Jennys påsktips: Färgglad middag och vegogodis
Det är roligt och kreativt att göra egna bön- och grönsaksbiffar. Man kan välja sina favoritbönor, mixa dem med härliga grönsaker som broccoli, rödbetor, grönkål eller morot. Smaksätt med finhackad lök, goda örter, salt och peppar. Och slutligen tillsätt lite vatten och vetemjöl, forma plättar och stek i olja.
Till vår påskmiddag har vi valt färdiga biffar, puckar och järpar från Garant och Ekko Gourmet. Alla är ekologiska och lätta att hitta i butiken. Vi serverar dem med en saffransdoftande, ljummen couscoussallad, en krämig paprikadressing och krispig sparris med aprikosdipp.
Couscoussallad med saffran:
4 dl couscous
1 pkt saffran
olja
1 zucchini
2 paprikor i varierade färger
1 röd lök
en näve cocktailtomater i varierade färger
1 knippe bladpersilja
salt och peppar
Tillred couscousen enligt förpackningen. Rör ut saffran med en msk olja i botten på en skål och rör ner couscousen så den blir gyllengul. Hacka grönsakerna i skivor eller bitar och stek dem ordentligt tills de får en grillig yta. Rör ner grönsakerna i couscousskålen och blanda väl. Toppa med hackad persilja. Salta och peppra efter smak.
Paprikadressing:
5 grillade paprikor (färdiga på burk eller grilla själv i ugn)
1/2 chili
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1/2 dl vegansk crème fraîche (t ex Oatlys)
1 tsk agavesirap
salt
ev edamamebönor
Hacka chilin, pressa vitlöken och mixa sedan alla ingredienser med en stavmixer. Smaka eventuellt av med lite salt. Toppa gärna med edamamebönor.
Sparris med aprikosdipp:
1 dl aprikosmarmelad
1 dl vegansk crème fraîche
(t ex Oatlys)
1 msk curry
1 knippe grön, kokt sparris
Blanda marmelad, créme fraîche och curry i en skål och servera med kokt sparris.
Recepten är anpassade till fyra personer.
Godis med morot i stället för löss
Det dyker upp allt fler veganska och ekologiska alternativ i godisdjungeln. Här är några exempel på vad du kan stoppa i påskägget.
Påsken är godisets högtid. Det är inte helt lätt att hitta veganskt godis men det är fullt möjligt om man vet vad man ska kika efter. Förutom att hålla koll på mjölkprodukter, är det också bra att känna till gelatin. Gelatin är ett slags gelé som utvinns ur svål från grisar eller kor.
Vanligt i godis är också det röda färgämnet karmin. Karmin består av krossade löss och skrivs ofta ut som e-numret E120. Och även om många godisar är gelatin- och karminfria, är det vanligt att de ytbehandlas med E901, det vill säga bivax.
Godisföretaget Bubs från Jönköping har underlättat lite i godisdjungeln. Nyligen satsade Bubs på att göra alla sina skumgodisar gelatin- och karminfria, både i färdigpåsarna och i lösviktsdisken. Allt Bubsgodis som köps färdigt i påse är numera helt veganskt och dessutom Fairtrademärkt.
Ett annat företag som satsat på schyst godis är Sjölunda Gård med sitt varumärke Ekorrens Ekologiska. Ekorren saluför flertalet veganska godisblandningar som alla är ekologiska, GMO-fria och klimatkompenserade och tillverkade helt utan konstgjorda färg- och smakämnen.
Helt veganskt är brittiska godismärket Goody Good Stuff, som i Sverige saluförs av Cloetta. Goody Good Stuff är färgade och smaksatta med ingredienser som morötter, spenat och nässlor.
Är man chokladsugen finns i välsorterade specialbutiker det veganska chokladmärket Moo Free. I sortimentet saluförs ett flertal chokladkakor och nu till påsk säljs även veganska choklad-
ägg.
Jenny tipsar: Klassisk finsk påskmemma
De flesta med finskt påbrå har någon gång kommit i kontakt med påskdesserten memma. Memma ser ut som en chokladig kladdkaka men skenet bedrar. Den består nämligen i huvudsak av rågmjöl, rågmalt, sirap och pomerans. Memman har en brödig, söt smak och serveras enligt traditionen med grädde och lite strösocker. Självklart passar en vegansk grädde alldeles utmärkt. Memma är en klassisk, finsk påskdessert och säljs i vanliga matbutiker veckorna kring påsk.
Jenny tipsar: Ny webbtjänst ger vegosvar
Nya sajten Vegosvar.se är en webbtjänst för den som letar efter restauranger med vegansk mat, vill veta vilka chips som är veganska eller kanske söker ett recept på pannkakor utan ägg.
Vegosvar är communitydriven, vilket innebär att vem som helst kan logga in och skapa egna sidor eller komplettera information. Gänget bakom Vegosvar vill underlätta för den som vill göra medvetna val i vardagen och målet är ett hållbart Sverige utan animaliska livsmedel.