Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Baljväxterna är här för att stanna

Jenny Luks - 8 år sedan

2016 är baljväxternas år. Det har FNs generalförsamling beslutat, i ett försök att uppmuntra till att äta mer miljövänligt och hälsosamt. I begreppet baljväxter ingår bönor, linser, ärtor och kikärtor och de är alla utmärkta proteinkällor och klimatsmarta alternativ till kött.

Olika typer av bönor. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Olika typer av bönor. Foto: Janerik Henriksson/TT.

För att producera ett kilo bönor går det åt ungefär tio gånger så lite vatten och areal som att producera ett kilo kött. Därför anser FN nu att baljväxter är framtiden, om vi ska mätta den ökande befolkningen på jorden.

En av dem som arbetar för bönornas, linsernas och ärtornas uppmärksammande är kostvetaren Divya Jagasia som är ordförande för den ideella föreningen Baljväxtakademin. Hon tycker att det är positivt att Sverige nu blivit mer öppet för baljväxter och växtbaserad mat.

– Det är otroligt spännande eftersom det finns stora möjligheter med nya produkter och nya maträtter. Folk har blivit medvetna om att för mycket kött inte är bra för miljön och vill hitta bra alternativ. Grejen med baljväxter är att de är bra både för miljön och hälsan, säger Divya Jagasia.

Olika färska bönor som bondbönor. Foto: Leif R Jansson/TT.

Olika färska bönor som bondbönor. Foto: Leif R Jansson/TT.

Flera av de stora livsmedelsproducenterna har börjat satsa på baljväxtprodukter. Frysdisken fylls med olika märken av biffar och puckar av bönor, linser och ärtor. I flera fall är de helt svenskproducerade och dessutom ekologiska.

– Det är en spännande tid för odling i Sverige. Just nu odlas åkerbönor, sojabönor, vita bönor, svarta bönor, kidneybönor, olika ärtor och även linser. Det är mycket på gång så håll ögonen öppna, säger Divya Jagasia.

Divya Jagasia är kostvetare och ordförande för den ideella föreningen Baljväxtakademin. Foto: Anjali Jagasia.

Divya Jagasia är kostvetare och ordförande för den ideella föreningen Baljväxtakademin. Foto: Anjali Jagasia.

Vegetarisk mat får ofta kritik för att i hög grad vara importerad och bestå av sojabönor från regnskogsskövlad mark, men Divya Jagasia håller inte med om kritiken.

– De flesta vegetariska produkter har ganska låg klimatpåverkan när man jämför med kött och man kan hitta olika studier som visar detta. Och det viktigaste att komma ihåg är att de flesta sojabönor som odlas används för djurfoder. Men självklart är det viktigt även för vegetarianer att vara medvetna om var och hur ens mat är odlad.

Ett tips är att stödja den inhemska odlingen av baljväxter. Och det finns många att välja mellan.

– Det är svårt att hitta favoriter eftersom jag tror på en varierad kost. Olika mat bidrar till olika näring men jag tycker mycket om linser och svarta bönor. Jag har haft chans att pröva gråa ärtor och de var väldigt goda. Det är spännande med baljväxter eftersom det finns hundratals olika sorter att prova och se vad man tycker om mest, säger Divya Jagasia.

Jenny tipsar om:

 

Åsa Strindlund Elisabeth Kylberg Grön mat för gravida och barnfamiljer

Grön mat för barnen
Nutritionisterna Åsa Strindlund och Elisabeth Kylberg har släppt en ny kokbok, Grön mat för gravida och barnfamiljer (Gothia Fortbildning). Med professionell information om näringslära och lättlagade recept, är en växtbaserad kost i barnfamiljen numera lätt som en plätt. Boken är nästan helt vegansk och innehåller tips på allt från smakportioner till grytor och bakverk.

Pasta som ligger rätt i tiden
Pasta med baljväxter blir allt vanligare. Nu lanserar Kungsörnen och Kung Markatta egna varianter av denna näringstäta och fiberrika pastasort. Kungsörnens nya pasta består av durumvete blandat med 30 procent baljväxter: Fusilli med vita bönor, gnocchi med kidneybönor och cotelli med svarta bönor. Bönorna är odlade på Öland. Kung Markattas nya pastasorter är helt baserade på kikärtor och gröna linser som är odlade i Frankrike och Italien. De är KRAV-märkta och glutenfria.

 

Mat med Jenny

Läs även Jennys artikel om att kikärtsmarängen fyller 1 år!

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar