En vegansk nyårsafton
Sluta det gamla och börja det nya året med en djur- och miljövänlig middag. Jenny Luks presenterar den perfekta nyårsbuffén, helt utan djurprodukter förstås.
Tzay är en vegansk produkt baserad på spunnet sojaprotein. Den säljs i bitar eller på spett och passar utmärkt till de lite lyxigare middagarna. Tzay går nästan alltid hem hos blandkostare. Vi har valt mättande rotfrukter som bas för vår middag, med säsongsgrönsaker som potatis, jordärtskockor, morötter och palsternacka.
Förresten, visste du att över 90 procent av all soja som odlas i världen går till djurfoder och att soja som används till mat åt människor sällan odlas på regnskogsskövlad mark? Genom att äta sojabönor direkt mättar vi upp till sju gånger fler magar än när vi tar omvägen genom djuren. Vår middag räcker till ungefär fyra portioner.
Tzayspett med jordärtskocksmos, rotsaker och svampsås
Jordärtskocksmos
• 10 potatisar
• 7 jordärtskockor
• 5 msk mjölkfritt margarin
• 2–3 dl havregrädde
• salt och vitpeppar
Skala och skär potatisen och skockorna i mindre bitar. Koka i 5–10 minuter tills de blivit mjuka. Häll av och skölj bort överflödig stärkelse i kallt vatten. Ställ kastrullen på ljummen spis, pressa potatis och skockor med en mosstöt och låt margarinet smälta där i. Tillsätt grädde och rör runt till en slät konsistens. Mängden grädde beror på hur löst man föredrar sitt mos. Salta och peppra efter smak.
Svampsås
• 1 liten gullök olja
• 200 g valfri svamp
• 1 msk vetemjöl
• 1 dl vatten
• 1 dl havregrädde
• 2 msk rött matlagningsvin
• 1 msk svartvinbärsgelé
• 1/2 tsk kinesisk sojasås
• svartpeppar
• färsk timjan
Finhacka den gula löken och fräs mjuk i olja. Hacka svampen och fräs ordentligt tills vätskan avdunstat. Strö över vetemjöl och rör snabbt runt. Slå över vatten och rör om tills såsen tjocknat. Häll på grädde och matlagningsvin och rör ner gelé och sojasås. Peppra efter smak och klipp ner timjan.
Rotsaker
• 4 palsternackor
• 2 stora morötter
Skrubba rotsakerna med en svamp. Skala inte! Fördela dem grovt och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och kör dem i ugnen på 200 grader i ungefär 20 min eller tills de är mjuka. Ett tips är att finstrimla extra palsternacka och morot och köra i ugnen lite längre tills de är knapriga. Använd som garnering på moset. Servera med stekta tzayspett.
Förrätt: Skagenröra på kavring
• kavring
• ett paket rökt tofu (ca 200 g)
• 1 dl iFraiche
• 1 liten rödlök
• 1 tsk citronsaft
• färsk dill
• örtsalt
• svartpeppar
• tångkaviar
Smula tofun med gaffel eller med händerna. Rör i fraiche, finhackad rödlök, citronsaft, klippt dill, salt och peppar. Skär kavringen i snittstora delar eller köp färdiga runda. Klicka på röran och toppa med tångkaviar och färsk dill. Tångkaviar säljs i de flesta större livsmedelsbutiker.
Efterrätt: Chokladglass med nötter, banan och grädde
Till efterrätt serverar vi det enklaste och godaste vi vet: Chokladglass. Det behövs inte ens något recept. Det finns många mjölkfria märken i butikerna baserade på havre, soja, cashewnötter eller kokos. Välj din favorit! De flesta chokladsåser i butiken är också mjölkfria. Lägg upp kulor av glass i ett snyggt glas med fot, ringla över chokladsås, toppa med krossade jordnötter, tunna skivor av banan och spritsa ut vispad växtgrädde. Svårare än så är det inte!