Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Vegoforum vill diskutera strategier kring vegomat

Jenny Luks - 8 år sedan

Lördagen den 5 mars fylls ABF-huset i Stockholm återigen av vegointresserade besökare. Arrangörerna ser att vegofrågan har medvind.

Arrangörerna berättar att vegofrågan har medvind. Foto: Katri Kapanen.

Vegoforums tema i år är ”Vego var dag”. Foto: Katri Kapanen.

Det är dags för femte upplagan av Vegoforum och temat i år är ”Vego var dag”. Arrangörer är föreningen Svensk mat- och miljöinformation tillsammans med ABF Stockholm.

– Med den lilla ordleken ”Vego var dag” har vi i år fokus på det vardagliga vegolivet och hur vi får fler att välja vego varje dag, säger Sanna Ekedahl från arrangörsgruppen.

Vegoforum är inte en matmässa i klassisk mening, utan en dag för samtal och inspiration. På programmet finns ett 15-tal punkter, bland annat kommer etologen Lena Lindström från Djurens rätt att prata om djuren i djurindustrin, nutritionisten Pernilla Berg berättar om den mytomspunna sojabönan och det arrangeras en workshop för icke-vita i djurrättsrörelsen.

Sanna Ekedahl kommer ha fullt upp under dagen men det kan finnas luckor för att själv hinna lyssna.

– Jag hoppas verkligen jag hinner gå på forskaren Patricia Lorenzonis föredrag om det blodkantade, konfliktfyllda läget i det brasilianska jordbruket och dess koppling till svensk konsumtion – ett tema vi velat få in sen första Vegoforum för fem år sedan.

”Det råder inte längre några tvivel om att animalieindustrin har långtgående negativa konsekvenser för djur, människor och miljö” skriver Vegoforum på sin hemsida. Syftet med dagen är att undersöka hur den samlade kunskapen ser ut i dag, hur den kan användas i vår vardag och inspirera andra.

– Jag tror Vegoforum utgör en av många pusselbitar. Ur mitt perspektiv har vegofrågan enorm medvind just nu och vi hoppas att vårt bidrag fortsätter att belysa den från olika håll. På det sättet hoppas vi kunna möjliggöra för så många som möjligt att hitta sin väg in i vegovärlden och uppmuntra till politisk handling bland oss som redan klivit in, säger Sanna Ekedahl.

Även om Vegoforum inte syftar till att vara en matmässa kommer det givetvis finnas utställare som exempelvis Vegusto och Ultuna Mejeri. Det innebär att det går utmärkt att smaka och köpa med sig vegetabiliska ostar och annat gott. Och nytt för i år är samarbetet med ABF Stockholms egen, nyöppnade restaurang Cirkeln.

– På menyn kommer finnas värmande soppa, mustig gryta, matig sallad, lyxiga mackor och kryddiga wraps. Vi vet ännu inte vad fantastiska kakboksförfattaren Karolina Tegelaar kokar ihop i smyg tillsammans med Cirkeln. Den som kommer den 5 mars får se, säger Sanna Ekedahl.

vegoforum_logo

Fakta: Vegoforum

Hela programmet och alla utställare finns på Vegoforums hemsida: vegoforum.se

När: Lördagen den 5 mars kl 10-16

Var: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Fri entré eller frivillig summa.

Möt Syre som också kommer vara på plats.

Mat med Jenny

Läs också Jenny Luks tips om nya veganska innovationer!

 

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar