Det veganska julbordet
Janssons frestelse, rödbetssallad och aubergine i sillkryddor passar utmärkt till det veganska julbordet. Servera med klassiker som rödkål, brysselkål och färdigköpta sojakorvar och bollar. Glöm inte vörtbrödet, glöggen, musten och pepparkakorna! Precis som vilken julafton som helst.
Klassisk rödbetssallad
• en burk inlagda, hela rödbetor (ca 350 g avrunnet)
• 1 syrligt äpple 1 röd lök
• 1 dl äggfri majonnäs, t ex Coop X-tra Lätt Majonnäs
• 1 dl Oatlys iMat Fraiche 3 msk rödbetsspad färsk dill salt och peppar
Tärna rödbetor (spara spadet) och äpple. Finhacka löken. Blanda majonnäs, fraiche och rödbetsspad. Rör ner rödbetor, äpple och finhackad dill. Salta och peppra efter smak.
Inlagd aubergine
• 1 stor aubergine
• salt
• 1 rödlök
• 1 morot
• 2–3 msk socker
• ½ tsk salt
• ½ dl äppelcidervinäger
• 1 dl vatten
• ½ påse sillkryddor
Skär aubergine i filéstora bitar. Koka dessa i kraftigt saltat vatten tills de blir något sladdriga. Häll av vattnet och pressa mycket försiktigt ut överflödig vätska med en stor slev. Skala och skär löken och moroten i tunna skivor. Blanda socker, salt, vinäger, vatten och kryddor. Rör så att socker och salt löses upp. Slå lagen över auberginen och grönsakerna. Låt stå över natten.
Ulrikas lussekatter
Recept av Ulrika Hörnell-Wiberg
ca 30 st
• ½ pkt jäst (25 g)
• 1,5 dl socker
• 2 pkt saffran (1 g)
• 5 dl soja- eller havremjölk
• 150 g mjölkfritt margarin
• 12–15 dl vetemjöl
• russin
• margarin för pensling
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och rör ner mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Häll i socker och saffran och rör innan du blandar i mjölet och knådar degen ganska länge. Degen ska inte vara kladdig men inte heller för fast. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme. Knåda degen lätt och dela upp den i 60 g stora bitar (knappt 1 dl stora). Rulla varje bit till en lång orm, snurra in ändarna åt mitten och dekorera med russin. Låt jäsa en halvtimme till. Grädda i 225–250 grader i ca 7 minuter. Pensla de svala katterna med rumstempererat margarin och strö över lite socker.
Janssons frestelse med svamp
• 10 medelstora potatisar
• 0,75 l havre- eller sojagrädde
• 1 tsk kryddpeppar
• 1 tsk mald nejlika
• 2 msk tamari (japansk sojasås)
• 15 st färska champinjoner
• olja
• 1 tsk kryddpeppar
• 1 tsk kanel
• 2 gula lökar
• ströbröd
• mjölkfritt margarin
• ev kapris
Skala och skär potatisen i tunna stavar eller riv den grovt i en matberedare. Låt potatisen ligga i kallt vatten medan du förbereder resten.
Koka upp grädden med kryddpeppar, nejlika och tamari och låt puttra i fem minuter. Skiva champinjonerna och fräs dem i olja med kryddpeppar och kanel. Skiva löken i tunna halvmånar.
Häll av potatisvattnet, skölj bort stärkelsen och krama försiktigt ur strimlorna från vätska.
Varva sedan potatis, lök och svamp i en ugnsfast form. Häll över det mesta av gräddblandningen. Täck allt med ett tunt lager ströbröd, klicka på några matskedar margarin och grädda i 200 grader 45 timme eller tills potatisen är mjuk.
Häll på extra gräddblandning och klicka på mer margarin om det blir torrt. Sätt ugnen på grill de sista fem minuterna för att få en gyllenbrun yta. Den som vill ha extra sälta kan testa inlagd kapris i sin Jansson.
Portabello i senapslag
• 5 portabellosvampar
• olja
• 1 dl av din favoritsenap
• 1/2 dl vinäger
• 1/2 dl olja
• 1–3 dl Oatlys iMat Fraiche
• 1 röd lök färsk dill
Skiva svampen i 1 centimeter tjocka skivor och stek lätt i olja. Vispa ihop senap, vinäger och olja. Tillsätt valfri mängd fraiche beroende på hur stark senapsmak du vill ha. Rör ner svampen och garnera med tunt skivad rödlök och färsk dill. En enklare variant är att röra ner svampen i färdigköpt gravlaxsås.
Maltes apelsinris
• 5 dl kall risgrynsgröt
• 2 dl växtbaserad dessertgrädde, t ex Alpros Vispbar
• 1–3 msk vaniljsocker
• 5 apelsiner
Koka risgrynsgröt enligt grötrisförpackningens instruktioner och byt ut komjölken mot havre- eller sojamjölk. Låt svalna. Rör ner vispad grädde och sockra efter tycke och smak. Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Skär bort så mycket som möjligt av det vita och ta bort eventuella kärnor. Blanda ner apelsinerna i gräddriset. Servera kallt.
Läs mer om julmat här: http://arkiv.tidningensyre.se/julbord-utan-djur-helt-enkelt/