, men åklagaren överklagade domen, och i tisdags fann hovrätten att Andreas Thörn är skyldig till narkotikabrott. Den 31 mars kommer domen – troligen får han böter och inte fängelse, eftersom det finns förmildrande omständigheter.

Två historier om människor som hittade en medicin som hjälpte när inget annat hjälpte och till slut kunde leva sina liv. Tills polisen kom. Andreas Thörn berättar om sin situation på sin Facebooksida och vänner, bekanta och andra som hört om fallet uttrycker sin sympati. Många av dem berättar om liknande problem som de löser på samma sätt.

Det är fullständigt omänskligt att de inte ska få göra det. Metadon går bra, outhärdlig smärta går bra, en överdos av lugnande tabletter är fullt laglig, men lindrar du dina plågor med cannabis ska du straffas. Det finns ingen rim och reson i det och det måste vi faktiskt göra något åt.

Visst kan cannabis missbrukas, liksom alla de läkemedel som Andreas och Daniel fick utskrivna, liksom de tabletter som dödade Daniel. Men det kan också användas till att ge människor som lever med svåra plågor ett värdigt och rimligt liv. Låt oss se till att det blir möjligt.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar