Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Vi måste själva göra verklighet av principerna

Krönika, Petra Östergren - 9 år sedan

Ett tag kändes det som att det höll på att gå en propp i huvudet av flyktingdebatten. Att mänskor engagerade sig så sedan bilden av den döde pojken i vattenbrynet hade publicerats var ju enastående. Det samlades in och det delades ut, det skrevs artiklar och det planerades insamlingsgalor. Att flyktingkvoterna skulle dras ner var det inte längre tal om. Men jag undrade hur lösningarna på boende- och arbetsmarknaden skulle se ut? För att vara känslomässigt (och tillfälligt) involverad är ju en sak. Att komma med konkreta, realpolitiska förslag en annan.

Men så började även de texterna trilla in. Patrik Kronqvist undrade i Expressen vilka incitament som behövs för att byggare ska bygga och föreslog nätförmedlingar där folk kunde hyra ut bostäder i andra hand med flerspråkiga kontrakt. Östsvenska Handelskammaren visade att 85 procent av deras företagare var missnöjda med hur politikerna skötte integrationen och ville att S och M enades, talade så vanligt folk förstod hur de tänkte och sedan levererade resultat.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, varnade i samma veva för att låta flyktingmottagandet bli en strategi för att få krympande kommuner att växa. Människor med svåra upplevelser ska inte ha ansvar att vända en trend som kommunerna själva inte klarat av. Risken är utanförskap och koncentrerad fattigdom.

Fast proppvarningen i huvet avtog ändå inte. Särskilt inte när integrations- och boendechef Eva Nordfjell blev avskedad eftersom hon låtit en asylsökande praktisera i köket i ett av boendena i Orsa. Liksom när en vän påpekade att den nuvarande regeringen nog var för svag för att utveckla och driva strukturella reformer, och medan dessa lät vänta på sig ökade människors vanmakt – vilket ledde till ökat stöd för SD.

En DN-krönika av Bengt Ohlsson fick polletten att trilla ner. Under sommaren hade hans frustration över ett lokalradioprogram ökat och till slut fick han nog. De sarkastiska besserwisserkommentarer som den äldre kvinnliga programledaren strött över den yngres mediala nymodigheter hade övergått från beundran till irritation. Så när den yngre entusiastiskt berättade om Snapchat och den äldre, återigen ointresserad och avfärdande, frågade vad det var, fräste Ohlsson mot radioapparaten: ”Men googla det då, ditt lata helvete!” – och insåg att den gnälliga kvinnan var han själv.

Hans ord fick mig att förstå att min irritation handlade om insikten om var förändringen måste ske. Och av vem. För det är ju en sak att skriva en och annan krönika eller statusuppdatering. Det är en helt annan att ge sig in i det politiska vardagsarbetet. Att nöta, träta, lobba och samverka. I åratal. Bara för att i bästa fall få till stånd en minimal regelförändring. För den slags förändring som behövs åstadkoms inte bakom ett tangentbord. Eller bakom en anarkistisk kritik av parlamentarismen. De frihetliga, och till viss del liberala, principerna bakom decentralisering, avbyråkratisering och ökad medborgarmakt blir just bara principer så länge inte någon ser till att göra verklighet av dem. Och vem ska denna någon vara – om inte jag?

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar