Gott nytt veganskt år
Vad hände på veganfronten 2015? Vad ser vi fram emot år 2016? Och hur ska tre aktuella veganer fira nyår? Jenny Luks guidar oss in i ett veganskt gott nytt år.
2015 års största veganhändelser
Årets veganska köttprodukt
Oumph. En prisbelönt sojaprodukt från östgötska Food for progress.
Årets veganska mejeriprodukt
Ultuna Mejeris ekologiska ostar baserade på cashewnötter.
Årets godsak
Glass i stora lass! GB har lanserat en risbaserad strut och Hemglass levererar havreglass. Nytt på marknaden är också Mormor Magdas med sina kokosglassar.
Årets restaurang
SJ. Det kanske låter torftigt men visst är det härligt att åka tåg och samtidigt äta vegansk middag i första klass eller en trevlig wrap i bistron.
Årets bok
2015 var året då ett tiotal veganska kokböcker släpptes, bland annat Vår Kokbok Vegan av Sara Begner/Coop Provkök och New Vegan av Jenny Mustard.
Årets media
Go’kväll i SVT, som bjudit in kocken Maximillian Lundin att laga veganskt varje vecka.
Årets klimatsmarta
Aqua faba. Någon smart person kom på att man kunde vispa maränger av kikärtsspad. Upptäckten spreds som en löpeld och kikärtsmaränger blev årets stora grej.
Årets bu
Havreföretaget Oatly förlorade i Marknadsdomstolen mot Svensk Mjölk. De måste sluta säga ”It’s like milk but made for humans” trots att det så klart är helt sant att kossans mjölk är till för kalven.
Årets bä
Företagen har vaknat och vågar satsa på veganskt. Quorn, Garant och Findus skryter i kapp om sina nya produkter och vegansk är numera ett säljargument.
Jenny frågar: 3 veganer – 2 nyårsfrågor
Karolina Tegelaar, forskare och författare till nio veganska bakböcker
1. Samma som på min jultallrik! Jag älskar julmat så alla chanser tas tillvara. Det blir senapsgriljerad veganskinka, gravad morotslax, inlagd senapsaubergine, prins-
korv, vegoköttbullar, Janssons frestelse, stuvad grönkål, brysselkål och rödbetssallad. Allt veganskt så klart!
2. Jag önskar att ett riktigt bra veganskt bakmargarin kommer ut på marknaden år 2016. Jag tycker det är dags för ett alternativ som smälter på tungan och som är mjukt och fluffigt i frosting, precis som den animaliska motsvarigheten.
Christer Lundberg, författare och programledare för Kvällspasset i P4
1. Snittar med avokado, finhackad rödlök och tångkaviar.
2. Att fler bestämmer sig för att sluta äta andras kroppsdelar.
Anna Lundqvist, jazzsångerska och kompositör
1. Till förrätt blir det Skagentoast, huvudrätt Oumph med potatisgratäng och efterrätt fryst snickerstårta. Tillbehören är dock viktiga, som trappistjulöl från Belgien och stout. Och lyxiga röror, gelé och rårörda lingon är icke att förglömma.
2. Hårdare djurskyddslagar på alla håll och ställningstagande från the fashion business. Tänk att kunna gå in på favvoaffären och veta att allt är cruelty free. Globalt: Snabbare utveckling av alternativ till djurförsök.
Jenny tipsar: Nytt år med större perspektiv
Du har kanske testat något vegetariskt på julbordet? Då är det dags att göra upp löften inför 2016 som inkluderar djuren och planeten i ett större perspektiv. Bli medlem i en djurrättsorganisation! Att kämpa för en minskad animaliekonsumtion är en investering för alla på planeten i form av minskat lidande för djuren, mindre koldioxidutsläpp och regnskogsskövling samt att maten räcker till fler.