Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Noll koll på kolet

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Det ryska stenkol som eldas för Stockholms fjärrvärme har lågt pris och bra svavelhalt. Dödsolyckor i kolbrotten och fördärvade lokalmiljöer har ingen tänkt på. ”Man använder inte begrepp som hållbarhet när det gäller de här bränslena”, säger Ulf Wikström på Fortum Värme.

Ryssland har stängt många av de ökända kolgruvor som utgjorde ryggraden i den sovjetiska industrin. De kvarvarande är dock ofta illa underhållna och ventilerade. För några år sedan noterade det ryska energiministeriet att ett fyrtiotal kolgruvearbetare förolyckas årligen enbart i metangas-
explosioner. De verkliga siffrorna kan vara långt högre.
Enorma dagbrott har ofta ersatt gruvorna med än större miljöpåverkan som följd. Vatten förorenas, dammoln ger upphov till lungsjukdomar i tätorter och stora mängder växthusgaser släpps ut i atmosfären, rapporterar den ryska miljögruppen Ekozasjtjita. I höstas släppte aktivisterna en film där kolindustrin i Kuznetskbäckenet, som har de största fyndigheterna, anklagas för folkfördrivning och miljöförstörning.
Ryska kolbolag
Vilka fyndigheter Stockholms kol kommer ifrån vill inte Fortum avslöja. Koncernen åberopar konkurrrensskäl och uppger bara att de köper från två av de ”fyra stora” ryska kolleverantörerna. Den svenske hållbarhetschefen Ulf Wikström anser själv att bolagen borde redovisas.
– Personligen så tycker jag det.
I vilken mån har Stockholms stad uttryckt intresse för att det inte är vidriga arbetsförhållanden och miljöskadlig verksamhet?
– Jag tycker, både när det gäller kol och eldningsolja som vi alla använder, att man pratar inte så mycket om värdekedjan uppåt. Man tänker kanske inte på att det finns förmodligen bra och mindre bra leverantörer. I vårt företag är ju strategin inriktad på att så fort som möjligt sluta använda kol, säger han.
Inga inspektioner
Fortum säger sig inte ha genomfört några inspektioner av arbetsvillkor eller miljöpåverkan i Ryssland trots att uppåt 90 procent av koncernens kol härstammar därifrån. Bolaget hänvisar till branschinitiativet Better Coal som uppmanar leverantörerna att betygsätta sig själva efter en uppförandekod. Fortum Värme hoppas att det ska leda till handlingsplaner och revisioner på plats.

Miljöpartiets styrelseledamot i Fortum Värme, Vivianne Gunnarsson, utgår från att förhållandena i kolgruvorna är undermåliga och säger att bättre kontroll vore bra men är svår att genomföra. Efter frågorna från Syre kontaktar hon Fortum Värme som då redovisar sina leverantörer mot löfte att inte avslöja dem för allmänheten.
– De har berättat det för oss nu.
Har du kollat upp bolagen?
– Jag kan inte kolla upp företag på det sättet. Kom igen om ett år så får jag se om jag kan säga mer.
Tycker du att Fortum Värme och staden borde göra egna leverantörsrevisioner med hjälp av oberoende granskare?
– Jag vet inte det ännu. Jag tycker de kan jobba som de gör.

Läs mer här om kolkraften i Stockholm!

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar