Kämpa för kortare arbetstid
Harald Enoksson på tankesmedjan Velum menar i Syre den 14 augusti att kollektivavtal är osolidariska. Jag kan absolut hålla med om att ett problem med kollektivavtalen är hundrasidiga avtal som icke-jurister kan ha svårt att förstå. Ett ännu större problem med kollektivavtalen är att de är passiviserande.
Enligt kollektivavtalslagen förutsätter ett underskrivet avtal ”arbetsfred”. Facket får inte ta till stridsåtgärder men arbetsköparen kan börja smygförsämra det som avtalats. Länder med lägre facklig anslutning där kollektivavtalen är ovanliga har ofta fler konflikter på arbetsmarknaden än Sverige. Konflikter mellan arbete och kapital finns alltså naturligt och är inget som avtalats fram.
Att de som säljer sitt arbete organiserar sig och kräver förbättringar är en nyckel till en jämnt fördelad utveckling i ett land. Genom facklig organisering och kamp har till exempel städare fått upp sina löner betydligt i Sverige jämfört med till exempel USA.
Jag kan inte se att miljön gynnas av stora klasskillnader. Om man som Enoksson föredrar mänskligt arbete framför maskinarbete är arbetarrörelsen din bästa vän. I en tid av massarbetslöshet kämpar ofta facket mot tekniska rationaliseringar. Nu har vi den tekniska utveckling vi har. Vi kan inte backa, men vi kan ställa om till ett klimatsmartare samhälle för en hållbar framtid. Framför allt kan vi skapa fler arbeten genom att förkorta arbetstiden.
Vi har massarbetslöshet i Sverige, Enoksson pläderar sublimt för medborgarlön. Skulle medborgarlön göra att de arbetslösa kan känna att de äntligen får förverkliga sig själva utan att tvingas lönearbeta? Ska vi säga till ungdomarna att det där med arbete är överskattat? Min erfarenhet säger att många som är arbetslösa går ner sig ganska snabbt, vad blir skillnaden med medborgarlön?
Den tidiga arbetarrörelsen var betydligt mer demokratisk än dagens fackföreningar som alltmer liknar toppstyrda försäkringsbolag. Men det finns undantag. Många lokala LO-klubbar gör ett bra jobb för sina medlemmar. Hamnarbetarförbundet och SAC-Syndikalisterna har fortfarande basdemokratisk struktur, varav den senare sällan skriver på kollektivavtal.
Läs även Harald Enokssons inlägg, som Anders Malmros svarar på:
http://arkiv.tidningensyre.se/kollektivavtal-ar-osolidariska/