Vem är invandrare?
En invandrare i Sverige är någon som har flyttat hit från ett annat land, men frågan är om det egentligen är ett meningsfullt begrepp. Det är ett ord som alienerar, skriver Maria Wetterstrand.
Jag hör folk säga saker som ”Det finns för många invandrare i Sverige”, ”Hon är invandrare”, ”Invandrarna måste lära sig bättre svenska”, ”Jag har inget emot invandrare” eller ”Invandrarna måste integreras bättre”. Det där ordet invandrare. Vem är det egentligen?
Paulo är född i Uruguay, flyttade till Stockholm när han var ett år gammal. Under sin uppväxt gick han några år på svensk skola i ett afrikanskt land där hans far jobbade för svenska Sida, men till största delen är han uppväxt i en förort till Stockholm.
Johan är född i Sverige men växte upp i Brasilien och Italien. Där gick han i skolan och även om hans mormor skickade honom svenska klistermärken så var hans hem inte här. Han talade portugisiska med sina vänner, såg gissningsvis på brasiliansk TV och spelade fotboll på portugisiska. Först i gymnasiet flyttade han till Sverige.
Andrea är född och uppväxt i Schweiz. Hon har två svenska föräldrar och talar svenska utan brytning, men tills hon var arton hade hon aldrig bott i Sverige. När hon flyttade till Uppsala för att studera tyckte hennes studentkompisar att hennes svenska var väldigt gammaldags och det var konstigt att hon inte kände till några svenska barnprogram.
Vem är invandrare? Låt oss titta på några definitioner. Enligt Nationalencyclopedin är det ”en person som flyttar från ett land till ett annat för att bosätta sig där en längre tid”. År 2000 skrevs en rapport i departementsserien, en DS, som tog upp hur begreppet bör och inte bör användas i myndigheter och lagstiftning. Där slogs fast att begreppet inte bör användas för personer födda i Sverige. Samtidigt, i SCBs statistik är ”återinvandrade svenska medborgare” den största invandrargruppen år 2013. Enligt SCB och Nationalencyklopedin är alla tre ovan nämnda personer invandrare.
I samma DS föreslås begreppet ”person med utländsk bakgrund” användas för personer med minst en utlandsfödd förälder. Mina barn har alltså ”utländsk bakgrund”. Jag kan inte låta bli att undra när detta någonsin kan vara relevant, utom för dem själva förstås. När kan samhället ha något behov av att klumpa ihop alla svenskar som har minst en utlandsfödd förälder?!
På samma sätt är det sällan vi egentligen har behov av ordet invandrare. Om vi ska prata integration (ett ord att ägna en ny krönika åt) så vore det bättre att förklara vilka det är som ska integreras i vad. Om några behöver lära sig bättre svenska, vilka är det då? Det är knappast åländska uppsalastudenter som åsyftas.
Den största gruppen invandrare i Sverige är faktiskt just finländare (och ja, ålänningar, i detta ingår även ni). Vilket får mig att tänka på att i Finland används vanligen ordet utlänningar, eller ulkomaalaiset, om invandrare. Det användes i Sverige också tidigare. Allt för att peka ut vissa som främlingar. Även invandrare är alienerande. Det vore bättre om vi helt enkelt sa vad vi menade.