Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Kollektivavtal är osolidariska

Debatt, Harald Enoksson - 9 år sedan

Facket har lyckats framställa sig som ”den goda sidan” i en episk kamp mot det ondskefulla storkapitalet. Men när det gäller lönebildning så är ”den svenska modellen”, det vill säga att fack och storföretag gör upp i slutna rum och tvingar på oss hundra-sidiga avtal som ingen icke-jurist kan begripa, inte en synonym till allt det solidariska som gjort oss stolta över Sverige.

Det är bara ett av många olika sätt att åstadkomma en jämnare inkomstfördelning. Ett ineffektivt sätt, och dessutom osolidariskt genom att det i praktiken förbjuder anställning av dom minst produktiva.

Kollektivavtal är att placera den understa klassen i bidragsförvaring för att den lägre medelklassen ska få högre lön, bil och hus och känna sig ”som folk”. Det är att marinera trasproletären i den ena åtgärden efter den andra för att hen inte ska smita in på arbetsmarknaden och sänka priset för dom anständiga arbetarna, precis som när Saudiarabien gömmer sin olja under marken för att få ut ett högre pris för den.

Med den lilla skillnaden att reservoljan i det här fallet har känslor (till exempel skam över otillräcklighet), och att kartellpremien inte går till palats i öknen utan till att den som har begränsad kompetens, men ändå befinner sig på insidan tack vare kontakter och majoritetstillhörighet, ska få råd med mer av det som klassen över unnar sig.

Denna ordning, som inte är framsprungen ur någon medveten plan utan endast är resultat av maktkamp mellan organiserade egen-
intressen och därmed lika legitim som en vapenritad gräns i öknen, orsakar inte bara ineffektiviteter och orättvisor utan även en sämre miljö. Mänskligt arbete är i normalfallet miljövänligare än maskinarbete, bland annat för att det bränsle vi häller i oss hade konsumerats ändå.

Därför brukar miljövänner arbeta för skatte-
växling, att vi sänker skatten på arbete och höjer den på utsläpp. Vi vill ha en ekonomi med högre andel mänskligt arbete och lägre andel andra insatsfaktorer. Men för arbetsköparen fungerar kollektivavtal precis som en inkomstskatt. Höga löner gör att en företagare, eller annan produktionsorganisatör, ser till att det blir mindre arbete och mer automatisering, resursförbrukning och import.

Skillnaden är förstås att en stor del av kollektivavtalspremien går direkt till den anställde som en slags lönesubvention. Den anställde upplever det som att hen ”arbetar och gör rätt för sig” och inte ”ligger samhället till last”, men det är precis vad hen gör eftersom kollektivavtalspremien är en konstgjord pris-
ökning som betalas av konsumenten precis som vilken skatt som helst.

Pengarna tar inte omvägen via någon extern budget, men flödet är till sin konsekvens detsamma som när någon arbetar på praktik/låtsasjobb, får några tusen i månaden för det och Arbetsförmedlingen betalar resten. Ett kostbart skådespel för att upprätthålla idén att dom flesta ska ha lönearbete som sin huvudsakliga inkomstkälla och att resten av oss ska betraktas som problem, på vilka vi ska diskutera lösningar, program, terapi och coachning.

Kollektivavtal är arbetslinjen. Men det är inte ”sjysta löner” som ska ge oss välstånd, samhörighet och frihet. Vi kan och vi bör för-
dela vårt välstånd utan att ta omvägen via löne-
rullorna på Ingeborgs bageri.

 

Läs även Anders Malmros svar till Harald Enoksson: 
http://arkiv.tidningensyre.se/kampa-for-kortare-arbetstid/

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar