Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Kikärtsmarängen 1 år

Jenny Luks - 8 år sedan

För ett år sedan uppstod ett nytt fenomen. Någon hade kommit på den ljusa idén att använda vattnet från kikärtsburken som konsistensgivare. Genom att vispa vätskan tillsammans med socker och syra skapades möjligheten att tillverka vegetabiliska maränger.

Fenomenet kom att kallas aquafaba, kort och gott bönvatten på latin. Efter att det allra första receptet hade lagts upp i en grupp på Facebook, spred det sig som en löpeld och snart hade var och varannan vegan och äggallergiker gett sig på ett försök. 2015 blev det stora marängåret.

Kikärtan är en riktigt bra baljväxt som passar i grytor, biffar och sallader. Att ta vara på vätskan gör den extra klimatsmart. På Zeta har man uppmärksammat att deras ekologiska kikärtor används för att skapa aquafabaprodukter.

– Vi har själva tagit fram en citronpaj med kikärtsmaräng. Marängen blev väldigt bra så det är ett bra alternativ tycker vi om man är äggallergiker, vegan eller bara vill äta mer vegetariskt eller prova något nytt, säger Susanna Hedengren.

Den exakta orsaken till varför proteinet och stärkelsen i kikärtsvattnet reagerar på samma sätt som ägg är inte helt fastställt men forskning pågår för att kunna skapa en kommersiell produkt av vätskan.

Basreceptet är att vispa kikärtsvattnet, socker och syra och så in i ugnen. Själva ärtorna lämnar ingen smak i de färdiga marängena. Hängivna kakboksförfattaren Karolina Tegelaar tog sig an uppdraget att skapa det ultimata receptet men hon har också testat att använda vätskan i en rad andra bakverk.

– Aquafaba har verkligen revolutionerat bakning utan ägg eftersom det har erbjudit en möjlighet att ersätta ägg i maränger och makroner som vispad äggvita och som äggersättning ovispat i pajskal, sega kakor, brownies och liknande bakverk.  Jag tror att det kommer leda till flera upptäckter inom bakning, säger Karolina Tegelaar.

Kikärtsmaräng går att göra i flera härliga färger. Foto: Karolina Tegelaar.

Kikärtsmaräng går att göra i flera härliga färger. Foto: Karolina Tegelaar.

Maränger utan ägg

Precis som med vanlig maräng får det inte finnas något fett i bunken eller på redskap vid uppvispning. Den här marängen klarar heller inte fett efter att den blivit uppvispad, i motsats till maräng på ägg​.

I stället för vinsyra kan man ta lite citronsaft eller vinäger. För bra resultat behöver du en elvisp eller en köksassistent.

Du behöver:

3/4 dl kikärtsspad

1/3 krm vinsyra

1 dl strösocker

Vispa upp kikärtsvatten med vinsyra tills du får mjuka toppar. Det tar en till ett par minuter.

Vispa sedan ner sockret en matsked i taget. Vispa sedan tills du har en blank smet och kan hålla bunken upp och ner.

Vill du spritsa lika färgglada maränger som på bilderna bredvid, förbereder du spritspåsar med färgränder i. Sätt en spritspåse i ett större glas med påsens topp nedåt. Vik ner den översta kanten så att påsen står i glaset. Använd sedan en pensel och färgpulver (löst i lite vatten) eller färgpasta för att måla ränder av färgen längs påsens sidor, hela vägen runt. Se till att färgen inte innehåller fett eftersom marängerna då smälter lite.

Klicka ner marängsmeten och klipp av bottnen av spritspåsen. Spritsa ut små maränger på en plåt.

Marängerna gräddas i mitten av ugnen i 100°C i runt 60 minuter. Är de små bränns de om du gräddar dem över 1,5 timmar så håll koll på marängerna. De lossnar lätt från pappret när de har svalnat lite.

Recept av: Karolina Tegelaar.

 

Mat med Jenny

Läs även Jennys artikel om hur baljväxterna är här för att stanna!

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar