Noll koll på kolet
Det ryska stenkol som eldas för Stockholms fjärrvärme har lågt pris och bra svavelhalt. Dödsolyckor i kolbrotten och fördärvade lokalmiljöer har ingen tänkt på. ”Man använder inte begrepp som hållbarhet när det gäller de här bränslena”, säger Ulf Wikström på Fortum Värme.
Ryssland har stängt många av de ökända kolgruvor som utgjorde ryggraden i den sovjetiska industrin. De kvarvarande är dock ofta illa underhållna och ventilerade. För några år sedan noterade det ryska energiministeriet att ett fyrtiotal kolgruvearbetare förolyckas årligen enbart i metangas-
explosioner. De verkliga siffrorna kan vara långt högre.
Enorma dagbrott har ofta ersatt gruvorna med än större miljöpåverkan som följd. Vatten förorenas, dammoln ger upphov till lungsjukdomar i tätorter och stora mängder växthusgaser släpps ut i atmosfären, rapporterar den ryska miljögruppen Ekozasjtjita. I höstas släppte aktivisterna en film där kolindustrin i Kuznetskbäckenet, som har de största fyndigheterna, anklagas för folkfördrivning och miljöförstörning.
Ryska kolbolag
Vilka fyndigheter Stockholms kol kommer ifrån vill inte Fortum avslöja. Koncernen åberopar konkurrrensskäl och uppger bara att de köper från två av de ”fyra stora” ryska kolleverantörerna. Den svenske hållbarhetschefen Ulf Wikström anser själv att bolagen borde redovisas.
– Personligen så tycker jag det.
I vilken mån har Stockholms stad uttryckt intresse för att det inte är vidriga arbetsförhållanden och miljöskadlig verksamhet?
– Jag tycker, både när det gäller kol och eldningsolja som vi alla använder, att man pratar inte så mycket om värdekedjan uppåt. Man tänker kanske inte på att det finns förmodligen bra och mindre bra leverantörer. I vårt företag är ju strategin inriktad på att så fort som möjligt sluta använda kol, säger han.
Inga inspektioner
Fortum säger sig inte ha genomfört några inspektioner av arbetsvillkor eller miljöpåverkan i Ryssland trots att uppåt 90 procent av koncernens kol härstammar därifrån. Bolaget hänvisar till branschinitiativet Better Coal som uppmanar leverantörerna att betygsätta sig själva efter en uppförandekod. Fortum Värme hoppas att det ska leda till handlingsplaner och revisioner på plats.
Miljöpartiets styrelseledamot i Fortum Värme, Vivianne Gunnarsson, utgår från att förhållandena i kolgruvorna är undermåliga och säger att bättre kontroll vore bra men är svår att genomföra. Efter frågorna från Syre kontaktar hon Fortum Värme som då redovisar sina leverantörer mot löfte att inte avslöja dem för allmänheten.
– De har berättat det för oss nu.
Har du kollat upp bolagen?
– Jag kan inte kolla upp företag på det sättet. Kom igen om ett år så får jag se om jag kan säga mer.
Tycker du att Fortum Värme och staden borde göra egna leverantörsrevisioner med hjälp av oberoende granskare?
– Jag vet inte det ännu. Jag tycker de kan jobba som de gör.
Läs mer här om kolkraften i Stockholm!