Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Makode Linde förmedlar rasifieringens konsekvenser

Nike Markelius - 8 år sedan

Få utställningar har väl varit i hetluften så långt innan invigning som Makode Lindes Negerkungens återkomst på Galleri 3 på Kulturhuset i Stockholm. En hetsig debatt har pågått sen i höstas, som inte direkt har handlat om hans konst, utan om huruvida han har mandat att använda n-ordet eller exponera sina ”afromantics” – hans särpräglade ”blackface”-karaktärer – på det sätt han gör, eller inte.

Hängda kvinnor dinglar leende i träden med tjusiga kläder och de hårda repsnaror de har runt halsen ger mig associationer till Billie Holidays sorgesamma sång ”Strange fruit”, skriver Nike Markelius. Foto: Kulturhuset Stockholm.

Hängda kvinnor dinglar leende i träden med tjusiga kläder och de hårda repsnaror de har runt halsen ger mig associationer till Billie Holidays sorgesamma sång ”Strange fruit”, skriver Nike Markelius. Foto: Kulturhuset Stockholm.

Kulturhusets chef Benny Fredriksson valde att censurera Lindes val av titel på utställningen, på grund av rädsla för att institutionen skulle verka rasistisk i sin kommunikation med besökarna, eftersom titeln innehåller n-ordet. Men det ängsliga undvikandet av en kränkning, ledde till en annan kränkning – av yttrandefriheten och den konstnärliga friheten. Nu har utställningen haft vernissage och Linde kallar den det han vill i alla fall när han kommunicerar med sin publik, och det är hursomhelst hans titel alla kommer att komma ihåg.

Vid ingången till utställningen får vi sätta på oss våra medhavda masker, alternativt använda de papperspåsar Kulturhuset tillhandahåller att sätta över huvudet. Det är en uppmaning till alla att träda in i hans värld utan att visa sin hudfärg, att vi alla ska stå lika okodade inför konsten och det känns faktiskt skönt anonymt att genom sin mask titta ut på den mörka världen han byggt upp – jag upplevde det som lättare att ge mig hän åt verken, utan att lägga märke till andra människor omkring mig, med masken än vad det brukar vara utan.

Makode Linde har i sin utställning byggt upp en lekfull, smärtsam och komplicerad värld, skriver Nike Markelius. Foto: Matilda Rahm.

Makode Linde har i sin utställning byggt upp en lekfull, smärtsam och komplicerad värld, skriver Nike Markelius. Foto: Matilda Rahm.

Verken andas en lust att kasta av sig alla politiskt korrekta kostymer. Att istället ikläda sig den skriande smärtan av att vara sedd genom vita människors ögon. Av att få sitt liv stympat av marginalisering på grund av hudfärg, sin värld kringskuren på grund av historiens förryckta förtryck. Att bli kastad i papperskorgen. Det är en utmanande balansakt att med dagens vidöppet skärrade ögon försöka ta sig fram i den snårskog av förbjudna ord och nya regler för korrekt användande av språk, begrepp och uttryck.

Redan där vi står och ordnar med våra masker möts vi av bajskorvs-emojisar med samma variationer av färg som de dito tumme-upp-händer med olika hudfärg många har i mobilerna – en påminnelse om att det inte bara är blodets färg som alla har gemensamt.

När vi gått genom en lång avskalad och välstädad korridor står en skurhink i ett hörn, med rastadreads som mopp – en tydlig fingervisning på vilka det är som brukar stå för lokalvården. Och när vi sedan kliver över en stor matta formad som Afrikas kontinent och går in genom munnen mellan tänderna på en gigantisk ”afromantic” är det kanske inte bara jag som får associationen att ta steget in i alltings ursprung. Här inne är snårskogen en dunkel fuktig djungel, ett undervattenslandskap med lysande vattenväxter, cellformationer och fluorescerade grinande munnar. En förtvivlad ljusbärare som fått nog av att le åt eländet, står vid entrén och trotsar de flesta andra figurerna som skrattar stort och ihärdigt.

”Vid ingången till utställningen får vi sätta på oss våra medhavda masker, alternativt använda de papperspåsar Kulturhuset tillhandahåller”.

”Vid ingången till utställningen får vi sätta på oss våra medhavda masker, alternativt använda de papperspåsar Kulturhuset tillhandahåller”.

Det är som att gå genom en mörk skog av lidande, här ligger trasiga kroppar, hängande änglar utan armar, svarta kranier, spräckta ägg som kläcker trevande fingrar och sönderslagna skyltdockor. En hög chokladbollar på en hylla ropar ”jag är inte neger!”, ”sluta kränka mig!” och ”inga negrer serveras” och det blir tydligt vad som kanske är mest angeläget att fokusera på i kampen för alla människors lika värde.

I en annan del av rummet står en rasifierad helnöjd Jack Sparrow-liknande sjörövare och lyfter en glimrande sten mot taket. Hängda kvinnor dinglar leende i träden med tjusiga kläder och de hårda repsnaror de har runt halsen ger mig associationer till Billie Holidays sorgesamma sång Strange fruit.

I det sista rummet har han byggt upp en slags tron med symbol-laddade föremål och här har också ”Lilla hjärtat” fått sin gravsten med röda vippande hjärtan på, intill en videoinstallation där ett stort blackfacedjur av något slag skurar trottoarer i Venedig.

Det är en på samma gång smärtsam som lekfull men inte helt okomplicerad värld Linde byggt upp. Han lyckas förmedla och formulera konsekvenser av rasifiering mitt i ett samhälle där de flesta som strömmar ut från tunnelbanan över Sergels torg alldeles intill utställningslokalerna, inte har en aning om vad det innebär i verkliga verkligheten. En fritt tänkande konstnär som har det punkiga modet att trotsa och utmana såväl etablissemanget, de som rasar emot kulturell appropriering samt Afrosvenskarnas riksförbund som utifrån sitt perspektiv anklagar Linde för att själv vara rasist.

Men vilka är alla andra att avgöra vem som har tolkningsföreträdet – om inte konstnären själv?!

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar