Höjda skatter i årets budget
Jobb, skola och klimat stod i fokus när regeringen i veckan presenterade budgetpropositionen, som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet. Kritiken har framför allt handlat om att skattehöjningarna kommer leda till färre jobb och att regeringen underskattat kostnader.
Budgeten innehåller nya reformer för drygt 24 miljarder kronor. Men regeringen har också ”ett fast grepp om statsfinanserna” understryker Magdalena Andersson på presskonferensen. Satsningarna finansieras framför allt genom skattehöjningar.
På klimatområdet ska Sverige vara en drivande kraft inför klimatmötet i Paris i höst.
– Vi måste också visa att vi går före hemma och det gör vi i och med den här budgeten.
Om vi inte lyckas hålla temperaturökningen under 2 grader kommer även vi att drabbas hårt, menar hon.
– De flyktingströmmar vi ser i dag kommer inte att vara någonting jämfört med flyktingströmmarna om naturkatastroferna blir verklighet.
Med budgetens klimatsatsningar ska andelen förnybar energi öka, bland annat åttadubblas det årliga stödet till solceller, från 50 till 390 miljoner. Dessutom ges stöd till lagring av el och till miljöteknikutveckling. Ett annat klimatfokus är fossilfria resor och transporter där till exempel supermiljöbilspremien fylls på och elbilar och bussar får stöd.
I budgeten ligger också höjda miljöskatter och 500 miljoner till klimatinvesteringar i utvecklingsländer.
– Vi blir därmed den största bidragsgivaren per capita i den gröna klimatfonden, påpekar Magdalena Andersson.
Det är en tämligen ljus framtidsbild som Magdalena Andersson målar på presskonferensen. Konjunkturen i Sverige ser ut att förbättras under de kommande åren och det gäller även omvärlden i stort. Jobben blir fler och med infrastruktursatsningar kommer hjulen rulla ännu snabbare.
– I budgeten gör regeringen den största bostadspolitiska satsningen på 20 år, säger Magdalena Andersson.
Det handlar bland annat om ett investeringsstöd för att öka byggandet av hyresrätter. Dessa behövs för att människor ska kunna flytta till jobben, menar hon. Ett allt större problem på arbetsmarknaden är nämligen dålig matchning, som kan bero på både bostadsbrist och att de arbetslösa saknar utbildning. Nu ska det ”byggas broar över rekryteringsgapet” och i budgeten ligger också satsningar på kunskapslyft och fler utbildningsmöjligheter för arbetslösa. På det tredje prioriterade området, skolan, handlar det i synnerhet om att komma åt de sjunkande resultaten i internationella jämförelser. Det blir bland annat lärarlönelyft och höjd personaltäthet.
Kritiken under veckan har särskilt handlat om den sjunkande disponibla inkomsten och att beräkningarna i och med flyktingsituationen redan blivit inaktuella. Magdalena Andersson menar att det i dagsläget är svårt att se hur satsningar som till exempel lärarlönelyftet kommer att slå.
– De skattehöjningar och utgiftsminskningar vi gör går rakt över till andra reformer. En del är svåra att räkna på rakt av. I den enkla beräkningen sjunker den disponibla inkomsten.
Det stora antalet flyktingar kan påverka en del prognoser håller hon med om, och lovar åtgärdspaket ”i närtid”.
Några vallöften som förblir ouppfyllda är höjningen av barnbidraget med 100 kronor – ”det kommer” – och löftet om det återställda enprocentsmålet för biståndet.
– Vi är tillbaka på en procent till 2018, lovar Magdalena Andersson på presskonferensen.
I budgeten finns en satsning på kostnadsfri mammografi, en slant till primärvårdens arbete med kvinnors hälsa i socioekonomiskt utsatta områden och ett fåtal andra åtgärder som särskilt gynnar kvinnor. Men även om budgeten inte rymmer några stora jämställdhetsreformer så är den ändå ett litet steg framåt på detta område, regeringen har nämligen arbetat med jämställdhetsbudgetering.
– Vi har tagit ett första steg som jag tror är i det närmaste världsunikt. Alla förslag har analyserats ur hur de slår för män och kvinnor.
Fler exempel på välfärdssatsningar i höstens budget är en avskaffad bortre gräns i sjukförsäkringen, höjd föräldrapenning på grundnivån, extra medel till Försäkringskassan, socialtjänsten och till kompetensförsörjning i sjukvården.

Finansminister Magdalena Andersson lade fokus på jobb, skola och klimat när hon presenterade budgeten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Omröstningen i riksdagen hålls i början av december. Förra året frångick Sverige-demokraterna praxis och röstade på Alliansens budget. Det resulterade i Decemberöverenskommelsen som innebär att regeringens budget kommer att släppas igenom trots att regeringen och Vänsterpartiet inte har egen majoritet.