Upp till 190 000 väntas söka asyl
Upp till 190 000 människor väntas söka asyl i Sverige i år. Det visar Migrationsverkets senaste prognos som presenterades i går torsdag. Den nya prognosen är dubbelt så hög jämfört med den senaste från i somras men bilden är ”ganska väntad” menar migrationsminister Morgan Johansson.
Sedan i somras har antalet asylsökande ökat kraftigt och under oktober har Migrationsverket registrerat över 9 000 asylsökande per vecka.
– Fler människor än någonsin söker asyl i Europa och Sverige och situationen just nu saknar motstycke, säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson i ett pressmeddelande.
Migrationsverkets nya prognos visar att det kan komma upp till 190 000 asylsökande i år, varav 29 000–40 000 är ensamkommande barn. 2016 ligger beräkningarna på upp till 170 000.
Osäkerheten är dock mycket stor.
– EUs och enskilda medlemsstaters agerande kommer att ha en avgörande betydelse för hur många asylsökande som når Sverige framöver, säger Merjem Maslo, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.
Bilden är ganska väntad enligt migrationsminister Morgan Johansson som tillsammans med finansminister Magdalena Andersson kommenterar prognosen vid en presskonferens. Han betonar att beredskapen successivt byggts ut och att myndigheter i samspel med frivilliga hittills klarar situationen trots att det är en ”enorm logistisk uppgift”.
– Men fortsätter det så här är det inte hållbart på sikt för Sverige. Vi måste få till stånd en bättre fördelning över Europa.
För att klara ökningen av antalet asylsökande behövs 29 miljarder extra nästa år menar Migrationsverket. Magdalena Andersson bekräftar att det kommer att påverka de offentliga finanserna men menar att de halverade underskotten ”fungerar som en stötdämpare”. I längden är dock utvecklingen inte hållbar.
– Vi kommer att både behöva låna och spara, säger hon.
Under den senaste veckan har blocköverskridande samtal pågått. Processen har dragit ut på tiden men i dag fredag ska fortsatta möten hållas.
Det finns ”en del låsningar” säger Morgan Johansson men menar att alla partier är kompromissvilliga.
– Vi diskuterar ett brett paket som berör både mottagande och etablering. Alla frågor är uppe på bordet.