Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

”Nationen är en kollektiv fantasi”

Jerker Jansson - 8 år sedan

George Orwell var anhängare av frihetlig socialism och kritiserade hårt auktoritära regimer och ideologier i sina böcker och sin journalistik. Romanen Djurfarmen är en satir över auktoritär kommunism och 1984 en varning för fascismen, som han var med om att aktivt bekämpa i det spanska inbördeskriget. Med hjälp av en stor dos fantasi har Syre lyckats intervjua honom, 65 år efter hans död.

Fotot på George Orwells presslegitimation.

Fotot på George Orwells presslegitimation.


1984 har passerat, med marginal, vad säger du om utvecklingen sedan du skrev boken?

– När jag skrev den utgick jag ifrån tidens tendenser, från den fascism och auktoritära kommunism som hade ödelagt Europa under andra världskriget. Det jag, och många med mig, var oroliga för var den totalitära staten. Den som förtrycker sina medborgare med hot, våld och trakasserier. Till viss del fick jag ju rätt, men nu har fascinerande nog en annan form av kontroll vuxit fram.

Hur menar du?
– I 1984 behärskar man inte bara folk med makt, utan med hjälp av nyspråk, genom att byta betydelse på ord. Jag ser till min förvåning att människor frivilligt underordnar sig såna tanke-
figurer i dag. Stora grupper är fullständigt okritiska inför idéer som är uppenbart falska. Man vill tro på lögner.
– Tydligast är det när det gäller migration och integration. Någon påstår att julfirandet ska förbjudas, vilket är helt orimligt, naturligtvis, men uppgiften sprids som en sanning bland människor som är rädda för att främmande kulturer ska ta över. Och det är praktiskt för den verkliga makten. När människor gladeligen förtrycker sig själva behövs inga tankepoliser.

Rädsla, säger du?
– Diktaturen i Oceanien i 1984 livnär sig också på rädsla, men det är en annan form av rädsla, en som handlar om den direkta rädslan för repressalier från myndigheterna. Nutidens rädsla är en annan. Folk är inte rädda för makten, den är alldeles för tandlös och osynlig, de är rädda för världen, för tillvaron, för det annorlunda. Vilket är väldigt praktiskt för den verkliga makten, för dem som tjänar på det hela.

Många ser ju islam som drivkraften bakom det mesta eländet i världen?
– Det är en väldigt grund, ohistorisk syn. I forna Jugoslavien fanns det visserligen muslimer, men de var ju snarare offer för våldet än förövare. De som utförde massakrerna i Rwanda var till största delen kristna. Enligt vissa gjorde både katolska och protestantiska kyrkor våldet möjligt genom att sanktionera det.
– Att islam är problematiskt i dag handlar snarare om att det är i den muslimska delen av världen som man just nu bekämpar moderniteten. Det är en viktig ingrediens i fascismen, den motsätter sig utveckling, den är till sin natur nostalgisk.

Känner du till det svenska fascistpartiet Sverigedemokraterna? De lutar sig till och med mot en inbillad historia.
– Ja, och det är inte unikt. Nationen är som sådan en skapad gemenskap, en kollektiv fantasi, vilket är ett enormt problem för nationalismen. Människor får inte lyfta blicken för långt, avslöja bluffen.
– Det är nog därför som nyfascismen är så känsloladdad. Det är en svår balansgång att få människor att inte ifrågasätta de uppenbara lögnerna, då får man lov att vädja till människans lägsta drifter och känslor.

Proleterna, de arbetande människorna i 1984, det arbetande folket som du romantiserar, de som ägnar sig åt den lilla världen, jobbar, lagar sin mat och varken förtrycker eller förtrycks. Nu är de med och bär upp fascismen, inte bara i Sverige.
– Det där är dubbelt. Fascismen bygger på starka ledare, men de kan inte få makt utan att ha massorna med sig, åtminstone tillräckligt stora delar av dem. Jag tror egentligen inte att det är så stor skillnad på då och nu. Oavsett var de antidemokratiska stämningarna kommer ifrån måste de bekämpas. Om och om igen. Den som tror att kampen kan vinnas en gång för alla är naiv.

34-26-1984

 

Omöjliga intervjuer i Syre

Birger Schlaug intervjuar Elin Wägner
Malin Bergendal intervjuar Emma Goldman
Jerker Jansson intervjuar Mary Wollstonecraft
Jerker Jansson intervjuar George Orwell
Malin Bergendal intervjuar Tage Danielsson

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar