Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Makt är att få opinionen med sig

Under ytan, Birger Schlaug - 8 år sedan

Birger Schlaug reagerar på Per Gahrtons försvar av Miljöpartiet och deras regeringspolitik på Under ytan. Är det makt att administrera sådant som man anser leder åt fel håll? I politiken måste man våga driva det man tror på och man måste våga förlora, skriver han.

Regeringen borde fundera över var de befinner sig på det sluttande planet, menar Birger Schlaug. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen borde fundera över var de befinner sig på det sluttande planet, menar Birger Schlaug. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Egna barn. Andras ungar. Så låter ett gammalt talesätt. Det passar bra in på Per Gahrtons analys (Syre nr 34) av Miljöpartiets agerande som regeringsparti. Agerandet får med beröm godkänt. Hade det varit ett annat parti som agerat som MP är jag övertygad om att det hade fått underkänt. Med råge.

”En maktlös pratkvarn”

Per Gahrton är den som tog initiativ till bildandet av Miljöpartiet. Han hade lämnat Folkpartiet, där han både varit ordförande i ungdomsförbundet och riksdagsledamot. Han skissade på ett nytt parti i boken Det behövs ett framtidsparti. Han beskrev riksdagen som en maktlös pratkvarn där en förlamande blockpolitik dödade ledamöternas initiativförmåga och kreativitet. Han skrev om tomma framtidsvisioner. Han skrev om den materialistiska tillväxtmodellen som ett hot mot både natur och människa. Han skrev om ”allt ruttet och förljuget” som strömmar fram ”ur det becksvarta hål som hos partipolitiker sitter på själens plats”. Ja, jisses. Det var ord och inga visor. Jag njöt i fulla drag.

Förmildrande omständigheter

Nu låter det emellertid annorlunda. Det som var ruttet och förljuget och strömmade fram ur det becksvarta hål som hos politiker sitter på själens plats är nu reducerat till förmildrande omständigheter. Per skriver i Syre: ”Det är aldrig lätt för ett radikalt, samhällsförändrande parti att regera tillsammans med partier som mest är intresserade av att administrera den befintliga samhällsmodellen.”

Det är sant. Det är inte lätt. Frågan är bara hur långt man ska kompromissa. Och om vad man ska kompromissa. Det pinsamma efter tiden med MP i regeringen är att de beslut man tagit i strategiskt avgörande frågor leder i motsatt riktning än den man säger sig vilja gå. Framgångar – och de finns – har man mest fått i sådant som nästa regering lätt kan dra tillbaka. Anslag till biologisk mångfald är exempel på detta.

Mot det ska ställas strategiska vägval där MP legitimerat sådant som man aldrig någonsin skulle försvara i opposition. När en socialdemokratisk tidigare riksdagspolitiker antyder att hen är nöjd med att MP ”agerat som nyttiga idioter utifrån vad de väl egentligen anser” så ligger det en del i det. Tyvärr. Jag ska inte strö salt i sår genom att tala om ”allt ruttet och förljuget” och om ”becksvarta hål” men väl om sluttande plan och de små stegens tyranni.

Går på tvärs

När vi ser tillbaka på Miljöpartiets första period som regeringsparti lär vi konstatera att man varit med att driva igenom en rad strategiska och långsiktiga beslut som går på tvärs mot vad man säger sig vilja uppnå – och som dessutom kommer ta lång tid att rätta till och i vissa fall vara hart när omöjliga att riva upp. Detta är, som jag ser det, allt annat än värt betyget med beröm godkänt.
• Miljöskatternas andel av BNP har blivit mindre än under den borgerliga regeringen.
• Skattepolitiken har inneburit motsatsen till grön skatteväxling.
• Begreppet Nato håller just nu på att skrivas in i svensk lagstiftning.
• Värdlandsavtalets sista bitar beslutas – Nato ska kunna bygga infrastruktur i Sverige.
• Nya beställningar av Jas-plan och ökande militärbudget.
• Miljarder plöjs i åratal framåt ner i Förbifart Stockholm
• Staten har tagit ut mer pengar från SJ än borgarna ens vågat tänka sig.
• Biståndsbudgeten minskas i realiteten till 0,7 procent av BNI.
• Staten är på väg att låta Vattenfall sälja kolgruvor till bolag som avser ta ut varenda kolbit.
• Hushållens skulder har fått växa till ohanterliga nivåer – allt för att hålla igång tillväxten.
• Statliga pengar lånas till Brasilien så att de har råd att köpa Jas-plan.
• Frågor om sänkt arbetstid, friår och förbud mot pälsdjursfarmer har lagts på is.

Vad är det att ha makt?

Frågan är om det verkligen är ”att ha makt”, att administrera allt detta som går stick i stäv med vad partiet vill genomföra. Frågan är hur det kan ge betyget med beröm godkänt. Totalt sett ser det ut som om Sverige är mindre grönt efter MPs regeringsinnehav än före. Då måste man väl ändå fundera över var gränsen för kompromisser går. Fundera över var på det sluttande planet man sitter. Fundera över var gränsen går för att man legitimerar en utveckling man inte vill se.
Är det makt att administrera sådant som man anser leder åt fel håll? Är det rimlig makt-
utövning? Man bör nog på allvar fundera över det där som Per Gahrton skrev i sin bok om politikersjälar. Gör man det inte nu – som grönt statsråd och som grön riksdagsledamot – kommer man garanterat att göra det när man avgått. Och jag är inte säker på att man då kommer att må speciellt bra. När man inser att man faktiskt administrerat sådant som fört Sverige i en ideologiskt sett grå riktning, motsatsen till grönt.

”Låt MP ta plats”

I samma nummer av Syre som Per Gahrton medverkar i skriver Maria Wetterstrand att det är hög tid för Löfven att ”backa tillbaka ett steg och låta MP ta plats i regeringspolitiken”. Det räcker inte med att Åsa Romson får prata klimat i Paris, skriver Maria, MP borde få lägga fram förslag om sänkt arbetstid, friår, grön investeringsbank, lag om fler vårdnadshavare …

Jag delar Marias uppfattning. Det är enda sättet för partiet att kravla sig ur ett underkänt betyg. Men jag vet ju också att Löfven inte är den som tillåter MP att driva grön politik på det sättet. Det socialdemokratiska parti som MP bildar regering med är det sämsta möjliga ur grön synvinkel. Det hade varit lättare med Göran Persson – som förstod idén med grön skatteväxling och numera talar om sänkt arbetstid – och med Mona Sahlin som åtminstone förstod vad MP talade om.

Det är ingen hemlighet att Löfven anser att samarbetet med MP är ett nödvändigt ont – enda fördelen, sett ur den löfvenska socialdemokratins perspektiv, är att den gröna partiledningen investerat så mycket i att sitta i regering att viljan till kompromisser är nästan gränslös. Vilket väl framkommit den senaste tiden.

Gröna tankar suddas ut

Per Gahrton varnar för avhopp från regeringen. Erfarenheterna från gröna partier som hoppat av regeringar är inte de bästa. Man har straffats av väljarna och drabbats av interna strider. Undantaget är de finska gröna. Som lämnat regeringar två gånger. Utan att synligt straffas. Det är värt att ta till sig. Istället för att blockera tanken. Det är inte rimligt att, som Per skriver i Syre, ”det mesta måste vara förhandlingsbart”. Bortsett från nya kärnreaktorer, avskaffande av asylrätten och medlemskap i Nato. Herregud, så det kan bli. Vi är redan snubblande nära reellt avskaffad asylrätt, vi är snubblande nära Nato när MP medverkar till att skriva in dess närvaro i svensk lagstiftning.

Makt är att få opinionen med sig för att, med den som stöd, kunna driva igenom den politik som förhoppningsvis leder till den samhällsutveckling man vill ha. I politiken måste man våga driva det man tror på. I politiken måste man våga förlora. Även sitt regeringsinnehav. I själva verket har hela den gröna tankesfären, hela den gröna världsbilden, suddats ut från den politiska debatten. Någon kritik eller analys av jakten på materiell och ekonomisk tillväxt existerar inte. Är man som regeringsparti inte delansvarig för vad det är som debatteras? Och vad händer med ett parti som tystnat i det som är dess existensberättigande?

Utan att vilja kränka någon vill jag påpeka att det ändå kan vara nyttigt att läsa det Per Gahrton skrev i sin bok Vad vill de gröna (1988): ”När politikerna blir intresserade av uppdragens förmåner blir de mindre benägna att ta risker för att uppnå sakresultat”.

Läs också tidigare inlägg:
Per Gahrtons artikel Grön idealism räcker inte alltid

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar