Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Varför är det så ont om vänsterintellektuella?

Krönika, Petra Östergren - 9 år sedan

Jag är på sjangdobelt kalas och samtalar med en ny bekant. Här finns skillnader. Han är från den kommersiella sektorn, jag från den intellektuella. Hans liberalism sträcker sig stundtals åt andra håll än min frihetliga ådra. Men vi förenas i samtalslust och nyfikenhet.

Snart hamnar vi i gemensam kritik av framträdande vänsterprofiler. Liksom uppskattning av ett fåtal andra. När vi går igenom dem en efter en märker jag att min vanliga förklaringsmodell – att det handlar om skillnaden mellan auktoritära och frihetliga vänstertänkare – inte räcker till. Det kan inte förklara varför yttrandefriheten väger så lätt inför SD:s reklam i tunnelbanan. Eller varför aktörer i Ship to Gaza ropar i medierna att de ”försmäktar” i en fängelsecell när de blivit förutsägbart arresterade. Inte heller förklarar det varför de genuint intressanta vänsterintellektuella är så förtvivlat få i svensk debatt.

Jag drar mig till minnes lundahistorikern Jens Ljunggren bok Inget land för intellektuella som jag fann på Övertorneå biblioteks utrensning härom sommaren. Han undersöker vad som hände med synen på den intellektuelle i Sverige under 68-revolten och de svenska vänsterintellektuella ideal som skapades under de kommande decennierna. I en jämförelse med Frankrike och Tyskland och driver han flera tankeväckande teser.

En av dem är att under 60- och 70-talet var den svenska vänsterintellektuella mobiliseringen ett uttryck för en politisk ”emotionaliseringsprocess”. Åsynen av det då nya, och till synes helt perfekta, välfärdssamhället skapade för många en upplevelse av betydelselöshet och brist på mål.
För att bearbeta tomheten skapades istället känslomässigt fångande samhällsdramer som fick individen att känna att hon gick upp i något stort. Här fanns inte plats för varken tvekan eller kompromiss – eller nyanserade resonemang. Opinionsbildare skulle inte heller stanna i rollen som samhällskritiker, utan framträda som profetiska gestalter. Det var vad folket behövde.
En annan tes är att 68-revolten resulterade i att intellektuella fick låg status. I en politisk kultur som betonade samarbete, konsensus och jämlikhet uppskattades inte kritisk intellektualitet.
Ljunggren spekulerar att detta kan ha bidragit till att akademiker än i dag sällan representeras i politisk debatt. Särskilt om de är humanister. Istället är det journalister, jurister och statsvetare som tillåts lägga sig i politiska spörsmål.

Ljunggrens teser ger historiska dimensioner till den nutida vänsterns dramatiska utspel, men också förklaringar till bristen på stringenta, kunskapsbaserade och inspirerande vänsteranalyser. Att vara riddare och rebell är viktigare än att vara obekväm intellektuell. Och jag tänker att i kombination med en allmän akademisk ängslighet inför offentlig debatt, lämnas walk-over till de liberala intellektuella.

Det är synd. För oavsett samhällssektorer och ideologiska falanger är vi många som längtar efter mer. Mer motstånd. Andra tankar. Nya perspektiv. Och det helst med välfärdssamhället intakt, och gärna på sjangdobla kalas.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar