Vatten i centrum för hållbar utveckling
Förra veckan samlades forskare från hela världen i Stockholm för årets Världsvattenvecka och i år präglades arrangemanget av FNs stora kommande konferenser om hållbar utveckling och klimatavtalet. Forskarna trycker på att vattenfrågorna måste få större utrymme i diskussionen om världens framtid.
Mänsklig värdighet var ett begrepp som återkom under den 25e Världsvattenveckan som inleddes söndagen den 23 augusti. Arrangören Siwi (Stockholm international water institute) tog fasta på att 2015 är ett år med flera stora beslut för mänskligheten och årets tema var ”Vatten för utveckling””.
– Vi på Siwi tycker att det är en hållbarhetsfråga och det är integrerat i vårt förhållningssätt. Rent och tillräckligt med vatten handlar om människors överlevnad och värdighet, säger Karin Lexén, chef för Världsvattenveckan och internationella processer på Siwi.
I slutet på september ska representanter från världens länder fatta beslut om hur nationer och organisationer ska fortsätta med det arbete som skett under de åtta Millenniemålen (Millennium development goals) som antogs i FN för att minska fattigdomen. I år är det slutpunkten för dessa mål, och en ny uppsättning mål har arbetats fram. Förslaget som nu ligger på bordet innehåller 17 mål för hållbar utveckling (Sustainable development goals) och till skillnad från Millenniemålen innefattar de alla människor, inte bara fattiga i utvecklingsländer.
– Det är viktigt att det är globala mål som ska genomföras i alla länder, men fortfarande är den övergripande målsättningen att minska fattigdom och bidra till en rättvis och hållbar utveckling. Det finns fattiga människor även i rika länder och i den ökande gruppen med medelinkomstländer som BRICS-länderna, säger Karin Lexén.
Vatten och sanitet för alla
FNs generalsekretare Ban Ki-moon talade i slutet av förra året om de nya hållbarhetsmålen som “vägen till värdighet” och som en agenda som är universell och omvälvande, med en bas av rättigheter och med människor och planeten i centrum. Tillgång till vatten och sanitet för alla samt hållbar hantering av vatten, finns med som ett av målen. Karin Lexén tycker sig också se att intresset för vattenfrågorna ökar.
– Det är ett uttryck för att fler anser att det inte finns tillräckligt med vatten för att klara energitillgång, mat och hälsa, men olika aktörer, som näringslivet och regeringar, ser på frågan på olika sätt, säger hon.
World Economic Forum redovisade i sin rapport “Global risk report” för 2015 att en vattenkris är den globala kris som utgör det största hotet mot både länder och industrier under de kommande 10 åren.
Ökade svenska problem
Karin Lexén tycker att det även finns en ökad förståelse i Sverige för att rent vatten är en viktig del av ett hållbart samhälle.
– Vi är vana vid att ha jättebra kranvatten, men det kommer upp nya problem som vi inte kan hantera med nuvarande infrastruktur som till exempel kemikalier och bakterieutbrott. Vi kommer att behöva renovera våra gamla system och det kommer bli en allt viktigare fråga framöver.
Hon påpekar att med ökade klimatproblem kommer det också att bli ökade problem med översvämningar här, något vi redan sett hända.
– Jag tycker dels att vi behöver tänka på hur vi bygger nya bostadsområden och ny infrastruktur med tanke på detta.
Vi blir också påverkade genom de varor som våra svenska företag
importerar, till exempel livsmedels-
importörer eller textilföretag som importerar kläder från områden med ökande vattenproblem.
– Så vad vi äter och vad vi har på oss – var det kommer ifrån och hur det har producerats – är något vi kan tänka på.
Vatten i nya FN-målen
Hållbarhetsmålen är nu i princip redan färdigförhandlade, påpekar Karin Lexén, processen har pågått sedan 2012.
– Vi är väldigt glada över att det finns ett vattenmål med. Det innefattar både sanitet, vattenanvändning och ekosystem. Nästa steg är att följa upp hur de genomförs och att det sker på ett effektivt och koherent sätt.
I Siwis tongivande rapport inför nästa vecka, en sorts programförklaring, lyfter en mängd forskare från olika delar av världen flera skilda ämnen kopplade till vatten som sanitet och hygien, informationsteknologi i stadsutveckling, ekosystemens resiliens, textilindustrin och mänsklig säkerhet.
Förutom de nya utvecklingsmålen har arbetet med att ta fram ett nytt klimatavtal börjat nå fram till mållinjen. Efter flera misslyckade försök har slutpunkten satts till FNs klimatmöte i Paris (COP21) i början på december.
Siwi och deras samarbetspartners, som forskare, näringsliv och vatten organisationer kopplade till institutet, argumenterar nu för att vattenfrågan måste lyftas även i detta avtal och integreras i alla områden som den avgörande del av både mänskligt och övrigt liv som den faktiskt är.
Vattenkoppling saknas
Karin Lexén och hennes kollegor skriver i rapporten att det finns mycket kunskap om kopplingen mellan klimat och vatten på lokal och nationell nivå i många länder men än så länge finns inte vatten nämnt i avtalstexten inför klimatmötet i Paris.
– Vi kommer att följa klimatförhandlingarna, och hoppas på ett bra avtal som sätter kurs för de problem vi har, men vattenfrågan kommer troligen inte vara med. Det är märkligt med tanke på det nära förhållandet mellan vatten och klimat, och att 90 procent av alla naturkatastrofer är kopplade till vatten. Klimat och vatten behöver integreras bättre.