Värmerekord i februari
För femte gången i rad slog den globala temperaturen rekord förra månaden och värmeböljan väntas fortsätta. Globalt var medeltemperaturen under februari 2016 mellan 1,15 and 1,4 grader varmare än vanligt.
Norra halvklotet visar sig dock vara betydligt varmare än så. För första gången i modern tid var medeltemperaturen i februari två grader över det normala värdet på norra halvklotet. Det rapporterar Slate’s Future Tense som tittat på siffror av National Centers for Environmental Prediction (NCEP) i USA.
Gustav Strandberg, som är klimatforskare på SMHI, har inte sett siffrorna men säger att uppvärmningen fortsätter att öka. Den snabba klimatförändringen innebär att vi måste bli bättre på att anpassa oss till ett nytt klimat, menar han. Och det fort.
– Det är två saker vi kan göra. Det ena är att begränsa utsläppen. Även om vi uppnått en viss uppvärmning nu kan vi fortfarande påverka hur mycket uppvärmning vi uppnått i slutet på seklet. Nu när vi har en viss uppvärmning måste vi även anpassa oss till den. Vi måste till exempel klara av extrema regn, stigande havsnivå och torka, säger han.
Två grader över förindustriell nivå har länge beskrivits som maxgränsen för hur mycket temperaturen kan öka globalt för att vi ska kunna hantera en klimatförändring. Under klimatmötet i Paris kom 195 länder överens om målet att den globala temperaturökningen helst inte ska överstiga 1,5 grader.
Detta kan visa sig vara svårt om värmerekorden fortsätter. Syre har tidigare rapporterat om att 2015 var det varmaste året som hittills uppmätts. 2016 kommer sannolikt att bli ännu varmare, enligt det brittiska meteorologiska institutet. Det skulle då bli tredje året i rad som ett sådant rekord uppnås. Förklaringen till den nuvarande värmeböljan är det pågående El Niño-fenomenet i kombination med klimatförändringarna.