Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

”Allas rätt till vackra, strålande saker”

Malin Bergendal - 9 år sedan

Emma Goldman (1869–1940) var anarkist, barnmorska, sömmerska, författare och agitator i USA, Europa, Ryssland och Kanada. Här berättar hon i en omöjlig eller åtminstone osannolik intervju om sitt liv på jorden och i himlen.

Emma och hennes vän – och tidvis sambo – Alexander Berkman.

Emma och hennes vän – och tidvis sambo – Alexander Berkman.

Himmelriket, med pärleport och allt, kan det stämma? tänker jag när Sankte Per monterar mina glänsande vita lånevingar och släpper in mig. Jag ska träffa Emma Goldman, anarkistisk agitator, barnmorska, sömmerska, författare med mera, som levde i Ryssland, Europa, USA och Kanada 1867–1940. Kvinnan bakom ett känt citat: ”Om man inte får dansa under revolutionen vill jag inte vara med”.
Fast egentligen var det inte så hon sa. En del av hennes revolutionära vänner tyckte inte att det passade sig för en revolutionär att dansa och ha kul. Då förklarade hon att hela meningen med revolutionen var ”frihet, rätten att uttrycka sig själv, allas rätt till vackra, strålande saker”.

I himmelriket får hon visst dansa. Där inne glimmar lyktor i alla färger, karuseller snurrar och från en dansbana hörs klezmermusik. Det är fullt med folk, alla har vingar men ingen flyger. Kanske borde jag stå kvar och vänta, men nyfikenheten drar mig vidare. Och visst är det Emma Goldman, kvinnan med hatt och runda glasögon som sitter vid uteserveringen där borta? Hon vinkar och ropar:
– Hallå, är du journalisten från jorden? Kom, de har en gudomlig äppelpaj här!

Ja, pajen är gudomlig och kaffet är himmelskt. Och på tal om det måste jag fråga …
– Du växte ju upp i en judisk familj och blev tidigt ateist. Så hur kommer det sig att du är här? Tror du ens på himmelriken?
– Tror och tror. Ska man behöva bli kompost bara för att man är ateist? Nä, jag ville ha pie in the sky! Och några gudar ser vi aldrig till, så jag klagar inte, säger hon obekymrat och slickar i sig lite mer vaniljsås.

Det är ju jag som ska intervjua Emma, men hon ställer fler frågor till mig än jag till henne, och antecknar ivrigt.
– Vi kommer snart med ett nytt nummer av tidningen Mother Earth, förstår du! Det var tidningen som jag gav ut i livet, och nu har vi startat den igen. Jag ska visa dig biblioteket sen, där finns den. Det är inget vanligt bibliotek, vänta bara!

Hon agiterar inte längre, säger hon. Behovet är inte så stort. Men de diskuterar mycket, och hon håller föreläsningar om anarkism, fri kärlek, Sovjetunionens tidiga historia och mycket annat. Och så har hon en dansskola för barnen tillsammans med Isadora Duncan.
– Egentligen borde det inte finnas några barn här. Det borde inte komma några barn hit längre. Krig och svält och stackars människor som drivs ner i vågorna på flykt, hela världen borde skämmas, säger hon, plötsligt svart i ögonen av ilska.

Men när de nu finns här är hon glad att få vara med dem. Hon trivs med barn och de trivs med henne, berättar hon.
– Jag älskade barn, men jag fick inga egna. Det var lika bra – vad skulle ha hänt med mina barn när jag blev deporterad eller fängslad? Det var lättare för män.

När vi har fikat klart får jag chans att pröva mina vingar. Emma vill visa mig runt, och framför allt vill hon visa Himmelska biblioteket. Där finns all litteratur – alla böcker och tidningar som någonsin har skrivits, som inte har skrivits, som kunde ha skrivits, och så vidare. Hyllorna sträcker sig högt upp bland molnen, vi glidflyger längsmed dem och Emma berättar om böckerna. Hon verkar ha läst allt fast hon inte fick gå i skolan så länge.
– Min far tyckte att en flicka bara behövde kunna laga gefillte fisch och ge sin man många barn, säger hon.

Jag har läst hennes memoarer, Anarkistiska minnen, och det är några saker jag funderar på.
– Du var så modig hela tiden och gjorde uppror mot allt som var orättvist. Du flyttade till USA med din syster när du var 16 fast dina föräldrar sa nej. Du stod upp mot poliser, domare och inskränkta människor och i Ryssland gick du till Lenin och sa vad du tyckte om förtrycket. Var du inte rädd?
– Inte vet jag om jag var modig. Jag blev nog mer arg än rädd helt enkelt. Orättvisor har jag aldrig tålt. Men jag tycks ha skrämt somliga från vettet … titta på de här tidningarna!

Hon visar gamla tidningar där hon utmålas som ”high priestess of anarchy” och monstruös mörderska. Jag får syn på en artikel om hur hennes vän Alexander Berkman dömdes för att ha försökt mörda en industrimagnat som hämnd för nio strejkande stålarbetares död.
– Ni var inte precis pacifister, säger jag.
– Nej, som ung tyckte jag inte det var så fel att ta livet av förtryckare, säger hon fundersamt. Men sen såg jag vart våldet ledde, till exempel i Ryssland. Ibland är våld nödvändigt, men de metoder man använder blir en del av det samhälle man bygger. Meningen med att göra revolution är ju att upprätta rätten till liv, människovärde och allas rätt till frihet och ett gott liv.

 

Omöjliga intervjuer i Syre

Birger Schlaug intervjuar Elin Wägner
Malin Bergendal intervjuar Emma Goldman
Jerker Jansson intervjuar Mary Wollstonecraft
Jerker Jansson intervjuar George Orwell
Malin Bergendal intervjuar Tage Danielsson

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar