Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Västsahara i medieskugga

Karlos Zurutuza /IPS - 9 år sedan

Marocko håller Västsahara i medieskugga och reportrar släpps sällan in. IPS har träffat Ahmed Ettanj som är en av få lokala medieak tivister som bevakar området.

Ahmed Ettanji vid Equipe Media redigerar ett klipp från en demonstration för självständighetsrörelsen i det ockuperade Västsahara. Foto: Karlos Zurutuza /IPS

Ahmed Ettanji vid Equipe Media redigerar ett klipp från en demonstration för självständighetsrörelsen. Foto: Karlos Zurutuza /IPS

För tillfället söker han tillgång till en lägenhet i centrala al-Ayun, med utsikt över det torg där nästa demonstration för självständighetsrörelsen ska hållas.
– En sådan plats är viktig för att vi ska kunna bevaka den marockanska polisens brutalitet, säger 26-årige Ahmed Ettanj från gruppen Equipe Media.
Det finns inga nyhetsbyråer på plats och utländska journalister nekas tillträde – eller utvisas om de grips, förklarar han.

Det bekräftas bland annat av den spanske journalisten Luís de Vega. Han utvisades 2010 och förklarades persona non grata av de marockanska myndigheterna efter att ha tillbringat åtta år i Marockos huvudstad Rabat.
– Västsaharafrågan är en av de känsligaste för journalister i Marocko. De av oss som vågar ta itu med den får ta konsekvenserna, säger Luís de Vega till IPS.

I år är det 40 år sedan Marocko inledde ockupationen av Västsahara, ett område lika stort som Storbritannien, efter att Spanien släppt kontrollen över den forna kolonin. Polisario leder den västsahariska motståndskampen och erkänns av FN som legitim representant för det västsahariska folket. Sedan Polisario och Marocko undertecknade vapenvilan 1991 har Marocko i princip kontrollerat hela området, även Atlantkusten. Västsahara står på FNs lista över länder som ska avkoloniseras.

I dag bor en stor del av Västsaharas befolkning i algeriska flyktingläger i Tindouf. Equipe Media har kontakt med Polisario som har sin bas där och även med 24-årige Hayat Khatari, den enda reporter som öppet arbetar för västsaharisk tv.
Hayat Khatari började arbeta som journalist 2010 när lägret Gdeim Izik utanför al-Ayun stormades av marockanska myndigheter. Lägret hade uppförts i protest mot Marockos ockupation av Västsahara.
– Vi måste arbeta hårt och utsätta oss för stora risker för att kunna balansera propagandan som sprids från Marocko, säger Hayat Khatari till IPS.

Hon berättar att hon senast greps i december 2014 eftersom hon bevakat en demonstration för självständighetsrörelsen i juni samma år. Efter några dagar i fängelse släpptes hon, till skillnad från Mahmood al Lhaissan, som tidigare arbetade för västsaharisk tv.
Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser meddelade i mars att Mahmood al Lhaissan tillfälligt släppts den 25 februari, åtta månader efter att han greps i al-Ayun, men att han ska ställas inför rätta bland annat för deltagande i en ”väpnad sammankomst”.

Amnesty International och Human Rights Watch har återkommande fördömt människorättskränkningar i Västsahara under de senaste årtiondena.
IPS har utan framgång sökt marockanska myndigheter för kommentarer gällande människorättsbrott i Västsahara.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar