Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Varmt mottagande för svenska ostar

Jenny Luks - 8 år sedan

Ost har varit en stor utmaning både för många som velat gå över till vegansk mat och för producenterna av veganska produkter. Nu har två ostföretag dykt upp för att råda bot på bristen.

Svenska veganostar blir alltmer populära. Foto: Ultuna Mejeri.

Svenska veganostar blir alltmer populära. Foto: Ultuna Mejeri.

För mindre än två år sedan grundades Ultuna Mejeri i syfte att skapa vegetabiliska delikatessostar baserade på cashewnötter. I dag är Ultuna ett namn som blir allt mer bekant för både butiker och konsumenter. Efterfrågan på svenskproducerad, vegansk ost är stor. Det vet både Ultuna och en helt ny osttillverkare som ligger i startgroparna.

Ultuna Mejeri använder råvaror från växtriket och gamla hantverksmässiga metoder för att skapa sina ostar, som just nu finns i smakerna original och pepparrot. I dag säljs ostarna i Uppsala, Stockholm, Göteborg, Malmö, Växjö, Umeå, Västerås, Enköping och Norrköping men nya återförsäljare hör av sig varje vecka.

– När vi lanserade de första produkterna så exploderade vår Facebooksida. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss ett sådant engagemang. Nu har vi vant oss lite grann, men det är fantastiskt roligt med allt stöd vi får från enskilda personer. Det bästa är att stå på mässor med provsmakning och prata direkt med folk. Det ger en enorm kick, säger Cecilia Tilli, vd för Ultuna Mejeri.

Cecilia Tilli, vd för Ultuna Mejeri. Foto: Johan Tilli.

Cecilia Tilli, vd för Ultuna Mejeri. Foto: Johan Tilli.

För att kunna svara upp till efterfrågan har mejeriet under hösten flyttat till nya lokaler och byggt ett nytt laboratorium för utveckling och kvalitetskontroll. Cecilia Tilli är civilingenjör i miljö- och vattenteknik och hon vill arbeta med något som aktivt påverkar samhället.

– Vi startade tidigt ett samarbete med ett företag som köper in Fairtrademärkta cashewnötter direkt från kooperativa odlingar i Elfenbenskusten. Eftersom bakgrunden till Ultuna Mejeri är en önskan om ett bättre och mer hållbart samhälle utan onödigt lidande, är det så klart jätteviktigt hur råvarorna produceras. Att våra produkter är ekologiska, är en del av det, säger Cecilia Tilli.

Samtidigt i Dalarna planerar Anna Lundström och hennes team ett nytt ostföretag. De befinner sig i ett tidigt skede men övertygelsen är att det finns ett stort intresse för lokalt och småskaligt producerade veganska ostar. Och förhoppningen är att företaget ska expandera och ta sig in på den europeiska marknaden.

– Ost är ett av våra mest älskade livsmedel som många har svårt att avstå från – mig själv inkluderad. Men det är inte lätt att få tag i god och hälsosam ost som inte belastar miljö och djur. Visionen är att våra produkter ska bli så attraktiva att alla vill äta dem, säger Anna Lundström, som har en bakgrund inom internationellt utvecklingsarbete.

Produktutvecklingen är i full gång och förhoppningen är att de första ostarna kan lanseras efter sommaren. Vilka råvaror som kommer ingå är ännu hemligt, men produkterna har inspirerats av traditionell mjölkosttillverkningen med bakteriekulturer och lagring.

– Vi håller på att experimentera med olika råvaror. Vi vill dock kunna erbjuda ett intressant sortiment där det ska finnas ostprodukter för alla tillfällen. Det viktigaste är att vi hittar produkter som vi tror på, säger Anna Lundström.

Mat med Jenny

Läs även Jennys taco-recept!

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar