Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Zikaviruset leder till debatt om aborträtten i Brasilien

Mario Osava/IPS - 8 år sedan

Den snabba spridningen av zikaviruset i Brasilien har gett nytt bränsle till debatten om landets strikta abortlagar. Aktivister och experter som vill reformera lagstiftningen stöter dock på hårt motstånd från konservativa och religiösa grupper.

Kvarteret Bom Jardim i storstaden Fortaleza i nordöstra Brasilien, den region som drabbats hårdast av zikaviruset. Bristen på ordentliga avlopp och dumpningen av sopor längs stadens floder har skapat perfekta förhållanden för de mygglarver som frodas i stillastående vatten. Foto: Mario Osava/IPS.

Kvarteret Bom Jardim i storstaden Fortaleza i nordöstra Brasilien, den region som drabbats hårdast av zikaviruset. Bristen på ordentliga avlopp och dumpningen av sopor längs stadens floder har skapat perfekta förhållanden för de mygglarver som frodas i stillastående vatten. Foto: Mario Osava/IPS.

Zikaviruset misstänks förorsaka fosterskadan microcefali, som kan leda till svåra skador hos barn genom att de föds med onormalt små huvuden och bland annat kan drabbas av synskador, förlamning och utvecklingsstörningar.

– Vi uppmanar samhället att föra en rationell och öppen debatt om den lag som förbjuder aborter, säger juristen Silvia Pimentel till IPS.

Hon är en av 23 medlemmar i en oberoende expertgrupp som granskar hur Brasilien lever upp till FNs deklaration mot diskriminering av kvinnor och menar att abort bör tillåtas i de fall där det finns en risk för att fostret kan ha drabbats av mikrocefali.

I Brasilien finns sedan länge ett förbud mot aborter, med två undantag – när kvinnans liv är hotat eller då graviditeten är resultatet av en våldtäkt. För några år sedan infördes också ett tredje undantag, som innebär att abort även är tillåten i fall där fostret saknar hjärna och därmed inte skulle kunna överleva. Barn som föds med mikrocefali kan dock överleva.

– I dessa fall bör vi diskutera kvinnors rätt att själva besluta om de vill fortsätta med sin graviditet, efter att de tillsammans med sin partner fått information om att barnet riskerar svåra skador, säger Clair Castilhos, ordförande för organisationen Nationella feministiska nätverket för reproduktiva rättigheter.

Clair Castilhos och många andra aktivister anser att Brasilien helt bör avkriminalisera aborter. Men i den situation som nu råder anser många att landets högsta domstol åtminstone bör införa ett fjärde undantag i abortförbudet, som även inkluderar mikrocefali.

Samtidigt har landets abortmotståndare, under ledning av religiösa grupper, inlett en motkampanj på sociala medier där de argumenterar för att abort av foster som drabbats av skador på grund av zikaviruset påminner om den form av ”rashygien” som nazisterna ägnade sig åt.

Förra veckan uppmanade FN länderna i Latinamerika att på grund av zikaviruset ge regionens kvinnor tillgång till preventivmedel, däribland dagen-efter-piller och säkra aborter.

Mellan oktober, då man först började misstänka en koppling mellan zikaviruset och mikrocefali, och fram till den 30 januari i år har 404 fall av mikrocefali bland nyfödda i Brasilien konstaterats. Ytterligare 3 670 fall är samtidigt under utredning.

Zikaviruset sprids av myggan aedes aegypti, samma mygga som även sprider andra sjukdomar, som denguefeber. De som drabbas av zikaviruset känner ofta inte ens av det, medan andra kan drabbas av milda symptom, däribland feber, som kan vara mellan tre och sju dagar. Det utbrott som nu har drabbat Brasilien är det största som hittills har rapporterats, men på grund av de milda symptomen är det samtidigt svårt att veta exakt hur många som drabbats.

Den 1 februari förklarade Världshälsoorganisationen WHO att zikaviruset utgör ett globalt hot mot folkhälsan och organisationen talar om en ”explosionsliknande” spridning av viruset i Latinamerika.

Nyligen lanserades en kampanj där 220 000 soldater i Brasilien har skickats ut för att bekämpa de myggor som sprider zikaviruset, samtidigt som allmänheten uppmanas att delta i saneringen av platser där myggorna kan föröka sig – däribland i stillastående vatten runt människors bostäder.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar