Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

”Ni har lite svårt med satir”

Malin Bergendal - 8 år sedan

Tage Danielsson levde 1928–1985 och var författare, poet, filmregissör, skådespelare och komiker med stort samhällsengagemang, som syns i många av hans sketcher, böcker och filmer. Det var också han som startade det populära radioprogrammet Sommar. Syres Malin Bergendal har lyckats träffa honom och till och med fått en intervju.

Tage Danielsson och Hasse Alfredsson läser recensionerna av sin revy ”Under dubbelgöken” som spelades på Berns i Stockholm 1979. Foto: Ragnhild Haarstad/SvD/TT

Tage Danielsson och Hasse Alfredsson läser recensionerna av sin revy ”Under dubbelgöken” som spelades på Berns i Stockholm 1979. Foto: Ragnhild Haarstad/SvD/TT

Tage Danielsson sover när jag kommer för att intervjua honom. Den Karl Bertil Jonssonska anblicken av hans rödkrulliga huvud mot de vita, bulliga kuddarna försätter mig nästan i julstämning. Kommer hans ömma moder månne in med stekta ägg och falukorv snart? Nej, ingen öm moder står för dörren. Däremot står det en tom tekopp på nattduksbordet.
– Hej Tage! Jag heter Malin och kommer från 2016. Jag ska intervjua dig, säger jag och puttar honom försiktigt på axeln.
– 2016? Nä fy fan, mumlar Tage och drar täcket över huvudet.
– Jag vet, det är ingen vidare tid att komma från. Lite mental atomvinter så där. Men vi tittar på Karl Bertil Jonsson varenda julafton och din sannolikhetsmonolog om kärnkraftsolyckan i Harrisburg från 1979 har 740 000 visningar på Youtube, ja alltså …
– Jaha, det var värst. Men om jag redan finns på den där Youtube, kan jag inte få vila i frid nu då?

Jo, det förstås, det är en rimlig begäran. Jag ber om ursäkt för att jag störde och glider ut och stänger dörren bakom mig. Men då ropar Tage:
– Vänta förresten! Jag kom att tänka på en sak.
Han har satt sig upp i sängen och håller i en grön bok.
– Känner du till den här? Tage Danielssons Grallimatik heter den, säger han.
– Ja, den stod i bokhyllan på toa hemma hos min far när jag var barn. Jag har nog läst den hundra gånger. En underbar dissekering av olika sätt att snacka skit!
– Ja, det var just det. Det är satir, va. Ni har lite svårt med sånt på 2010-talet, har jag förstått, och därför vill jag säga en sak om den här boken. Det är inte en handbok i argumentationsteknik, som ni tycks tro. Det är precis tvärtom.

Tage Danielssons Grallimatik är en bok om struntprat. Här kan vi se hur samma struntpratare vid olika tillfällen kopplar bort hjärtat respektive hjärnan. Illustration: Illustration: © Per Åhlin

Tage Danielssons Grallimatik är en bok om struntprat. Här kan vi se hur samma struntpratare vid olika tillfällen kopplar bort hjärtat respektive hjärnan. Illustration: Illustration: © Per Åhlin

Tage bläddrar fundersamt i boken.
– Till exempel generaliseringsövningarna i kapitlet Generaliseringar. Där ville jag driva lite med fördomar och visa hur de liksom hänger ihop. Jag har skrivit det som en handbok på skoj. Eller kapitlena Fagert strunt och Samtalssabotage. Jag menade inte att folk skulle ta dem på blodigt allvar och använda dem som förebilder!

– Har du hängt med i samhällsutvecklingen sedan du dog 1985, eller har du annat för dig? frågar jag.
– Jag försöker låta bli. Det är ju inte så kul att se att sånt vi sa på skoj för att det var så dumt plötsligt sägs på fullt allvar. Och värderingarna i samhället … jag förstår inte vad ni håller på med! Ja alltså, du verkar ju rätt snäll. Men fascism? Och det här med att stänga gränser och tävla i cynism och kalla det realism. Va?
– Om du skulle göra en sketch om läget i dagens Sverige, vad skulle det bli?
– Ja du, det skulle bli svårt. För att göra en sketch måste jag ju veta vad som är lite för dumt för att tas på allvar. Och det vet jag inte om 2016. Jag kommer inte på något som alla skulle fatta att ingen menar.
– Jag kom att tänka på sketchen med mannen som ansöker om att få finnas. Där du spelar tjänstemannen som tycker att det är lite för mycket begärt och att mannen inte har några bra argument. Där han står skulle det ju kunna växa en pensé om inte han stod och fanns!
– Ja, fast den har ju inte jag skrivit. Det var Martin Ljung.
– Oj, förlåt!
– Det spelar egentligen ingen roll. Det är en sån där grej som jag undrar hur den skulle tas emot i alla fall. Tänk om regeringen skulle komma med ett förslag nästa dag som skulle göra den sketchen till aktuell dagspolitik! Och om Statistiska centralbyrån skulle göra en undersökning som visade att 60 procent av svenska folket tyckte det var bra! Du kanske fattar varför jag helst ville sova vidare?

Jag svarar att det är därför vi skulle behöva Tage Danielsson i dag. Någon som på ett samtidigt knivskarpt och vänligt sätt kan visa varför dumheter är dumheter och få oss att skratta åt dem istället för att kopiera dem. Tage ser rätt glad ut, men protesterar.
– Jamen det kan väl inte jag hålla på med långt efter min död heller! Någon gång måste jag få ledigt. Får jag gå och lägga mig nu? Ta inte illa upp, men nästa gång tänker jag vakna i en helt annan tid …
– Tack för att jag fick prata med dig en stund i alla fall. Sov gott!
– Gonatt!

Böcker av Tage Danielsson

• Tage Danielssons Bok (1963)
• Sagor för barn över 18 år och däri ingående Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton,
som även blivit tecknad film. Filmen visas varje julafton i SVT (1964).
Tage Danielssons Postilla (1965)
• Tage Danielssons Grallimatik (1966)
• Å, vilken härlig fred! (tillsammans med Hans Alfredson) (1967)
Tage Danielssons Samlade dikter 1967–1967 (1967)
• En soffliggares dagbok 1–15 september 1968 (1968)
• Mannen som slutade röka (1968)
• Herkules Jonsson och de makalösa mellandagarna (1969)
• Tage Danielssons Typer (1970)
• Tage Danielssons Tankar från roten (dagsverser ur tidningen Arbetaren) (1974)
• Tage Danielssons Bokbok (urval från sex böcker) (1975)
• Tage Danielssons Tanke från roten (1975)
• Tage Danielssons Rotbok (1977)
• Tage Danielssons Mytologi – Ny svensk gudalära (1978)
• Texten till Animalen. En musikalisk fabel (1980)
• Samlade tankar om kärnkraft (1980)
• Tage Danielssons Paket (1984)
• När Ronja Rövardotter blev film (med illustrationer av Denise Grünstein, Joakim
Strömholm och Per Åhlin) (1984)
• Tage Danielssons Samlade tankar från roten (1985)
• Svenska Ord i toner (tillsammans med Hans Alfredson) (1986)

Filmer av och med Tage Danielsson:

• Svenska bilder (1964)
• Att angöra en brygga (1965)
• Mosebacke Monarki (tv-serie) (1967)
• Skrållan, Ruskprick och Knorrhane (1968)
• I huvet på en gammal gubbe (1968)
• Herkules Jonssons storverk (julkalender) (1969)
• Äppelkriget (1971)
• Mannen som slutade röka (1972)
• Ägget är löst! (1975)
• Släpp fångarne loss, det är vår! (1975)
• Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton (1975)
• Picassos äventyr (1978)
• Sopor (1981)
• P & B (1983)
• Ronja Rövardotter (1985)
• Falsk som vatten (1985)

 

Omöjliga intervjuer i Syre

Birger Schlaug intervjuar Elin Wägner
Malin Bergendal intervjuar Emma Goldman
Jerker Jansson intervjuar Mary Wollstonecraft
Jerker Jansson intervjuar George Orwell
Malin Bergendal intervjuar Tage Danielsson

 

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar