Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Gott nytt veganskt år

Jenny Luks - 8 år sedan

Vad hände på veganfronten 2015? Vad ser vi fram emot år 2016? Och hur ska tre aktuella veganer fira nyår? Jenny Luks guidar oss in i ett veganskt gott nytt år.

2015 års största veganhändelser

Årets veganska köttprodukt
Oumph. En prisbelönt sojaprodukt från östgötska Food for progress.

Årets veganska mejeriprodukt
Ultuna Mejeris ekologiska ostar baserade på cashewnötter.

Årets godsak
Glass i stora lass! GB har lanserat en risbaserad strut och Hemglass levererar havreglass. Nytt på marknaden är också Mormor Magdas med sina kokosglassar.

Årets restaurang
SJ. Det kanske låter torftigt men visst är det härligt att åka tåg och samtidigt äta vegansk middag i första klass eller en trevlig wrap i bistron.

Årets bok
2015 var året då ett tiotal veganska kokböcker släpptes, bland annat Vår Kokbok Vegan av Sara Begner/Coop Provkök och New Vegan av Jenny Mustard.

Årets media
Go’kväll i SVT, som bjudit in kocken Maximillian Lundin att laga veganskt varje vecka.

Årets klimatsmarta
Aqua faba. Någon smart person kom på att man kunde vispa maränger av kikärtsspad. Upptäckten spreds som en löpeld och kikärtsmaränger blev årets stora grej.

Årets bu
Havreföretaget Oatly förlorade i Marknadsdomstolen mot Svensk Mjölk. De måste sluta säga ”It’s like milk but made for humans” trots att det så klart är helt sant att kossans mjölk är till för kalven.

Årets bä
Företagen har vaknat och vågar satsa på veganskt. Quorn, Garant och Findus skryter i kapp om sina nya produkter och vegansk är numera ett säljargument.

Jenny frågar: 3 veganer – 2 nyårsfrågor

38-21-tegelaar02

Karolina Tegelaar Foto: Cecilia Möller

Karolina Tegelaar, forskare och författare till nio veganska bakböcker
1. Samma som på min jultallrik! Jag älskar julmat så alla chanser tas tillvara. Det blir senapsgriljerad veganskinka, gravad morotslax, inlagd senapsaubergine, prins-
korv, vegoköttbullar, Janssons frestelse, stuvad grönkål, brysselkål och rödbetssallad. Allt veganskt så klart!
2. Jag önskar att ett riktigt bra veganskt bakmargarin kommer ut på marknaden år 2016. Jag tycker det är dags för ett alternativ som smälter på tungan och som är mjukt och fluffigt i frosting, precis som den animaliska motsvarigheten.

 

Christer Lundberg Foto: Mattias Dellmo

Christer Lundberg Foto: Mattias Dellmo

Christer Lundberg, författare och programledare för Kvällspasset i P4
1. Snittar med avokado, finhackad rödlök och tångkaviar.
2. Att fler bestämmer sig för att sluta äta andras kroppsdelar.

 

Anna Lundqvist. Foto: Pamela Cortes Bruna

Anna Lundqvist. Foto: Pamela Cortes Bruna

Anna Lundqvist, jazzsångerska och kompositör
1. Till förrätt blir det Skagentoast, huvudrätt Oumph med potatisgratäng och efterrätt fryst snickerstårta. Tillbehören är dock viktiga, som trappistjulöl från Belgien och stout. Och lyxiga röror, gelé och rårörda lingon är icke att förglömma.
2. Hårdare djurskyddslagar på alla håll och ställningstagande från the fashion business. Tänk att kunna gå in på favvoaffären och veta att allt är cruelty free. Globalt: Snabbare utveckling av alternativ till djurförsök.

Jenny tipsar: Nytt år med större perspektiv

Du har kanske testat något vegetariskt på julbordet? Då är det dags att göra upp löften inför 2016 som inkluderar djuren och planeten i ett större perspektiv. Bli medlem i en djurrättsorganisation! Att kämpa för en minskad animaliekonsumtion är en investering för alla på planeten i form av minskat lidande för djuren, mindre koldioxidutsläpp och regnskogsskövling samt att maten räcker till fler.

Här finns Jennys veganska nyårsrecept!

Mat med Jenny

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar