Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Vi bytte ut schampot mot rågmjöl

Malin Bergendal - 9 år sedan

Om det går bra att tvätta håret med ett par skedar rågmjöl och lite vatten, varför ska vi då köpa schampo i plastflaskor med kryptisk innehållsförteckning? undrade vi. En testgrupp på sex personer använde den så kallade rågmjölsmetoden i tre veckor. Det är dags att titta på resultatet. Hur blev det, och vill vi fortsätta?

Så här gjorde vi, med vissa variationer, och så här tyckte vi om resultatet:

Benita, 43 år
Hår: Lite vågigt blont hår med blekta slingor. Det brukar vara torrt i längderna och fett i hårbotten.
Hårtvätt med mera i vanliga fall: Varannan dag, med ett no poo-schampo. Har bland annat använt balsammetoden tidigare.
Rågmjölstvätt: Varannan dag.
Resultat: Det blir verkligen rent. Och håller sig rent lika länge som med vanlig tvätt. Håret känns tjockare men tyvärr blir det också mer flygigt, ser risigare ut än vanligt. Det har inte förändrats under de här veckorna.
– Jag kommer inte att fortsätta bara med rågmjölstvätt, det är jag för fåfäng för. Men jag kommer byta ut en och annan vanlig tvätt även framöver.

Malin, 52 år
Hår: Vågigt hår som är färgat med henna och indigo. Lite torrt när det är nytvättat.
Hårtvätt med mera i vanliga fall: Var tredje dag, växlar mellan ett no poo-schampo och ett annat silikonfritt med sulfater.
Rågmjölstvätt: Var tredje dag, har provat med och utan surskölj.
Resultat: Det blir rent men kändes lite torrt och platt i början. När jag blandade lime i sköljvattnet och sköljde med svalare vatten blev det ungefär som vanligt.
– När schampot tar slut kommer jag att fortsätta med rågmjöl och prova att blanda i honung, kokosolja och kanske någon eterisk olja som luktar gott. Det känns bra att kunna göra sin hårtvätt själv och ha koll på innehållet.

Vincent, 23 år
Hår: Krulligt, blont hår som lätt blir fett i hårbotten.
Hårtvätt med mera i vanliga fall: En gång i veckan, använder no poo-schampo. Har tidigare använt olika kombinationer av bikarbonat, äppelcidervinäger, honung och balsam.
Rågmjölstvätt: En gång i veckan, med honung och mandelolja i.
Resultat: Som vanligt.
– Ja, jag kommer att fortsätta med rågmjöl.

Louie, 29 år
Hår: Halvlångt, blont, nästan rakt, lite torrt och flygigt
Hårtvätt med mera i vanliga fall: Tvättar med vanligt schampo varannan dag.
Rågmjölstvätt: Varannan dag.
Resultat: Håret blir rent och lite rakare, torrare och flygigare än vanligt.
– Jag kommer att fortsätta, jag gillar det som fan!

Hanna, 27 år
Hår: Halvlångt, cendréfärgat, nästan rakt, blir ofta fett i hårbotten och torrt i längderna.
Hårtvätt med mera i vanliga fall: Tvättar med vanligt schampo varannan dag, färgar och tonar håret ibland, har använt henna förut men har intensivtoning nu.
Rågmjölstvätt: Varannan dag.
Resultat: Bra.
– Det blir lite rakare och känns sammetsaktigt, jag gillar det! Det håller sig rent längre också, det känns inte fett så fort. Sista veckan gjorde jag en intensivtoning, och efter det rubbades balansen och håret känns lite fetare. Men jag kommer att fortsätta med rågmjöl.

Aldous, 5 år
Hår: Spikrakt, brunsvart, blankt.
Hårtvätt med mera i vanliga fall: Vanligt schampo, men det behövs väldigt sällan.
Rågmjölstvätt: Några gånger under perioden.
– Det blev väldigt fint, det känns tjockt och glansigt och lite puffigt, säger Hanna, som är mamma till Aldous.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar