Julbord utan djur – helt enkelt
Grisfötter, lutfisk, sill och prinskorv. Buffé med djurdelar anses av många vara den mest heliga måltiden på året. Det är en tradition som ingen får röra. Den är viktigare än Kalle Anka och alla julklappar tillsammans. Att då välja en vegansk jul kan verka besvärligt och närmast exotiskt.
Vegansk mat är som vilken mat som helst med enda skillnaden att den inte innehåller något animaliskt. Vegansk mat kan vara gratänger, grytor, soppor, sallader eller ett helt julbord. Vissa älskar grönsaker och byter ut skinkan mot pajer och böniga vegetter (biffar). Andra vill äta sitt julbord precis som vanligt, med korvar och köttbullar gjorda av vegetabiliska ingredienser. Det viktiga är att planeten och djuren blir glada.
Vissa kallar sojakorvar för köttsubstitut och fejkkött. Men kan mat vara fejk? Är bönor substitut för djurkött? En sojakorv består av djurvänliga, nyttiga och klimat- smarta bönor som malts, kryddats och formpressats. Kött har inte ensamrätt på att formas till avlånga korvar. Kött har inte patent på att trillas till runda bollar.
Att tillaga bollar av sojabönor är inte märkligare än att falaflar är gjorda på kikärtor. Att det finns vegetabilisk mat som påminner om kött, är ett utmärkt sätt för köttälskare att testa vegankost utan att göra några större förändringar.
Oavsett om man diggar grönsaker eller sojabönbullar så passar det växtbaserade julbordet för alla. I Syres buffé på nästa uppslag presenteras rödkål, brysselkål, rödbetssallad, inlagd aubergine och Janssons frestelse tillsammans med soja- och veteprodukter. Och det är så klart upp till var och en om man gillar det ena eller det andra. Eller både och.
Färdiga produkter till din veganska julafton
Istället för djurskinka:
• Julsk*nka från Astrid och aporna
• Rökt sk*nka från Astrid och aporna
• Sk*nka Christmas Edition från Astrid och aporna
Småkorvar:
• Cocktailkorv från Wheaty
• Mini-wiener från Taifun
• Prinsesskorv från Astrid och aporna
Bollar:
• Chica vinterbullar från Astrid och aporna
• Göttbullar från Astrid och aporna
• Vegobullar från Anamma
Smått och gott:
• Julsylta från Astrid och aporna
• Tomtens favoritpiråger från Astrid och aporna
Jenny tipsar: Vegansk julfika
Kafékedjorna Barista och Condeco serverar veganska saffransbullar. Barista finns i Göteborg, Kalmar, Lund, Malmö, Stockholm, Sundsvall, Uppsala och Umeå. Condeco finns i Göteborg, Jönköping, Malmö och Växjö.
Jenny tipsar: Med bygglov i pepparkakeland
Mattias Kristiansson är veganmatsprofilen som bloggar på Vegoriket, skrivit två veganska kokböcker och som bakat veganska bakelser i Melodifestivalen. Pepparkakeland (Massolit förlag) är hans fjärde bok där han presenterar 22 veganska pepparkaksbyggen med tydliga skisser och anvisningar.
Här finns recept på vegansk julmat: http://arkiv.tidningensyre.se/det-veganska-julbordet/