En middag som alltid går hem
Det är fredag och det är tacodags. Tacos och tortillas är mycket tacksamt att servera på veganskt vis. Nästan alla gillar tacos och det krävs inga större insatser för att göra middagen helt vegetabilisk. I vår tacobuffé har vi valt både sojaprodukter och rena baljväxter. Välj själv efter tycke och smak!
Till tacomiddagen behövs inget färdigt recept. Vi väljer alla vad som passar oss bäst. Jag har valt att fylla ett tortillabröd med sojastrimlor. Det finns flera sorter i frysdisken och jag har kryddat dem med färdig tacokrydda. Till dessa serverar jag finhackade cocktailtomater, gurka, paprika, sallat och majs tillsammans med guacamole gjord på stavmixad avokado, ett par vitlöksklyftor, salt och peppar. Jag toppar med färsk koriander, jalapeños och en klick vegetabilisk crème fraîche.
De krispiga tubsen serverar jag med en egen salsa. Finhacka små, söta tomater, gul lök, selleri och chili och pressa i en lime. Rör ner hackad koriander eller inlagd på burk. Smaka av med salt och peppar. Fyll tubsen med färs eller bönor frästa i färdig tacokrydda eller egna kryddor som chilipulver, rökt paprika, spiskummin och oregano. Toppa med guacamole, fint skivad rödlök och en liten klick chimichurri – en röra på tomat, jalapeño och chili, som du hittar i frysdisken.
Jennys tacoförslag
• ett paket tortillabröd
• ett paket tacoskal eller tubs
• en liten påse sojafärs eller
sojastrimlor
• en burk kidneybönor eller
svarta bönor
• tacokrydda på påse eller egen
• tacosås eller egen salsa
• tomater
• gurka
• röd paprika
• sallat
• majs
• avokados
• vitlök
• salt och peppar
• koriander
• jalapeños
• vegetabilisk crème fraîche
(exempelvis Oatlys)
• gul och röd lök
• stjälkselleri
• chili
• lime
• chimichurri