Västsahara i medieskugga
Marocko håller Västsahara i medieskugga och reportrar släpps sällan in. IPS har träffat Ahmed Ettanj som är en av få lokala medieak tivister som bevakar området.
För tillfället söker han tillgång till en lägenhet i centrala al-Ayun, med utsikt över det torg där nästa demonstration för självständighetsrörelsen ska hållas.
– En sådan plats är viktig för att vi ska kunna bevaka den marockanska polisens brutalitet, säger 26-årige Ahmed Ettanj från gruppen Equipe Media.
Det finns inga nyhetsbyråer på plats och utländska journalister nekas tillträde – eller utvisas om de grips, förklarar han.
Det bekräftas bland annat av den spanske journalisten Luís de Vega. Han utvisades 2010 och förklarades persona non grata av de marockanska myndigheterna efter att ha tillbringat åtta år i Marockos huvudstad Rabat.
– Västsaharafrågan är en av de känsligaste för journalister i Marocko. De av oss som vågar ta itu med den får ta konsekvenserna, säger Luís de Vega till IPS.
I år är det 40 år sedan Marocko inledde ockupationen av Västsahara, ett område lika stort som Storbritannien, efter att Spanien släppt kontrollen över den forna kolonin. Polisario leder den västsahariska motståndskampen och erkänns av FN som legitim representant för det västsahariska folket. Sedan Polisario och Marocko undertecknade vapenvilan 1991 har Marocko i princip kontrollerat hela området, även Atlantkusten. Västsahara står på FNs lista över länder som ska avkoloniseras.
I dag bor en stor del av Västsaharas befolkning i algeriska flyktingläger i Tindouf. Equipe Media har kontakt med Polisario som har sin bas där och även med 24-årige Hayat Khatari, den enda reporter som öppet arbetar för västsaharisk tv.
Hayat Khatari började arbeta som journalist 2010 när lägret Gdeim Izik utanför al-Ayun stormades av marockanska myndigheter. Lägret hade uppförts i protest mot Marockos ockupation av Västsahara.
– Vi måste arbeta hårt och utsätta oss för stora risker för att kunna balansera propagandan som sprids från Marocko, säger Hayat Khatari till IPS.
Hon berättar att hon senast greps i december 2014 eftersom hon bevakat en demonstration för självständighetsrörelsen i juni samma år. Efter några dagar i fängelse släpptes hon, till skillnad från Mahmood al Lhaissan, som tidigare arbetade för västsaharisk tv.
Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser meddelade i mars att Mahmood al Lhaissan tillfälligt släppts den 25 februari, åtta månader efter att han greps i al-Ayun, men att han ska ställas inför rätta bland annat för deltagande i en ”väpnad sammankomst”.
Amnesty International och Human Rights Watch har återkommande fördömt människorättskränkningar i Västsahara under de senaste årtiondena.
IPS har utan framgång sökt marockanska myndigheter för kommentarer gällande människorättsbrott i Västsahara.