Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

”Staten och kapitalet är bara hinder”

Jerker Jansson - 9 år sedan

Alexander Berkman är ett av anarkismens viktigare namn. Han föddes i Ryssland 1870 och fick tidigt kontakt med den framväxande vänstern. Som artonåring flyttade han till USA där han snabbt kom i kontakt med den anarkistiska rörelsen där. Jerker Jansson har mött honom för en omöjlig intervju.

Alexander Berkman håller tal första maj 1914.

Alexander Berkman håller tal första maj 1914.

Jag möter Alexander Berkman i den anarkistiska himlen och börjar med en fråga jag har funderat över: är det inte lite lustigt att du blev anarkist i USA av alla ställen?

– Egentligen var jag redan anarkist. Jag visste redan vad jag tyckte. Men jag kom i kontakt med en del grupper med liknande åsikter där. Du ska komma ihåg att det ideologiska fältet var väldigt öppet i slutet av artonhundratalet. Det skulle dröja ytterligare 10 år innan Rysslands socialdemokratiska arbetareparti skulle bildas och bolsjevismen uppstod först efter sekelskiftet.

Din bok What is Communist Anarchism? har ju inte så mycket med leninism – det vi i dag förknippar med ordet kommunism – att göra. Du är väldigt kritisk till socialismen också.

– Jag är inte kritisk till socialismens grundtankar, men de flesta som kallar sig socialister är bara ute efter att förbättra kapitalismen. Det de talar om är inte socialism, det är reformer. Andra, i synnerhet de leninistiska kommunisterna, vill bara skapa nya maktstrukturer. Ändå, tanken att produktionsmedlen måste överföras från privat ägande till folket har socialismen gemensamt med de flesta anarkister.

1919 deporterades Alexander Berkman, Emma Goldman och 200 andra till Ryssland. Det här fotot togs dagen före deportationen. Foto: Public Domain

1919 deporterades Alexander Berkman, Emma Goldman och 200 andra till Ryssland. Det här fotot togs dagen före deportationen. Foto: Public Domain.

Alexander Berkman tog sitt liv 1936, och det var inte första gången han var inne på självmord. Jag känner att det är en plågad människa som sitter framför mig. Han plockar med sin skrynkliga slips. Jag får en känsla av att det inte finns några kläder som skulle sitta bra på honom, men det säger jag inte. Istället invänder jag att det ju finns ett spår inom anarkismen som är hyperindividualistiskt, som ser varje människa som helt oberoende av andra.

– Ska jag vara ärlig tycker jag att det där bara är borgerligt trams. Orealistiskt. Det är lätt för en människa som har en massa pengar att fjanta omkring i skogen och spela flöjt. Vi blir människor genom andra människor. Människan är ett socialt djur. Men poängen med anarkismen är att vi varken behöver stat eller kapitalism, de är bara hinder, svarar han.

Det låter som en motsägelse?

– Anarkism är idén om att det är möjligt med ett samhälle där det inte finns någon form av tvång. Det betyder inte att människor inte ska samarbeta. Tvärtom. Samarbete är inte tvång, utan förutsättningen för befrielse. Tänk själv. Om vi inte ska ha någon stat och ingen kapitalism måste vi hitta metoder för att arbeta tillsammans.

Många ser anarkismen som en våldsideologi och du har ju åtminstone försökt att ta kål på folk även om det inte har gått så bra. Du satt 14 år i fängelse för ett mordförsök, påpekar jag.

Alexander Berkman rycker till. Först tror jag att han ska bli arg, men han skrattar bara högt.

– Nej, jag har definitivt inte varit någon bra bombkastare. Tur är väl det. Jag står för mina handlingar, men med tiden har jag insett att i synnerhet Homestead-attentatet var en rätt känslostyrd och symbolisk handling. Ingenting skulle egentligen ha ändrats om Frick hade dött.

Men du är ju ingen pacifist, du ser våld som …

– … en nödvändighet ibland. Ja. I grunden är det ju så att det kapitalistiska samhället hela tiden utsätter oss för våld. Den tar sig rätten att sätta oss i fängelse, tvångsomhändertas och i förlängningen ta våra liv, via dödsstraff eller dödligt våld från polis och militär. Men med åren har jag insett att vi inte bara kan ta till våld hur som helst.

– Och om man betänker hur många ideologiskt och religiöst betingade våldsdåd som har begåtts av människor med andra övertygelser så är anarkister rena korgossarna, fyller jag i.

Berkman skiner upp. Tyngden över hans axlar försvinner.

– Exakt. Du har ju fattat! Men mina idéer är ofta paradoxala. Mina handlingar också. Jag vet det, men du ska komma ihåg att grunden för mitt tänkande är att jag å ena sidan inte vill bestämma över någon annan, samtidigt som jag har väldigt tydliga åsikter om hur samhället borde fungera. Den paradoxen går aldrig att utplåna och den ska heller aldrig utplånas.

Fakta: Homesteadattentatet

Sommaren 1892 bröt en strejk ut i Homestead i Pennsylvania. Direktören för fabriken, Frick, hyrde in 300 vakter från Pinkerton för att bryta de strejkandes blockad. Nio fackföreningsmedlemmar och sex vakter dödades. Berkman beslutade sig för att mörda Frick. Först skulle han använda en bomb, men fick den inte att fungera, så han beväpnade sig och stormade in på Fricks kontor. Han fick iväg ett par skott, som missade och skadade sen visserligen Frick med sin kniv, men attentatet misslyckades. Berkman arresterades snart och dömdes till 14 års fängelse.

Fakta: Emma Goldman

Berkman träffade Emma Goldman något år efter att han anlände till USA. Goldman är också en förgrundsfigur inom anarkismen och har med åren blivit till en feministisk ikon, i synnerhet inom anarkafeminismen. Under Berkmans tid i fängelse för Homesteadattentatet ebbade deras relation ut, men de förblev vänner för livet.

Böcker av Alexander Berkman:

• Prison Memoirs of an Anarchist, 1912

• The Bolshevik Myth (Diary 1920-1922), 1925

• Now and After: The ABC of Communist Anarchism, 1929.

De och andra texter finns att läsa här.

The Bolshevik Myth är en fascinerande dagbok från tiden då Berkman och Goldman tillsammans med ett par hundra andra anarkister och socialister deporterades till Sovjetunionen 1919. Till en början är Berkman beredd att acceptera de annorlunda idéer de styrande bolsjevikerna har, men efter ett möte med Lenin börjar han att bli alltmer kritisk mot det nya samhället. Efter massakern i Kronstadt då tusentals upproriska arbetare och sjömän mördas av militärer lämnar de båda snart Sovjet.

Andra omöjliga intervjuer i Syre:

Birger Schlaug intervjuar Elin Wägner

Malin Bergendal intervjuar Emma Goldman

Jerker Jansson intervjuar Mary Wollstonecraft

Jerker Jansson intervjuar George Orwell

Malin Bergendal intervjuar Tage Danielsson

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 9 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 9 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 9 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 9 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 9 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 9 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar