Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

MP prövar en ny regeringsstil

Under ytan, Per Gahrton - 8 år sedan

I december skrev Per Gahrton i Syre om erfarenheterna av gröna partiers regeringsmedverkan och varför det vore förödande för MP att hoppa av regeringen. Birger Schlaug undrar i sitt svar till Per Gahrton om det är makt att administrera sådant som en anser leder åt fel håll. Här kommer Per Gahrtons replik.

Åsa Romson har sin själ kvar och inte bara ett svart hål, skriver Per Gahrton. Foto: Henrik Montgomery/TT

Åsa Romson har sin själ kvar och inte bara ett svart hål, skriver Per Gahrton.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Sällan har ett regeringsparti så tydligt markerat att det inte gillar en del av de regeringsåtgärder det självt politiskt tagit ansvar för, som Miljöpartiet – från Åsa Romsons kritik av jordbruksministerns vargpolitik strax efter inträdet i regeringen till den senaste tidens markeringar mot vissa inslag i den nya strama flyktingpolitiken.

Enligt traditionellt synsätt måste ett litet parti i en koalitionsregering svälja förtreten över påtvingade eftergifter och låtsas som om hela regeringspolitiken är helt i enlighet med den egna ideologin. Eftersom jag 1976–1979 var riksdagsledamot för ett litet koalitionsparti fick jag uppleva rätt mycket hymlande av det slaget.

Det var bland annat därför jag, som Birger Schlaug påminner om, klagade över ”det becksvarta hål som hos partipolitiker sitter på själens plats” och började drömma om ett parti som var alternativt inte bara till innehållet utan också till formen. Därför skapade vi i MP en alternativ partiorganisation, alternativa krav på förtroendevalda, med rotation med mera – och därför prövar MPs regeringslag nu en alternativ stil där kompromisser kallas vid sitt rätta namn.

Bland annat därför överbjuder nu MP-fiender i alla läger varandra i att skåpa ut MP som inkapabelt att regera, ofta med hånfulla tillmälen mot Åsa Romson för att hon envisas med att påvisa att hon har kvar en själ där klassiska maktpolitiker bara har ett becksvart hål. Den sortens kritiker tycker att MP-ministrarna borde sparkas om de inte själva har vett att avgå. Birger Schlaug tycks dela den ståndpunkten. Inte med ett ord visar han vad som ur grön synvinkel skulle bli bättre med förtida MP-utträde ur regeringen.

När detta skrivs hyllas resultaten vid klimatkonferensen i Paris av större delen av miljörörelsen, däribland Naturskyddsföreningen. Åsa Romson har förstås inte ensam förtjänsten av det, men det lär vara svårt att förneka att hon bidragit på ett sätt som varit omöjligt om hon hoppat av regeringen på grund av den strama flyktingpolitiken. Kärnkraften är reellt under avveckling i Sverige, trots en ökänt kärnkraftsvänlig statsminister. Visserligen beror detta inte på ett regeringsbeslut om avveckling, men MPs närvaro i regeringen är knappast betydelselös.

Birger påstår dock att ”det pinsamma efter tiden med MP i regeringen är att de beslut man tagit i strategiskt avgörande frågor leder i motsatt riktning än den man säger sig vilja gå.” Ja, i några avseenden är det tyvärr korrekt, till exempel angående försvaret och Nato. Men liksom när det gäller flyktingpolitiken handlar det ju om en ny verklighet som varje seriöst parti måste ta hänsyn till. När MPs fredsprogram fastslogs kunde ingen ana att Ryssland skulle få en ledning som skulle samspela med Västs värsta hökar för att skapa en förnyad militär upptrappningskarusell. Utan MP i regeringen blir Nato-anslutningen sannolikt oundviklig.

Till detta kunde läggas dussintals större och mindre gröna framgångar i budgetarbetet som inte utgör gröna revolutioner men skulle varit mindre gröna i en blåröd regeringspolitik. Samtidigt är ett regeringsår av planerade fyra alldeles för kort tid för slutomdöme. Därför har jag naturligtvis inte gett MP-regerandet ”med beröm godkänt”.

Tvärtom har jag, bland annat i DN, precis som Maria Wetterstrand gör i den Syre-artikel Birger hyllar, öppet sagt att efter alla MP-eftergifter är det nu ”pay-back”-tid. Löfven måste nu öppna för en grön offensiv om inte till och med jag skall glida över till ståndpunkten att regerandet kostar mer än det smakar.

Läs också tidigare inlägg:
Per Gahrtons artikel Grön idealism räcker inte alltid
Birger Schlaugs svar till Per Gahrton

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar