Värnplikt och Nato på Folk och Försvar
I veckan hölls den 70:e upplagan av Folk och Försvars tredagarskonferens i Sälen. Som vanligt hamnade då försvarsfrågorna på mediernas agenda och det kom denna gång särskilt att handla om värnplikten och Nato.
I sitt öppningstal uttryckte utrikesminister Margot Wallström en önskan om en återkomst av värnplikten, i en modern och mindre tvingande form. Detta väckte stor uppmärksamhet även om hon senare förtydligade att det är en personlig uppfattning. Högt på mediernas dagordning hamnade också försvarsminister Peter Hultqvists vapenfria tjänst, som enligt Svenska Dagbladet beviljades på grund av samvetsskäl och inte efter bråk med befälen som försvarsministern tidigare hävdat.
I sitt tal på konferensen riktade Peter Hultqvist i sin tur kritik mot ”lögn och förbannad dikt” kring värdlandsavtalet med Nato, som riksdagen ska rösta om till våren. Myter och felaktigheter sprids, menar han, om att avtalet kan ge straffrihet för soldater och Natobaser och kärnvapen på svensk mark.
– Inget sker utan regerings- och riksdagsbeslut, menar han.
Svenska Freds tillhör dem som kritiserat avtalet och dess ”mycket svävande” formuleringar. Inför Folk och Försvars konferens lyfter de också frågan om kärnvapen på svensk mark. Organisationens ordförande Anna Ek är på plats i publiken i Sälen och hon frågar Peter Hultqvist hur han ser på paragrafen om att samarbetet ska ske i enlighet med Natos policy, där kärnvapen ingår. Peter Hultqvist anser att det handlar om feltolkning.
Till Expressen säger Anna Ek senare att det är ignorant att vifta bort de ”många namnkunniga personer som har frågor”.
– Det är ett extremt märkligt förhållningssätt till offentlig debatt och diskussion. Jag tycker att det är oproffsigt som minister att bemöta ett engagemang för försvars- och säkerhetspolitik på det här sättet, säger ordföranden Anna Ek, som efterlyser att det som Peter Hultqvist sagt även ska finnas med i avtalstexten.