Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Från grön politik till gröna Converse

Ledare, Lennart Fernström - 8 år sedan

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Ur det perspektivet blir det tragikomiskt att hon själv slarvar med verkligheten. Faktafelen är så många och uppenbara att en undrar om boken haft en redaktör. Ett litet urval:

Nej – Vittsjö har aldrig vunnit allsvenskan.

Nej – Birger Schlaug har inte blivit vänsterpartist.

Nej – Feministiskt initiativ har inte drivit medborgarlön.

Nej – Grön ungdom Stockholm hade inte fallit samman på grund av olika åsikter om civil olydnadsaktioner 1994.

Nej – det har inte funnits några inom MP som drivit att det kvinnliga språkröret inte fick ”vara för saklig och intellektuell”.

Nej – det har inte inom MP funnits en tro ”att människor skulle bli galna av inflytande”.

Nej – det var inte förbjudet att producera annat än handskrivna flygblad i MP under 80-talet.

Det enda Strömberg verkar gilla hos MP är den så kallade moderniseringsperioden ibörjan av 2000-talet. Det blir parodiskt när hon entusiastiskt berättar hur Per Ängquist ger Anders Wallner i uppdrag att göra Maria Wetterstrand till Sveriges populäraste partiledare. Varpå Wallner fixar det genom att köpa ett par gröna Converse som Wetterstrand har när hon pratar på universitetet. Då imponeras författaren, men i övrigt beskrivs partiet mest som ett rörigt, flummigt, ultrademokratiskt och amatörmässigt kaosexperiment.

Till bokens förtjänster hör dock att den visar på hur partiet har gått från ett ideparti som ville sälja in de gröna idéerna till ett trendsökande maktparti som vill sälja in sig självt.

På de 350 sidorna undviker Strömberg nästan helt politik och, trots titeln, en analys av hur partiet hamnade i dagens hopplösa situation. Hur Miljöpartiet blev gisslan hos det parti som det en gång var en motreaktion mot – det maktfullkomliga parti som 1980 manipulerade omröstningen om kärnkraft och sedan har fortsatt i samma stil. Det betongparti som i fråga efter fråga stått längst från de gröna idéerna, som tillsammans med Moderaterna har varit det mest flyktingfientliga, som under sina bästa stunder mäklat fred på dagen och sålt vapen på natten. Hur reducerades Miljöpartiet, för att använda grundaren Per Gahrtons ord från 2010, till en utkantsvariant i en socialdemokratisk gråskala?  Hur hamnade partiet i säng med S, och hur blev det så illa att de tvingas ligga kvar i sängen för att inte ertappas med rumpan bar?

För att hitta svar behöver vi gå tillbaka till 2000-talets början. Det var då regeringsmakt började ses som det viktigaste medlet för att få igenom grön politik. Att partiet 2002 krävde regeringsmedverkan och samtidigt flörtade med de borgerliga partierna när S inte gav med sig, gjorde att S betalade dem riktigt bra i sakfrågorna för att få dem som stödparti utanför regeringen. Vi pratar flyktingamnesti, friår och biltullar i Stockholm med flera framgångar under mandatperioden. Framgångar som partiet inte varit i närheten av i regeringsställning.

Men partiet ville in i regeringen, och efter att ha misslyckats både 2006 och 2010 var de så desperata att de lovade bort sig till S utan att försäkra sig om något slags grön politik. Regeringsmedverkan hade gått från medel till mål. Och är det något i MPs historia som bör klassas som ett flummigt och amatörmässigt kaosexperiment så är det just detta. Nu sitter partiet med formell makt, men utan möjlighet att vare sig driva eller väcka opinion för grön politik.

Strömberg driver tesen, vilket flera blå och röda recensenter hängt på, att MP från början var ett parti utan ideologi. Det är förstås fel, den gröna ideologin är en realitet. Däremot tappade partiet successivt kontakten med ideologin när fokus blev att sälja in sig hos en grupp istället för att sälja in de gröna idéerna.

När stängande av kärnkraftverk ersattes med tävlan om att bli Sveriges tredje största parti. När EU-utträde byttes ut mot ett par gröna Converse. När maktkritik byttes ut mot regeringsmakt. När medborgarlön byttes ut mot en egeninspelad dockhussåpa. När tillväxtkritik byttes ut mot hippa lanseringar av lokalavdelningar i New York och London. När betygsmotstånd byttes mot världens största (inställda) föräldramöte. När militär avrustning byttes mot trendiga artister och bloggare. När öppna gränser byttes mot den senaste Iphonen. Ja, för varje grön idé som byttes mot en trendkänslig aktivitet blev medlemskåren mindre förankrad i den gröna ideologin.

För att verkligen kunna utöva makt måste en vara beredd att förlora den. Enligt Strömberg såg sossarna redan i valrörelsen miljöpartisterna som ”så maktkåta att de skulle gå med på vad som helst”. I dag, efter att MP låtit sig köras över i fråga efter fråga, vet S att de hade rätt. Inget pris är för högt för MP när det gäller att sitta kvar i regeringen. S kan driva igenom vad de vill, MP kommer kanske att gnälla lite, men inte lämna. Att vara ”regeringsdugligt” har nämligen blivit viktigare för partiets identitet än alla gröna idéer i världen.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar