Baljväxterna är här för att stanna
2016 är baljväxternas år. Det har FNs generalförsamling beslutat, i ett försök att uppmuntra till att äta mer miljövänligt och hälsosamt. I begreppet baljväxter ingår bönor, linser, ärtor och kikärtor och de är alla utmärkta proteinkällor och klimatsmarta alternativ till kött.
För att producera ett kilo bönor går det åt ungefär tio gånger så lite vatten och areal som att producera ett kilo kött. Därför anser FN nu att baljväxter är framtiden, om vi ska mätta den ökande befolkningen på jorden.
En av dem som arbetar för bönornas, linsernas och ärtornas uppmärksammande är kostvetaren Divya Jagasia som är ordförande för den ideella föreningen Baljväxtakademin. Hon tycker att det är positivt att Sverige nu blivit mer öppet för baljväxter och växtbaserad mat.
– Det är otroligt spännande eftersom det finns stora möjligheter med nya produkter och nya maträtter. Folk har blivit medvetna om att för mycket kött inte är bra för miljön och vill hitta bra alternativ. Grejen med baljväxter är att de är bra både för miljön och hälsan, säger Divya Jagasia.
Flera av de stora livsmedelsproducenterna har börjat satsa på baljväxtprodukter. Frysdisken fylls med olika märken av biffar och puckar av bönor, linser och ärtor. I flera fall är de helt svenskproducerade och dessutom ekologiska.
– Det är en spännande tid för odling i Sverige. Just nu odlas åkerbönor, sojabönor, vita bönor, svarta bönor, kidneybönor, olika ärtor och även linser. Det är mycket på gång så håll ögonen öppna, säger Divya Jagasia.
Vegetarisk mat får ofta kritik för att i hög grad vara importerad och bestå av sojabönor från regnskogsskövlad mark, men Divya Jagasia håller inte med om kritiken.
– De flesta vegetariska produkter har ganska låg klimatpåverkan när man jämför med kött och man kan hitta olika studier som visar detta. Och det viktigaste att komma ihåg är att de flesta sojabönor som odlas används för djurfoder. Men självklart är det viktigt även för vegetarianer att vara medvetna om var och hur ens mat är odlad.
Ett tips är att stödja den inhemska odlingen av baljväxter. Och det finns många att välja mellan.
– Det är svårt att hitta favoriter eftersom jag tror på en varierad kost. Olika mat bidrar till olika näring men jag tycker mycket om linser och svarta bönor. Jag har haft chans att pröva gråa ärtor och de var väldigt goda. Det är spännande med baljväxter eftersom det finns hundratals olika sorter att prova och se vad man tycker om mest, säger Divya Jagasia.
Jenny tipsar om:
Grön mat för barnen
Nutritionisterna Åsa Strindlund och Elisabeth Kylberg har släppt en ny kokbok, Grön mat för gravida och barnfamiljer (Gothia Fortbildning). Med professionell information om näringslära och lättlagade recept, är en växtbaserad kost i barnfamiljen numera lätt som en plätt. Boken är nästan helt vegansk och innehåller tips på allt från smakportioner till grytor och bakverk.
Pasta som ligger rätt i tiden
Pasta med baljväxter blir allt vanligare. Nu lanserar Kungsörnen och Kung Markatta egna varianter av denna näringstäta och fiberrika pastasort. Kungsörnens nya pasta består av durumvete blandat med 30 procent baljväxter: Fusilli med vita bönor, gnocchi med kidneybönor och cotelli med svarta bönor. Bönorna är odlade på Öland. Kung Markattas nya pastasorter är helt baserade på kikärtor och gröna linser som är odlade i Frankrike och Italien. De är KRAV-märkta och glutenfria.
Läs även Jennys artikel om att kikärtsmarängen fyller 1 år!