Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Upptrappat våld i Kamerun

Sebastian van Baalen - 8 år sedan

Sedan Kamerun involverade sig militärt i kriget mot Boko Haram har landet utsatts för ett växande antal terrorattentat från den islamistiska gruppen. Nu varnar tankesmedjan International Crisis Group för eskalerande religiös splittring även på hemmaplan.

En av många familjer i Kamerun som blivit tvungna att  fly från sina hem på grund av Boko Harams attacker. Foto: Edwin Kindzeka Mokil/AP/TT

En av många familjer i Kamerun som blivit tvungna att fly från sina hem på grund av Boko Harams attacker. Foto: Edwin Kindzeka Mokil/AP/TT

Den islamistiska rebellgruppen Boko Haram har terroriserat norra Nigeria i åratal och har gjort sig kända för en rad brutala övergrepp mot civilbefolkningen. Sedan grannlandet Kamerun i slutet av förra året involverade sig militärt i kampen mot Boko Haram har även de norra delarna av Kamerun upplevt ett ökande antal attacker i anslutning till gränsen mot Nigeria. 80 000 människor har enligt Amnesty drivits på flykt.

Bakgrunden till det upptrappade våldet står att finna i Kameruns militära offensiv mot jihadistgruppen, förklarar Henrik Angerbrandt vid Stockholms universitet, expert på konflikten med Boko Haram.
– Tidigare har Kamerun främst utfört enstaka insatser på eget territorium. Sedan mitten av januari har man engagerat sig alltmer militärt. Sedan har också attackerna ökat mot Kamerun.
Sedan i våras har Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger börjat koordinera sina militära insatser. Även USA meddelade förra veckan att man skickar 300 soldater till Kamerun för att bistå den multinationella styrkan.

Precis som i Nigeria är det framför allt civilbefolkningen som drabbas när konflikten mellan Boko Haram och kamerunska regeringsstyrkor eskalerar. Enligt Amnesty har bägge sidor i konflikten gjort sig skyldiga till övergrepp mot civilbefolkningen. I Boko Harams fall handlar det enligt människorättsorganisationen om ”omfattande och systematiska” attacker mot civilbefolkningen. Kamerunska regeringsstyrkor kritiseras av Amnesty för övergrepp som strider mot de mänskliga rättigheterna och mot folkrätten, bland annat för utomrättsliga avrättningar och massarresteringar.

Isak Svensson, professor i fred- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, ser stora risker med ett sådant tillvägagångssätt från regeringsstyrkornas sida.
– Generellt sett kan man se att jihadistiska grupper frodas när de möts av repressiva åtgärder. Samtidigt kan polisiära eller militära medel vara nödvändiga för att skydda samhällen mot extremistiskt våld. Det är en svår balansgång.

Enligt Henrik Angerbrandt kan man i Kamerun dra paralleller till den kritik den nigerianska militärens insatser har fått.
– Boko Harams framgångar har delvis att göra med att de områden där de agerar inte är högt prioriterade av centralregeringen. Dessutom har man inte en särskilt välfungerande militär som skyddar befolkningen, utan istället styrs av centralmaktens intressen. Antingen hamnar befolkningen i kläm mellan fronterna eller så drivs de mot Boko Haram när människor tappar förtroende för regeringen.

Det västafrikanska landet, som ofta beskrivs som religiöst tolerant, har tidigare varit förskonat från konflikter med religiösa dimensioner. Men nu sker också en oroande utveckling i Kamerun. I början av september publicerade tankesmedjan International Crisis Group en rapport där de varnar för ökande religiös splittring i Kamerun. Enligt rapporten är fundamentalistiska religiösa grupper på frammarsch, såväl kristna som muslimska, något som på sikt sägs hota landets tradition av religiös tolerans.

Isak Svensson anser att sådana konflikter potentiellt kan utgöra en språngbräda för Boko Haram i Kamerun.
– Generellt sett kan man säga att jihadiströrelser ofta lyckas agera i redan existerande konflikter. Jag brukar säga att de parasiterar på redan öppna sår genom att eskalera lokala konflikter och dra in dem i ett större narrativ.

I sin forskning har Isak Svensson visat hur konflikter med religiösa dimensioner ofta är mer svårlösliga.
– När religionen blir en sakfråga i en konflikt så blir det betydligt svårare att uppnå fredliga förhandlingslösningar. Det vore därför viktigt att stävja konflikten i Kamerun i ett tidigt stadium.

Henrik Angerbrandt är inne på samma spår.
– Många av dem som jag talat med i Nigeria tolkar Boko Haram som en del av den allmänna politiken. Det har dessutom spätt på den religiösa dimensionen av den inhemska politiken. Det föder misstänksamhet.

Liknande utveckling sker i Kamerun där man till exempel har förbjudit burka för att förhindra terrorattentat.
På sikt handlar det om att få befolkningen på sin sida.
– Problemet är att det inte finns en snabb lösning. Därför blir det extra kontraproduktivt när man går hårdhänt fram mot den egna befolkningen.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar