Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ge tolknings-företräde till rätt röst

Debatt, Johanna Wickström - 8 år sedan

Johanna Wickström ger en replik på Nike Markelius recension av Makode Lindes utställning på Kulturhuset i Stockholm.

Makode Linde. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Makode Linde har väckt en intensiv debatt. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hej, jag vill börja med att att tacka för att ni gör en bra tidning med fantastiska reportage. Önskar att jag bara skrev med positiv feedback men senaste numret av tidningen gjorde mig tyvärr väldigt upprörd.

I tidningen fanns en recension av utställningen N****kungens återkomst. Utställningen har, som ni också skrev, väckt en mycket stark debatt om dels titeln men också innehållet i utställningen.

Det som ni inte skrev var att motståndarna till utställningen i första hand utgörs av afrikan-svenskar och rasifierade personer. Det är uppenbart att utställningen i första hand provocerar de personer som är objekt för de rasistiska uttryckssätt (blackface) som Makode i sin utställning använder sig av.

Utställningen provocerar inte i samma utsträckning den vita blicken. För den vita blicken kanske utställningen som Nike skriver kan ge en känsla av att ”verken andas en lust att kasta av sig alla politiskt korrekta kostymer. Att istället ikläda sig den skriande smärtan av att vara sedd genom vita människors ögon” (Syre, 5 februari).

Men vad vet Nike Markelius som vit om detta? Lika lite som jag som vit vet. Jag kan inte gå in på utställningen och känna hur det känns att se den som offer för afrofobi, det kan bara en svart person. Makodes utställning blir alltid sedd och utvärderad genom vitas ögon i media. Jag hade trott att om en tidning som Syre gav sig på att recensera en så pass kontroversiell utställning som denna, skulle de dels censurerat n-ordet i titeln och framför allt bett en svart person (med tolkningsföreträde) att recensera den. Det blir i detta fall uppenbart att Syre är skriven för en vit person, som inte som många svarta mår dåligt varje gång de hör eller läser n-ordet.

Bilder av svarta personer i medier, reklam men framför allt inom kulturen, behövs! Svarta svenska barn och ungdomar (och vuxna) behöver liksom alla andra förebilder att identifiera sig med i det offentliga rummet. De behöver se svarta personer gestaltade i film och konst. Men i en majoritet av de fall då det är svarta kroppar i centrum i till exempel film och konst så handlar det om svarta personer som offer för rasism, slaveri, etc. Det måste vara upp till den svarta blicken att utvärdera denna typ av konst. När vita får denna makt är det enda som händer att vita får ytterligare argument att skriva ut n-ordet i en tidning och publicera blackfacebilder.

”En hög chokladbollar på en hylla ropar: ”jag är inte n****!”, ”Sluta kränka mig!” och ”inga n***** serveras” (ni censurerade inte) och det blir tydligt vad som kanske är mest angeläget att fokusera på i kampen för alla människors lika värde”.

Igen! Vem är Nike som vit att bestämma vad som är mest angeläget i den antirasistiska kampen utifrån en utställning när vi vägrar lyssna på alla de röster som säger att samma utställning är en del i förtrycket av dem? En del av den strukturella rasismen.

”Men vilka är alla andra att avgöra vem som har tolkningsföreträde – om inte konstnären själv?!” frågar sig Nike.

Det är inte bara en konstnär bakom det faktum att det är just denna utställning som hänger i Kulturhuset. Hur många svarta svenska konstnärer får möjligheten att ställa ut på Kulturhuset? Vilka svarta svenska konstnärer får den möjligheten? Och hur gör man detta urval, utgår man ifrån den vita besökaren eller den rasifierade besökaren?

Och vi som sitter utanför som målgrupp måste på samma sätt fråga med vilka ögon vi väljer att utvärdera denna konst. Där finns definitivt ett tolkningsföreträde och det är inte endast konstnärens.

Det vore fantastiskt om Syre i större utsträckning handlade om antirasism än om antiextremism och antifascism. Men då bör man ge tolkningsföreträdet till rätt röst.

Läs Nikes Markelius svar på Johannas replik här och ansvariga utgivaren Lennart Fernströms svar på Johannas kritik här.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar